Prissammenligning av VPN-tjenester
Sist oppdatert: 04/06/2021
Når det kommer til VPN er det en rekke tekniske begreper som de fleste har null anelse om hva betyr. Dette er en av grunnene til at det kan være frustrerende å lese seg opp på de forskjellige tjenestene. Noen skaffer seg en VPN på grunn av sikkerhet, mens andre kun for å strømme geoblokkert innhold.
Uavhengig av grunnen til at man laster ned en VPN i utgangspunktet, er det risikabelt å velge en av de gratis tjenestene. VPN er generelt veldig billig, men prisene kan variere når man skal binde seg opp for lengre perioder. I denne artikkelen skal vi vurdere forskjellige VPN tjenester i forhold til pris.
Prissammenligning
Per dags dato er ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost, UltraVPN, CyberGhost, ProtonVPN og HideMyAss de beste VPN tjenestene. Alle er gode alternativer uansett formål, selv om det er en viss forskjell i kvalitet på de forskjellige tjenestene. Prisen for en måned er omtrent lik hos alle VPN-leverandører og ligger på rundt 100 kroner. Vi anbefaler at man finner en leverandør man er fornøyd med, og binder seg opp for den lengste avtalen da dette er mest økonomisk gunstig. Prisene oppført under er per måned.
ExpressVPN
Her har man tre alternativer. Enten 1 måned, 6 måneder eller 15 måneder. En måned koster i overkant av 100 kroner, 6 måneder rett under 80 kroner og 15 måneder ca 50 kroner. Da ExpressVPN er den tjenesten som scorer høyest i nesten alle VPN anmeldelser, er dette en liten pris å betale for en komplett tjeneste.
Denne leverandøren blir som nevnt ofte vurdert som den aller beste VPN tjenesten på markedet. De leverer servere i over 90 land som også er lynraske. Sikkerheten deres er det heller ingenting å klage på. ExpressVPN tilbyr en AES-256 kryptering som er den beste på markedet. Tjenesten har også gode apper for alle forskjellige enheter slik at den er enkel å bruke på enten Mac, Windows, iPhone, Android eller lignende.
Du kan også benytte deg av deres 30 dagers pengene tilbake garanti dersom du mot formodning skulle vært misfornøyd med tjenesten. Slikt sett kan du prøve tjenesten uten risiko i 30 dager. Prismessig mener vi du får mye for pengene, selv om ExpressVPN er en av de dyrere VPN-tjenesten i testen. Dersom du ønsker en god VPN til en noe rimeligere pris kan et alternativ være å heller velge Surfshark som har svært billige priser om du binder det for en lengre periode.
NordVPN
NordVPN har fire forskjellige alternativer. En måned for ca 100 kroner, et år for rundt 50 kroner, to år koster 40 kroner og tre år så lite som under 30 kroner i måneden! Slikt sett tilbyr NordVPN relativt rimelige priser.
Dette er den nærmeste konkurrenten til ExpressVPN og man får uten tvil veldig mye for pengene, spesielt hvis man binder seg opp i tre år. NordVPN tilbyr også en 30-dagers pengene tilbake garanti, slik at du kan prøve tjenesten uten risiko og få pengen tilbake dersom du ikke er fornøyd.
NordVPN er også en leverandør som får veldig høy score på nesten alle punkter. De tilbyr et bredt utvalg av servere i 59 forskjellige land. De norske serverne deres er også svært gode. NordVPN har hele 60 servere i Norge som gjør dem best i klassen i forhold til vårt land. Når det kommer til sikkerhet har de også flere gode funksjoner for å sikre brukerne deres.
SurfShark
SurfShark er definitivt den leverandøren som har det beste tilbudet hvis man kun tenker på pris. De tilbyr en måned for rundt 100 kroner, et år for rett over 50 kroner eller to år for kun 16 kroner i måneden! SurfShark er en relativt ny VPN tjeneste, men har hatt en enorm vekst siden oppstart. Men selv om de ikke er den leverandøren med mest erfaring tilbyr de en utmerket tjeneste, og fortsetter å vokse med tanke på servere og land.
De har allerede rukket å skaffe over 1700 servere i 63 forskjellige land. Ytelsen er også meget god når du surfer på nettet. Når det kommer til sikkerhet bruker de samme kryptering som de ovennevnte leverandørene i tillegg til flere funksjoner. Surfshark tilbyr også en 30 dagers pengene tilbake garanti slik at du kan prøve tjenesten uten risiko i opptil en måned.
UltraVPN
UltraVPN er kanskje ikke den mest kjente VPN-leverandøren, men tilbyr likevel en solid tjeneste. De er noe billigere enn de overnevnte tjenestene hvis man kun kjøper en måned, med en pris på 60 kroner. De tilbyr også seks måneder for 50 kroner, eller tolv måneder for kun 30 kroner. Alt i alt er UltraVPN en veldig god tjeneste.
Denne leverandøren har allerede etablert seg som en relativt stor tjeneste på markedet selv om tjenesten ble lansert i 2018. Alt i alt er det en god tjeneste som kan være verdt å teste ut. Når det er sagt er det fortsatt en del som skiller UltraVPN fra de aller beste på markedet.
CyberGhost
Som en av de eldste leverandørene kan man være sikker på å få en god opplevelse hos CyberGhost. De tilbyr fire forskjellige pakker. Dette er den dyreste av disse fem dersom man kun skal ha en måned med en pris på 130 kroner. Prisene dropper derimot betraktelig med 60 kroner for et år, 37 kroner for to år og 26 kroner for tre år.
CyberGhost har blant de beste utvalgene når det kommer til servere i forskjellige land med 89 å velge mellom. De har også over 6500 servere som er veldig mange sammenlignet med de fleste leverandører. Det er heller ikke noe å klage på når det kommer til sikkerhet. CyberGhost er altså et svært godt alternativ for deg som trenger en VPN.
ProtonVPN
ProtonVPN er en av få leverandører som tilbyr et gratis medlemskap. Dette har selvfølgelig en del begrensninger, men er fint dersom man ønsker å teste tjenesten. Videre er det også slik at de har forskjellige egenskaper tilknyttet de forskjellige medlemskapene. Medlemskapene koster omkring 40, 80 og 240 kroner i måneden.
Det dyreste medlemskapet inkluderer også ytterligere tjenester i tillegg til VPN. Deres mest populære medlemskap koster 80 kroner i måneden og tilbyr alle deres funksjoner. Samlet sett er ProtonVPN er svært god tjeneste med god sikkerhet og gode servere.
HideMyAss
Denne leverandøren tilbyr tre forskjellige medlemskap som varierer i pris. En måned koster 99 kroner, et år 39 kroner i måneden eller tre år for 29 kroner i måneden. Det er altså mulig å få denne tjenesten til en svært billig penge. Du kan også teste tjenesten i 30 dager å få pengene tilbake dersom du skulle vært misfornøyd.
HideMyAss tilbyr servere i hele 190 forskjellige land, noe som er sjeldent mange. Sikkerheten de tilbyr er også svært god og de har blant annet en politikk om null loggføring. Det er altså ikke uten grunn at denne leverandøren har blitt såpass populær de siste årene.
Prøv HideMyAssHvordan få betalte tjenester gratis i 30 dager?
Noe som er svært positivt for personer som ønsker å skaffe en VPN er hvor mange leverandører som finnes. Dette har gjort at leverandørene har måttet sørge for å gi brukerne sine svært gode vilkår. Et av disse er at de fleste leverandørene lar deg teste ut tjenesten deres i 30 dager uten risiko. Dette er som regel i form av en pengene tilbake garanti, som betyr at du må kjøpe tjenesten og eventuelt angre kjøpet. Når det er sagt vil du uansett få opp til 30 dager gratis dersom du er misfornøyd med tjenesten og benytter deg av garantien.
Hvorfor bruke VPN?
I dagens teknologiske samfunn har de fleste all informasjonen sin tilgjengelig på alle enheter. Man tenker kanskje at det er liten sannsynlighet for at noen vil ønske å stjele denne informasjonen, men det er dessverre blitt mer og mer vanlig at privatpersoner blir utsatt for angrep på nett. Dette gjelder hovedsakelig når man bruker et offentlig nettverk, men det er også nødvendig når man er hjemme.
Dersom man bruker tjenester som Skype, Google Hangouts eller Apple FaceTime, er samtalene ikke kryptert, og en hacker kan få med seg hele samtalen uten at man merker det. Dersom man for eksempel har jobbmøter er selvfølgelig dette noe man vil unngå.
Med en VPN er man trygg med alt man gjør på internett. Krypteringen gjør at det ikke er noe informasjon å hente ut, fordi den ikke blir lagret noe sted. Dette gjør at man ikke trenger å være redd for kortinformasjon, nedlastinger og annen sensitiv informasjon.
Andre funksjoner er jo såklart at man kan strømme innhold fra hvor man vil, da en VPN lar deg endre IP-adresse til det landet man ønsker. Dette gir tilgang til tjenester som amerikansk Netflix, BBC iPlayer og norsk TV når man er i utlandet. Andre tjenester man bestiller over nett som for eksempel fly og hotell justerer ofte priser ut fra hvor man befinner seg. Dette gjør at man for eksempel kan sette lokasjonen sin i et land som Bangladesh og få avslag når man bestiller.
Hvorfor unngå en gratis VPN-tjeneste?
Leverandører som ExpressVPN, NordVPN og CyberGhost tilbyr kryptering på nivå med hva den amerikanske hæren bruker. Dette vil si at man kan være hundre prosent trygg på at ingen vil få tilgang til informasjonen din. Det er i tillegg slik at hvis en av disse leverandørene noen gang skulle bli hacket, noe som er veldig lite sannsynlig, vil ikke hackerne ha noe informasjon å hente.
I tillegg til den bunnsolide sikkerheten er også hastigheten og ytelsen noe ingen av de gratis tjenestene kommer i nærheten av. Uavhengig av hvilken VPN man velger vil man oppleve litt tregere hastighet. Med de beste tjenestene er denne forskjellen så liten at man ikke merker noen forskjell i det hele tatt, i motsetning til de gratis leverandørene. Ingen ønsker å strømme innhold i 240p og måtte bytte servere flere ganger i løpet av en film.
Sikkerheten til de gratis tjenestene er ofte også veldig dårlig. I motsetning til de beste tjenestene, er de fleste gratis tjenestene innenfor EU og USA sin jurisdiksjon om å lagre informasjonen til brukerne sine. I tillegg til dette er også måten en gratis VPN overlever på ofte å selge informasjonen til brukerne sine videre til tredjeparter. Dette er det siste man ønsker, spesielt i sammenheng med en VPN. Det er altså dyre kroner å spare på å velge en gratis VPN over en betalt tjeneste. Alle tjenestene er relativt billige, spesielt når man velger et lenger abonnent.
Hva man burde se etter i en VPN?
Vi har allerede gått gjennom noen av grunnene til hvorfor man burde skaffe en VPN. Selv om alle de forskjellige leverandørene tilbyr de samme tjenestene, er det noe variasjon. Hvis man for eksempel er opptatt av at man får en komplett tjeneste som leverer det beste på markedet under alle punkter, er ExpressVPN og NordVPN åpenbare valg. Hvis man derimot er mer opptatt av og kun bruke VPN til å strømme innhold og at prisen skal være lav, vil SurfShark være det beste alternativet.
Dette er hva du burde tenke på når du velger en VPN
- Hvordan er sikkerheten? Den beste krypteringen er 256-bit-AES, som er på linje med hva militæret bruker. I tillegg til dette har noen leverandører et ekstra lag med beskyttelse, som ExpressVPN og NordVPN. Man ønsker også at leverandøren har en politikk om null loggføring, kill-switch og beskyttelse mot DNS og IP lekkasjer.
- Har leverandøren mange servere og god hastighet? Det hjelper ikke at en leverandør har servere i mange land dersom antallet er lavt. Desto flere servere en VPN, jo tryggere kan du være på at hastigheten på internettet ditt ikke synker drastisk. De beste leverandørene har flere tusen servere fordelt på mange land.
- Hvor mange enheter kan man bruke om gangen? Som regel er det ikke altfor mange enheter som brukes samtidig, men dette er noe man burde sjekke før man velger en VPN. De fleste tilbyr et sted mellom 5 og 10 enheter samtidig. Andre leverandører som for eksempel SurfShark tilbyr så mange enheter man ønsker samtidig.
- Brukervennlighet og kompatibilitet. Alle tjenester har forskjellige systemer, og det lurt å velge en leverandør som gjør det enkelt å bruke tjenesten deres. Det ligger ofte skjermbilder av hvordan programmet ser ut på nettet. Dersom man skal bruke VPN på en rekke forskjellige enheter er det også viktig å sjekke om tjenesten er kompatibel med alle sammen.
Oppsummering
Det er altså svært mange gode alternativer dersom du skal velge en VPN leverandør. Når det kommer til pris er det ikke altfor stor forskjell på de ulike leverandørene. Igjen anbefaler vi at du finner en VPN som passer for dine behov og deretter velger det lengste medlemskapet. På denne måten kan du spare svært mye. De fleste tjenester kan testes risikofritt i 30 dager.
Det er flere grunner til å bruke en VPN uansett hva du gjør på nettet, men den største er personlig sikkerhet. Og selv om det finnes gratis tjenester er det lurt å styre unna disse. For det første er ytelsen som oftest dårlig og informasjonen din er ikke trygg. Dersom du velger en av de nevnte tjenestene i denne artikkelen kan du være sikker på å få en svært solid tjeneste.