De 5 sikreste nettleserne

Sist oppdatert: 04/06/2021

Noen nettlesere er sikrere enn andre.

Selv om mange av de største og vanligste nettleserne tilbyr de raskeste og mest omfattende søkemotorene, er det noen som kommer til kort når det kommer til personvern og sikkerhet. I denne artikkelen skal vi se på nettlesere som kanskje ikke er de mest kjente, men som kompenserer med førsteklasses beskyttelse.

Firefox

Firefox sin hjemmeside.

Firefox er kanskje kjent for de fleste som har surfet på internett siden midten av 2000-tallet, men mange født etter årtusenskiftet har ikke hørt om nettleseren i noen relevant sammenheng. Firefox har et sikkerhetsnivå som matcher Chrome, spesielt med deres nye Quantum nettlesermotor.

Firefox sin hjemmeside.

Grunnlagt av den ideelle organisasjonen Mozilla, skiller Firefox seg helt fra Chrome ved at de ikke bruker nettleserhistorikken til å tjene penger ved å bombardere deg med tilpassede annonser. Dette gir deg ikke bare sikkerhet, men reduserer også visuelle sperringer på skjermen.

Canvas fingeravtrykk brukes i all hovedsak som et alternativ til informasjonskapsler, den identifiserer ikke individuelle brukere, men istedenfor fokuserer den på nettleseren og operativsystemet. Denne type nettleserfingeravtrykksystem, som er den som er mest i bruk, hindres i stor grad av Firefox sine innebygde beskyttelsessystemer. Dette gjør Firefox til en veldig bra erstatning til de største og vanligste nettleserne.

Tor Browser

Tor Browser sin hjemmeside.

Tor Browser har noen likheter med Firefox. Den bruker noen av de samme grunnleggende sikkerhetsfunksjonene som Firefox har brukt for å skille seg fra de vanligste nettleserne, og som gir nettleseren en fordel blant de mer teknologiske- og sikkerhetsbevisste internettbrukerne. Men den har også noen særegne forskjeller.

Tor Browser sin hjemmeside.

En av hovedegenskapene til Tor er bruken av HTTPS Overalt, som faktisk ble laget av The Tor prosjektet i samarbeid med stiftelsen Electronic Frontier. Prosjektet gikk ut på å lage en enda bedre kryptering i nettleserkommunikasjon enn det HTTPS tilbyr. Det er dette som har gjort nettleseren Tor berømt.

En annen egenskap som Tor har er bruken av Disconnect.me som deres grunnleggende søkemotor, som har mottatt utmerkelser fra mange eksperter på feltet. Alt dette gjør nettleseren til en hard konkurrent i det konkurransefeltet våre vanlige nettlesere konkurrerer i.

Waterfox

Waterfox sin hjemmeside.

Som navnet kanskje antyder, Waterfox bruker det grunnleggende fra Firefox og gir dermed en relativt grunnleggende, men også en strømlinjeformet nettleser. Faktisk, siden 56.0.4-versjonen kom i februar 2018, har det ikke vært noen ytterligere oppdateringer. Ingen er heller forventet skal komme i overskuelig fremtid.

Waterfox sin hjemmeside.

Dette betyr at nettleseren er kompatibel med alle tilleggsprogrammer, enten de er tradisjonelle utvidelser fra Firefox eller helt nyutviklet. Det er mange som setter stor pris på enkelheten, og gjerne bruker en litt eldre versjon av en nettleser, så lenge man ikke trenger en doktorgrad for å vite hvordan man skal surfe på internett.

Noen anbefaler Waterfox spesielt på bakgrunn av den evnen nettleseren har til å ta hånd om alle Firefox sine sikkerhetshull, spesielt med tanke på vår menneskelige natur sine begrensinger til å ta hånd om de sikkerhetshullene selv. Waterfox kan brukes på Android, Mac, Linux og på Windows operativsystem.

Brave

Brave sin hjemmeside.

Brave skiller seg fra de andre fire i denne listen ved at det er den eneste som ikke stammer fra Firefix på noen vesentlig måte. Istedenfor henter den mesteparten av inspirasjonen fra Chromium. Chromium danner mye av grunnlaget til kildekoden for Chrome, men det finnes noen mindre forskjeller mellom Chromium og Chrome selvfølgelig.

Brave sin hjemmeside.

Dette innebærer at alle vanlige brukere av Chrome vil føle seg mer eller mindre hjemme i Brave, ganske enkelt fordi at oppsettet er ekstremt likt. Annonseblokkering, skriptblokkering og sporingsbeskyttelse er inkludert når du bruker Brave som nettleser, noe som kan være veldig nyttig for oss som virkelig ikke liker at problemer oppstår.

På samme måte som nettleseren Tor integrerer Brave HTTPS overalt i sine tjenester. En funksjon som beskriver Brave godt er at det gir brukerne beskyttelse mot tap av data, noe som kan være veldig nyttig i heldigvis sjeldne tilfeller. For eksempel ved at VPN henger seg opp.

Pale Moon

Pale Moon sin hjemmeside.

Som de første tre nettleserne beskrevet her, er også Pale Moon et utspring fra Firefox, men den er allikevel ganske forskjellig ved at programkoden ikke er helt skilt fra Firefox. Pale Moon har et relativt grunnleggende design, som gjør det mulig for den detaljorienterte brukeren å tilpasse det selv.

Pale Moon sin hjemmeside.

Det er sant at Pale Moon ikke støtter noen av de nye tilleggene som Firefox lager, men det er også sant at Pale Moon også har gitt ut et betydelig antall tillegg som er unike for Pale Moon for å kompensere for dette.

Pale Moon er kompatibelt med Windows og Linux operativsystem, og vil nok utvide denne listen i nære fremtid. Pale Moon passer veldig fint for de som ønsker å ha en minimalistisk tilnærming til datamaskinens oppsett, for ikke å belaste seg selv med å bruke lang tid på installasjon.

Mange forskjellige alternativer

Internettbrukere har en enorm mengde alternativer når det gjelder å velge mellom trygge nettlesere. Forhåpentligvis vil dette gjøre at de vanlige og suspekte nettleserne tar dette som en tilbakemelding fra forbrukerne og tilpasse sin egen sikkerhet. Inntil det skjer vil en av de fem nevnte nettleserne være det beste alternativet for å bevare sikkerheten på nettet.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo