ExpressVPN vs Surfshark (2024): Er ExpressVPN best?

Sist oppdatert: 05/01/2024

ExpressVPN er kanskje den aller mest kjente VPN-leverandøren, og er en tjeneste du finner på de fleste topplister. Dette blir sett på som en komplett tjeneste som tilbyr funksjoner fra øverste hylle på alle punkter. 

En leverandør som ikke er like kjent, men som har fått mye oppmerksomhet de siste årene er Surfshark. Selv om dette er en yngre tjeneste, er det fortsatt en leverandør mange velger. 

I denne artikkelen skal vi sammenligne kjempen ExpressVPN med lillebror Surfshark. Vi skal se på alt fra ytelse til pris, og til slutt konkludere med hvilken leverandør som er best basert på hva du ønsker å bruke den til. 

Kort om ExpressVPN 

Forsiden til ExpressVPN

Som nevnt er ExpressVPN er leverandør du som regel finner på toppen av alle lister over VPN-tjenester. Selskapet ble startet i 2009 og befinner seg på de Britiske Jomfruøyer. Dette er for å unngå EU og USA sine jurisdiksjoner om loggføring. 

ExpressVPN tilbyr over 3000 servere i 94 forskjellige land. De største landene har flest servere, men ingen land har noen mangel på servere. Du kan bruke tjenesten på alle forskjellige plattformer som iOS, Android, smart-tver, spillkonsoller og lignende. 

Når det kommer til sikkerhet er også dette er tjeneste som leverer veldig høy kvalitet. De bruker en 256-bit-AES kryptering, samme som det amerikanske militæret. I tillegg har de funksjoner som kill-switch, men vi kommer mer inn i detaljer på dette senere i artikkelen.

Kort om Surfshark

Forsiden til Surfshark.

Surfshark ble startet i 2018, og har siden den gang hatt en stor vekst. Siden oppstart har de hatt stort fokus på å forbedre tjenesten, noe de også har gjort. Selskapet er også basert på de Britiske Jomfruøyer, akkurat som ExpressVPN. 

Når det kommer til antall servere har de per dags dato over 1700 servere i 63 forskjellige land. Tjenesten kan også brukes på alle mulige enheter, og du kan til og med bruke så mange enheter du ønsker om gangen. 

Sikkerhetsmessig tilbyr Surfshark en politikk om null loggføring, kill-switch og en veldig god kryptering. 

ExpressVPN vs Surfshark servere og serverhastighet 

Når det kommer til antall servere er det en ganske stor forskjell på de to leverandørene. ExpressVPN har litt over 3000 servere. Her ligger Surfshark litt bak med sine drøye 1700 servere. Åpenbart fungerer det slik at de landene med mest trafikk får flest servere tildelt. Dette er blant annet USA, Storbritannia, Tyskland og så videre. 

Det skal også nevnes at selv om ExpressVPN nesten har dobbelt så mange servere, har de også servere i 31 flere land. Dette vil si at server per land nesten er det samme, med 31 for ExpressVPN og 26 for Surfshark. Dette reflekterer ikke direkte på antall servere, men gir litt perspektiv. 

Noen av ExpressVPNs servere i Europa.

Det er nemlig slik at en VPN kan ha så mange servere de klarer, men dette er ikke verdt noe dersom serverne ikke er raske. I tillegg er det et faktum at med enhver VPN vil hastigheten på internettet ditt droppe noe. Når det er sagt vil denne forskjellen være såpass liten at det ikke er noen merkbar forskjell med de beste leverandørene. Du har kanskje prøvd en gratis tjeneste tidligere og merket avbrudd og generell treg hastighet. Dette er fordi det krever en del ressurser for å skape og vedlikeholde solide servere som gir høy hastighet. 

Vi kan starte med å si at ExpressVPN kanskje har de beste serverne på markedet. Tilnærmet alle servere har såpass raske servere at du ikke engang merker at du bruker en VPN. Du kan uten problemer strømme i HD, laste ned filer og spille online uten problemer. I tillegg har de også veldig gode norske servere, noe som er gunstig både når du er i Norge, eller når du skal se norsk TV i utlandet

I vår test kom også Surfshark veldig godt ut. I de største landene som for eksempel USA er serverne veldig gode. Videre tilbyr de også norske servere med veldig høy hastighet. Det eneste som trekker ned når det kommer til hastigheten deres er at noen servere var litt trege i noen av de mindre landene. Det skal fortsatt nevnes at dette var svært få. 

Hovedmenyen til Surfshark.

Det er altså ikke alt for mye som skiller de to leverandørene når det kommer til hastighet. Men ExpressVPN er fortsatt den leverandøren som kommer best ut. Ikke bare har de litt bedre hastighet, men vi fant nesten ingen servere som ikke fungerte utmerket. Tilkoblingstiden til ExpressVPN er også den raskeste på markedet og det skjer nesten med en gang. Forskjellen er sjeldent stor, men det er foretrukket med umiddelbar tilkobling kontra å vente 15-30 sekunder. 

ExpressVPN vs Surfshark sikkerhet 

Uavhengig av hvorfor du skaffer deg en VPN, burde sikkerhet være noe du ser på som viktig. Vi har allerede nevnt at begge leverandørene tilbyr en politikk om null loggføring. Etter vår mening er dette noe som er svært viktig, og du burde styre unna leverandører som ikke tilbyr dette. Videre har også begge leverandører en kill-switch. Dette vil si at dersom tilkoblingen til en server skulle blitt brutt, blir ikke informasjonen din midlertidig lekket. Vi vil presisere at du nesten aldri blir koblet av en server, men det er en fin sikkerhet uansett. 

ExpressVPN tilbyr forskjellige sikkerhetsfunksjoner som Kill Switch, Split tunneling og lignende.

ExpressVPN sin sikkerhet er det nesten ingen leverandør som matcher. De har virkelig gjort alt de kan for at kundene deres skal være så sikre som mulig på nettet. Som nevnt bruker de samme krypteringsgrad som det amerikanske forsvaret, en 256-bit-AES kryptering. I tillegg har de også egne privat krypterte DNS på hver eneste server. Ikke bare gjør dette tilkoblingen sikrere, men også raskere. Videre bruker de også sin egen “Trusted Server” teknologi. Dette vil si at ingen data blir lagret til en harddisk. 

Surfshark sin krypteringsgrad er like sterk som den ovennevnte og heter AES-256-GCM. I tillegg har de også egne private DNS på hver eneste server. Surfshark tilbyr også en dobbel VPN, som betyr at du kan koble deg til to servere samtidig, noe som gir ekstra sikkerhet. 

I tillegg til generelt god kryptering tilbyr Surfshark også en rekke ekstra sikkerhetsfunksjoner.

Det er altså ikke altfor mye som skiller de to leverandørene når det kommer til sikkerhet, selv om vi ikke har nevnt alle sikkerhetsfunksjonene her. ExpressVPN har noe mer avanserte funksjoner enn Surfshark, selv om begge to gir mer enn nok sikkerhet for en vanlig bruker. Så dersom sikkerhet er ditt hovedfokus, er altså ExpressVPN det beste valget for deg. 

ExpressVPN vs Surfshark pris 

Normen hos VPN-leverandører har blitt til at jo lengre medlemskap du velger, jo mindre betaler du per måned. Dette er også tilfellet hos begge disse leverandørene. 

ExpressVPN er en av de dyrere tjeneste på markedet, men dette reflekteres også i kvaliteten på tjenesten. Dersom du kun er ute etter en måned med tjenesten koster dette 12.95 dollar. Du kan også velge et medlemskap over 6 måneder for 9.99 dollar i måneden, eller 12 måneder for 8.32 dollar i måneden. Her ser du prisene til ExpressVPN mer i detalj:

ExpressVPN er en av de dyrere VPN-tjenestene, men du får veldig mye for pengene.

Hvis du kun ønsker en måned med Surfshark er prisen nesten den samme, og dette koster 11.95 dollar. Forskjellen er derimot mye større dersom du velger lengre medlemskap, og 12 måneder koster 5.99 dollar i måneden. De har også en enda billigere avtale, der du kan melde deg opp i 24 måneder for så lite som 1.99 dollar i måneden. Du kan altså få over 80% rabatt dersom du virkelig er fornøyd med tjenesten. Her ser du prisene til Surfshark mer i detalj:

SurfShark har veldig rimelige priser, særlig dersom du binder deg for en lengre periode.

Selv om begge tjenestene er ganske billige uavhengig av hvor lenge du er medlem, er det altså en stor forskjell på de billigste alternativene. Så dersom du er en person som er opptatt av å spare penger, er det lengste medlemskapet til Surfshark altså vinneren når det kommer til pris. Det skal også nevnes at uavhengig av hvilket medlemskap du velger hos ExpressVPN har du en 30-dager pengene tilbake garanti. Denne garantien har også Surfshark, men kun på medlemskapet som varer i 24 måneder. 

ExpressVPN vs Surfshark brukervennlighet

Når det kommer til brukervennlighet er det ikke alt for mye å si om noen av leverandørene. Vi var svært fornøyde med begge to, og du kan enkelt laste ned programvarene enten til PC eller Mac. I tillegg tilbyr begge leverandører utvidelser til nettlesere dersom du foretrekker dette.

Det skal nevnes at dersom du velger utvidelser over programvare vil du miste noen av funksjonene, så det er anbefalt å laste ned en av programvarene. Begge leverandørene har også apper til både iPhone og Android som er svært enkle å bruke. 

Her ser du ExpressVPNs utvidelse for Chrome.

Det er altså egentlig ingenting som skiller de to leverandørene på brukervennlighet. Begge to er enkle å bruke for hvem som helst, og du vil unngå frustrasjon uavhengig av ditt valg. 

ExpressVPN vs Surfshark kundeservice 

Da begge leverandørene er svært brukervennlige og har tilnærmet null vil det sjeldent være behov for kundeservice. Det kan allikevel være spørsmål man har eller lignende, og da kan det være greit å vite at man kan få god og rask hjelp. Det kan også være greit med hjelp dersom du for eksempel skal sette opp VPN på en ruter, da dette kan være litt vanskelig. 

Vi kan starte med og si at ExpressVPN mest sannsynlig har den beste kundeservicen på hele markedet. For det første har de utallige guider på nettsiden og flere PDF-filer du kan laste ned med brukermanualer. Men selv om dette er veldig bra, er dette noe nesten alle tjenester tilbyr. Det er på den andre siden et punkt de skiller seg spesielt ut på, nemlig live chat. ExpressVPN tilbyr en 24/7 kundeservice som svarer veldig raskt. Vi har testet ut kvaliteten på denne chatten flere ganger, og hver gang har vi fått svar innen 30 sekunder. I tillegg er de også veldig hjelpsomme. 

Både Surfshark og ExpressVPN tilbyr live chat, som er veldig praktisk.

Surfshark er også veldig opptatt av kundene sine, og tilbyr en veldig god kundeservice. De tilbyr en klassisk FAQ med spørsmål og svar, i tillegg til forklarende videoer og guider. Videre har de også en live chat som er betjent 24 timer i døgnet. Her blir også ventetiden kort, da de har en chatbot som svarer deg mens du venter på svar fra en i kundeservice. 

ExpressVPN har altså en kundeservice som er litt bedre en Surfshark sin, selv om Surfshark på ingen måte tilbyr et dårlig alternativ. Du kan være sikker på å få god hjelp fra begge to dersom du ikke finner det du trenger på nettsiden. Den eneste forskjellen ligger i at ExpressVPN tilbyr litt raskere hjelp. 

Konklusjon 

Når alt kommer til alt er det ikke alt for mye som skiller de to leverandørene. Surfshark leverer en god tjeneste som holder for de fleste brukere. Det er allikevel slik at dersom du ønsker en tjeneste som virkelig leverer fra aller øverste hylle på hvert eneste punkt, er ExpressVPN valget for deg. 

Surfshark er en leverandør som virkelig har satt sitt inntrykk i markedet siden oppstart, og vi er sikre på at de kommer til å fortsette veksten. Det er allikevel slik at sånn situasjonen er i dag, når de ikke helt opp til de største leverandørene som er ExpressVPN og NordVPN. 

Dersom du er prisbevisst er det åpenbare valget, da kun 1.99 dollar i måneden med det lengste abonnementet nesten er uhørt. Det er da basert på kvaliteten du får i forhold til pris. Det finnes andre leverandører som er enda billigere, men disse tilbyr generelt en ganske svak tjeneste. 

Den samlede konklusjonen er at uavhengig av hvilken av disse leverandørene du velger, vil du få et godt produkt tilbake. Alt i alt er fortsatt ExpressVPN en bedre tjeneste, og hvis du er opptatt av kvalitet er dette tjenesten for deg. 

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo