De beste gratis VPN tjenestene

Sist oppdatert: 05/10/2021

De beste VPN-tjenestene er ikke gratis, men har pengene tilbake garantier så du kan prøve dem uten risiko.

Vi har full forståelse for at de fleste ønsker en gratis VPN fremfor en betalt VPN-leverandør. VPN er egentlig ikke noe så mange har sett for seg å bruke penger på, og kan være en irriterende utgift.

Men VPN kan fortsatt være veldig nyttig og det kan derfor også være verdt å betale en liten pris for å få den best mulige tjenesten. Ofte er de betalte tjenestene langt bedre enn gratistjenestene.

Er det mulig å få en bra gratis VPN tjeneste?

Spørsmålet om det i det hele tatt er mulig å få en gratis VPN tjeneste er nok fra vår side: tja. Du kan absolutt få VPN-tjenester som fungerer tilnærmet likt betalte VPN-tjenester i form av brukervennlighet, hastighet og antall servere. Problemet er at disse ofte ikke lar deg bruke mer enn en viss mengde datatrafikk før du må betale.

Vi vil i denne artikkelen presentere forskjellige både betalte og gratistjenester, slik at du selv kan velge om du ønsker å gå for en betalt VPN tjeneste, eller om du velger å gå for en gratistjeneste. Uansett håper vi denne artikkelen kan hjelpe deg med valget ditt.

For øyeblikket er dette de betalte VPN tjenestene vi anbefaler mest. Du kan lese mer om disse under. Senere vil vi også presentere gratis VPN-tjenester.

Ting du burde vite før du velger en gratis VPN tjeneste

Det er mange ting du burde vite før du velger en gratis VPN tjeneste som en permanent løsning. Vi vil liste opp 4 av de viktigste tingene du burde vite om gratis VPN-tjenester før du tar valget om du skal velge mellom en betalt eller kostnadsfri VPN tjeneste.

1. Betalte VPN-tjenester er ekstremt billige

Mange tenker at de skal velge en gratistjeneste for å sparre massevis av penger. Sannheten er imidlertid at det finnes en rekke ekstremt billige VPN-tjenester der ute som tilbyr en veldig god tjeneste. Selv de VPN tjenestene vi, og mange andre nettsteder, har kåret til de beste VPN tjenestene kan du ofte få så billig som 30 kr i måneden.

Nesten alle VPN-tjenester tilbyr også en 30 dagers pengene tilbake garanti slik at tjenesten i realiteten blir en gratistjeneste. Dersom du bare trenger å benytte deg av en VPN tjeneste i 30 dager, blir jo dette særlig praktisk, all den tid du bare kan be om pengene tilbake når du er ferdig.

De fleste betalte tjenestene lar deg prøve VPN uten risiko i en måned.

Alle de betalte VPN tjenestene vi anbefaler på denne siden koster sjelden mer enn 40/70 kr i måneden. Prisene varierer litt i forhold til ulike tider og også i forhold hvor lenge du binder deg slik at det er vanskelig å si eksakt.

Det viktigste med dette poenget er bare å få frem at det er viktig å være klar over at du ikke sparer såå mye penger på å velge en gratis VPN tjeneste. Dersom du skal bruke VPN ofte, vil det nok være verdt å betale noe for å slippe irritasjonen en gratistjeneste kan medføre. På den andre siden har vi full forståelse for at ikke alle ønsker å bruke penger på VPN, da dette kan være en irriterende utgift for mange. Derfor vil vi som sagt presentere ulike gratistilbydere senere i artikkelen.

Over ser du de betalte leverandørene vi for øyeblikket anbefaler til våre brukere. Under skal vi nevne hvilke gratis VPN leverandører vi synes er best. Her kan du for øvrig lese en større test av de beste VPN tjenestene for norske brukere.

2. Gratis VPN leverandører medfører ofte begrenset trafikk

En ting du burde vite om før du velger en gratis VPN er at du ofte kan komme til å ende opp med å betale for den uansett. Mange gratis VPN tilbydere tilbyr en veldig god tjeneste med mange servere og tilgjengelige land. Problemet med mange av disse tjenestene er at du kun kan bruke VPNen i en viss mengde trafikk. Dette gjelder for eksempel gode gratistjenester som TunnelBear og Windscribe, som kun tilbyr 500MB surfing gratis i mnd.

Problemet med de beste gratis VPN-tjenestene er at de har begrenset trafikkmengde – Her Tunnelbear med bare 500MB gratis i mnd.

Dette trenger ikke nødvendigvis være et problem dersom du kun har tenkt å bruke VPN til å surfe på nettsider av og til. Dersom du imidlertid har tenkt å se på for eksempel amerikansk Netflix eller NRK i utlandet kan det være greit å være klar over at du sannsynligvis vil gå over denne grensen. I dette tilfellet kan det kanskje være lurer å velge en betalt VPN leverandør fra starten av, istedenfor å ende opp med å betale for en litt dårligere tjeneste bare fordi du endte opp med tjenesten fordi den i utgangspunktet var gratis.

3. Gratis VPN-tjenester har ofte begrenset hastighet og servere

VPN tjenestene som ikke tar betalt for sine tjenester har nødvendigvis ikke like mange ressurser til å bruke på produktet. Dette medfører at de fleste gratistjenester ofte har dårligere hastighet og server i få land. Mens de betalte VPN tjenestene ofte har servere i over 60 land, vil gratistjeneste ofte kun være tilgjengelige i mer enn 10-15 land. Dette kan være et problem, særlig for norske borgere.

De fleste gratistjenestene tilbyr veldig få servere. ProtonVPN tilbyr servere i 3 land i gratisversjonen, men 54 i de betalte.

Et annet problem med gratis VPN-tjenester er at de også ofte har dårligere hastighet. Dette kan gjøre det mer utfordrende å streame og lignende. Ikke alle de kostnadsfrie VPN tjenestene er imidlertid så dårlige med tanke på hastighet. De vi anbefaler under har fungert relativt bra i våre tester.

4. Noen gratistjenester har dårlig rykte

Enkelte gratistjenester har tidligere hatt et dårlig rykte, da mange har blitt beskyldt for å dele informasjon om sine brukere til tredjeparter. Dette er naturligvis svært skadelig for VPN tjenestens renomee, all den tid VPNen nettopp skal beskytte brukeren mot overvåkning.

Nettstedet thebestvpn.com har i denne artikkelen rettet et kraftig angrep mot mange gratis VPN-tjenester og navngitt en rekke gratis VPN-tjenester som de mener selger dataen til brukerne sine.

Her har nettsiden gått gjennom vilkårene til en rekke gratistjenester og sett at det står i brukervilkårene til nettstedene at de faktisk kan selge all informasjonen om brukerne sine. Og står dette i vilkårene er det stor sannsynlighet for at dette også blir gjort. Mange har over lengre tid mistenkt at det er slik gratis VPN-tjenester tjener pengene sine.

Skal du dermed bruke VPN for å være sikrere på nett kan det derfor være en god ide å heller velge en betalt tjeneste. Bruker du VPN for andre grunner og dette ikke er så viktig for deg, er det kanskje ikke så farlig.

Legg merke til at dette ikke gjelder alle kostnadsfrie VPN leverandører. Men dersom du ønsker å være på den sikre siden kan det være greit å blå opp rundt 50 kroner i måneden for VPN-tjenester som ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost eller PrivateVPN.

Hvordan få betalte VPN-tjenester gratis?

Den beste alternativet hadde selvfølgelig vært om du kunne fått betalte VPN-tjenester gratis. Heldigvis er det faktisk mulig å gjøre dette, selv om det innebærer litt miksing og triksing, og du må også være litt sleip. Så det får være opp til deg om du orker å benytte deg av denne muligheten eller ikke, men det er altså fullt mulig.

Neste alle betalte VPN-tjenester tilbyr i dag en ubetinget 30 dager pengene tilbake garanti, hvilket innebærer at du innen 30 dager kan be om pengene tilbake. Denne garantien er hos tjenester som ExpressVPN og NordVPN helt ubetinget, hvilket innebærer at du ikke trenger å oppgi en grunn eller lignende til at du vil ha tilbake pengene.

Vi har testet dette flere ganger, og det som vil skje er at kundeservice vil spørre deg et eller to spørsmål om hvorfor du ikke er fornøyd, før du får tilbake pengene. Her er det bare å oppgi at du rett og slekt ikke likte tjenesten eller lignende. Alle forklaringer er gyldige, og kundeservice er også veldig høflige. Du får da pengene på kontoen etter en eller to virkedager. Så dette er altså en mulighet, men spørsmålet er om det er verdt det. Det er jo ikke så mye det koster.

Beste VPN med pengene tilbake garanti: ExpressVPN

  • God tjeneste med servere over hele verden.
  • Ekstremt raske hastigheter og trygge servere.
  • Pengene tilbake garantier og gratis prøveperioder.

Før vi nevner de gratis VPN tjenestene vi synes er best skal vi nevne ExpressVPN som vi har kåret til den beste VPN leverandøren av de som er der ute. Dersom du virkelig er ute etter en god VPN opplevelse er en gratistjeneste ingenting mot denne tjenesten.

ExpressVPN er en solid og robust VPN tjeneste som tilbyr over 2000 servere i over 90 land. Dette gjør at du kan streame innhold fra alle verdensdeler i ekstremt stor hastighet. I testene våre merket vi nærmest ingen hastighetsreduksjon når vi koblet til ExpressVPN sine servere.

I tillegg til å være rask har også ExpressVPN kryptering på nivå med det amerikanske forsvaret. Det sier seg dermed selv at ExpressVPN er et veldig sikkert valg når det kommer til å ferdes trygt på internett.

Du kan lese en lengre anmeldelse av ExpressVPN i denne artikkelen. Vi ga den karakteren 9,8/10, hvilket sier sitt om hvor god denne tjenesten er.

ExpressVPN tilbyr også en garanti om ingen loggføring, hvilket betyr at alt du gjør på nett over hodet ikke vil bli loggført. Dette er som sagt en motsetning i forhold til mange av de kostnadsfrie VPN tjenestene som er der ute.

På toppen av alt tilbyr ExpressVPN en rekke tilbud for deg som ønsker å binde deg for en lengre periode, og også en 30 dagers pengene tilbake garanti. Slikt sett kan ExpressVPN bli en gratis VPN tjeneste dersom du ikke skal bruke den mer enn en måned. Du kan da be om pengene tilbake dersom du ønsker det.

Prøv ExpressVPN

De beste gratistjenestene

Når det kommer til gratistjenester er det en rekke ting du burde se etter. Aller først burde du sjekke om leverandøren har et tvilsomt rykte. Her kan du bare søke på engelsk på ord som «VPNs that sell your information» eller for eksempel «free VPNs that are involved in scandals». Du skjønner poenget. Dersom VPN tjenesten du sjekker ut er på mange slike lister kan det være et poeng å styre unna. Er den ikke det blir dette motsetningsvis positivt.

I tillegg til dette vil mange VPN-tjenester ha veldig få servere i få land. Dette betyr at det er viktig at du sjekker om VPN tjenesten tilbyr en server i det landet du ønsker å koble til. Vil du bruke en VPN tjeneste for å få norsk IP adresse nytter det ikke å bruke en VPN tjeneste som ikke har servere i Norge.

Dette er de to viktigste. Du burde også sjekke om VPN tjenesten har databegrensninger. Mange av de kostnadsfrie VPN tjenestene har som sagt dette. Dersom du vet at du skal bruke VPN tjenesten til mer enn 500MB data er det kanskje ikke noe poeng å velge en tjeneste som kun tilbyr denne mengden gratis, da du uansett må betale når du går over dette.

Dette er de 6 beste gratis VPN tjenestene for Norge i øyeblikket:

1. ProtonVPN

  • Gratis versjon.
  • Får mye for pengene dersom man kjøper fullversjon.
  • Veldig billig betalt versjon.

ProtonVPN er kanskje vår favoritt VPN-tjeneste når det kommer til gratistjenester. Grunnen til dette er at ProtonVPN i utgangspunktet er en betalt VPN-tjeneste på et veldig høyt nivå. Gratistjenesten er egentlig helt lik som den betalte VPN-tjenesten, med unntak av at den selvfølgelig er en del dårligere. Men grunnlaget for en god VPN-tjeneste ligger der, hvilket er mer enn man kan si for mange andre VPN-tjenester.

Det vi liker aller best med ProtonVPN er at det ikke er noen begrensninger på hvor mye du kan bruke VPN-tjenesten, slik det er med ellers gode gratistjenester som Windscribe og lignende. Dette gjør at du faktisk kan bruke tjenesten så mye som du ønsker.

Selvfølgelig er tjenesten vesentlig begrenset, hvilket gir seg uttrykk i at det kun er servere i 3 land som tilbys; i USA, Nederland og Japan. Hastigheten er også noe dårligere og du kan kun bruke tjenesten på en enhet samtidig. ProtonVPNs gratistjeneste fungerte i våre tester dessverre ikke med Netflix, men det gjør heller ingen andre gratistjenester, slik at dette ikke trekker voldsomt ned.

Dersom du ønsker å oppgradere tjenesten er faktisk ProtonVPN ganske billig, omtrent $4 i måneden, så det går jo ann å teste om gratistjenesten er bra nok til dine behov, og hvis ikke heller bytte over til den betalte tjenesten.

2. Windscribe

  • Bra hastighet for å være gratis.
  • Funker på mange enheter.
  • Mer data hvis man registrer seg.

Windscribe er nok en av de gratis VPN tjenestene vi synes er aller best for norske brukere. Tjenesten pleier også å komme svært høyt på internasjonale kåringer over de beste kostnadsfrie VPN tjenestene i verden.

Windscribe skiller seg ut ved at du kan benytte tjenesten til relativt mye data. Mens mange kostnadsfrie VPN-tjenester kun tilbyr 500MB data beskyttet før du må betale for en premium tjeneste, tilbyr Windscribe i utgangspunktet 2GB data, men hvis du registrerer deg med epost adresse får du hele 10GB data gratis.

Windscribe er tilpasset både Windows, Mac, Android og iOS. Tjenesten har også utvidelser for Chrime, Firefox og Opera.

Den betalte versjonen av Windscribe har 600 servere i mer enn 50 land, men gratisbrukerne er begrenset til kun 10 land. Disse er Canada, Frankrike, Tyskland, Nederland, Romania, Sveits, Storbritannia, Hong Kong, og tro det eller ei: Norge. Dette gjør altså Windscribe til den perfekte VPN tjenesten for norske brukere, da du kan bruke tjenesten til å få en norsk IP adresse.

Alt vi har og si om Windscribe er ikke bare positivt. Tjenesten har blant annet tidligere blitt beskylt for å ha en tvilsom loggføringspolitikk og hastigheten er ikke i nærheten av hastigheten til de beste VPN tjenestene som NordVPN og ExpressVPN. Likevel kan det være en VPN tjeneste som er verdt å sjekke ut.

3. TunnelBear

  • Tilbyr 500MB i mnd gratis.
  • Gode servere i USA i gratistjenesten.
  • God betalt VPN dersom du vil oppgradere.

TunnelBear er også en veldig god gratis VPN tjeneste. Tjenesten ble nylig kjøpt opp av selskapet McAfee, slik at vi kan forvente at dette er en gratistjeneste som kommer til å bare bli bedre og bedre.

TunnelBear er langt mer brukervennlig enn Windscribe når det kommer til design, og her får tjenesten et stort pluss. Hastigheten til Tunnelbear er også relativt god. Ulempen med TunnelBear er at de for øyeblikket kun tilbyr servere i USA med gratistjenesten sin.

Dette gjør at du for eksempel ikke kan bruke tjenesten til å norsk TV utenfor Norge. Skal du derimot se på amerikansk Netflix kan dette fungere, dersom ikke serveren er blokkert.

En annen ulempe er at trafikken er begrenset. Med den kostnadsfrie versjonen til TunnelBear får du kun 500 MB trafikk, hvilket ikke vil holde så lenge. Twitrer du om selskapet får du imidlertid 1GB ekstra i måneden.

4. Hotspot Shield 

  • Gratis versjon med bruk for en enhet.
  • God betalt versjon om du vil oppgradere.
  • Servere i mange land.

Hotspot Shield er også en VPN som i utgangspunktet ikke er gratis. Når dette er sagt har de en gratis versjon av tjenesten deres som er ganske god. Også med denne leverandøren er hovedpoenget med den gratis versjonen å la brukerne teste tjenesten. Dette vil si at den gratis versjonen er svært begrenset i forhold til den fulle tjenesten. 

Hva du får med den gratis versjonen av Hotspot Shield er for det første muligheten til å bruke en enhet om gangen sammenlignet med 5 dersom du har et betalt medlemskap. Du kan også kun bruke tjenesten på smarttelefon, PC og Mac. Du får også bare tilgang til en lokasjon istedenfor 115. I tillegg blir hastigheten du mottar maks 2 mbps. Dette mener Hotspot Shield er nok til å surfe på nettet, men dette er ikke vi helt enige i. Som regel har alle normale wi-fi minimum 20 mbps i hastighet. Grunnen til at du er redusert til denne hastigheten er mest sannsynlig for at det tar lenger tid å bruke opp de 500 mb med data du får bruke per dag. 

Alt i alt er Hotspot Shield en god gratis tjeneste, men vi liker ikke hastighetsreduksjonen. Dersom du liker tjenesten har den betalte versjonen svært mange gode funksjoner. Dette er også mer enn VPN som blant annet antivirus, passordverktøy og så videre. 

5. Speedify

  • Gratisversjon med 2GB per mnd.
  • God på alle enheter.
  • Mange servere.

Speedify er også en betalt tjeneste som tilbyr en helt gratis versjon. Den store haken med denne tjenesten er at du kun får tilgang til 2GB i måneden. Sammenlignet med for eksempel Hotspot Shield der du får dette på 4 dager er ikke denne mengden særlig imponerende. En stor fordel er at du ikke trenger å melde deg inn med en e-post, og du er heller ikke bundet til noe som helst. 

Der denne tjenesten skiller seg ut fra de andre gratis tjenestene er at du ikke er like begrenset. Med Speedify får du for eksempel mulighet til å bruke 5 enheter om gangen, gode hastigheter og tilgang til alle serverne deres. Tjenesten kan kun brukes på iPhone, Android, Mac og PC. For de fleste er ikke dette noe problem, men for andre kan det være viktig å koble til for eksempel Apple TV eller Smart TV. 

Dette er altså et svært godt alternativ for en tjeneste som er helt gratis. Den største ulempen vi finner er at du mest sannsynlig kommer til å gå tom for data svært fort. Merk at du ikke kan spare opp data, men starter med 2GB hver 30. dag.

6. GooseVPN

  • Tilbyr prøveperiode.
  • 30 dager pengene tilbake garanti.
  • God for sitt bruk.

GooseVPN er egentlig ikke en gratistjeneste. Imidlertid tilbyr tjenesten en 30 dagers gratis prøveperiode. Dette innebærer at du kan benytte deg av tjenesten i 30 dager uten å betale et rødt øre, men etter dette må du betale.

Slikt sett skiller ikke GooseVPN seg noe særlig fra de andre betalte VPN leverandørene, da du i de tilfellene bare kan be om å få pengene tilbake innenfor 30 dager. Forskjellen er bare at med GooseVPN trenger du aldri å betale for å bruke tjenesten, selv om du i realiteten ikke sparer noe mer enn dersom du hadde bedt om pengene tilbake.

Uansett er GooseVPN et godt valg for norske brukere som for eksempel er på reise og ønsker å benytte seg av en VPN for å koble til ulike norske nettsider som er geoblokkert eller lignende. Grunnen til dette er at GooseVPN har flere servere i Norge og også mange i Norden generelt. Hastigheten er også helt på det jevne.

Gratistjenestene du absolutt bør unngå

Det finnes i midlertidig flere gratis VPN-tjenester du absolutt burde unngå, ettersom det er kjent at disse leverandørene gjentatte ganger har utvunnet og solgt personlige data fra sine brukere til tredjeparter. En gratis VPN-tjenesteleverandør tjener ikke penger direkte fra deg, og må derfor ty til andre metoder for inntjening. En enkel måte å tjene penger på er derfor å selge dataene dine til tredjeparter.

Holavpn er en av leverandørene som har solgt båndbredden til kundene sine uten at de var klar over det. Holavpn leverer en av de mest populære VPN-nettleserutvidelsene på markedet. Til å begynne med ble de sett på som en brukervennlig og sikker VPN-tjeneste. I utgangspunktet kontrolleres nettaktiviteten alene fra brukeren selv, men i dette tilfelle ble IP-adressen til millioner av intetanende brukere av Holavpn videreført og solgt til et bot-nett. Bot-nettet dirigerte flere DDoS-angrep på forskjellige nettsider og utførte straffbare handlinger, som i disse tilfellene kunne spores tilbake til uskyldige brukeres IP-adresse.

Mens Holavpn sitt bot-nett angrep er en av de mer skremmende historiene når det gjelder misbruk av personlig informasjon av gratis VPN-tjenester, finnes det andre gratis-tjenester som bruker loggene de fører opp over aktivitetene dine på nett til å selge reklame fra tredjeparter. En av disse er Operas gratis VPN-tjeneste. Opera sin forretningsmodell baserer seg på å samle personlige data til sine brukere for å videreselge reklame og det står i personvernserklæringen du må godta før du i det hele tatt kan benytte deg av VPN-tjenesten deres.

Det er av stor betydning å velge VPN-tjenester som ikke loggfører din aktivitet på nett. Et eksempel på det er Betternet som relativt åpent informerer brukerne sine hvordan personlige informasjon blir håndtert og eventuelt videresolgt. Dette innebærer at man får servert personlige reklamesnutter, sponsede apps og at personlig informasjon blir delt med tredjeparter i et av de største overvåkingsbibliotekene på markedet.

Oppsummering

Oppsummert kan vi si at de kostnadsfrie VPN-tjenestene er milevis unna de beste betalte VPN-tjenestene, slik at vi anbefaler de fleste å gå for de betalte. Da slipper du mye irritasjon over ting som generelt ikke fungerer. De betalte VPN-tjenestene er jo også så billige at det ikke er mye du sparer på mye irritasjon og dårligere brukeropplevelse.

I tillegg er det verdt å merke seg at alle gratis VPN-tjenester er designet slik at du før eller siden skal bruke penger på dem, og dette er ofte det som skjer. Derfor har for eksempel mange gratistjenester begrenset databruk, slik at du da er lokket inn til den tilbyderen og ender opp med å betale for å bruke den, selv om den er langt dårligere enn andre like dyre VPN-tjenester. Vær derfor obs på å ikke havne i denne fellen. Uansett hva du velger ønsker vi deg lykke til i valget ditt.

Ofte stilte spørsmål

🔎 Hvilke er de beste gratis VPN tjenestene?

De beste gratis VPN tjenestene omtales inne på min nettside. Det finnes både VPN tjenester med som er gratis i 30 dager, og VPN tjenester som alltid er gratis.

⚙️ Hvordan tjener gratis VPN tjenester penger?

Den mest normale måten gratis VPN tjenester tjener penger på, er ved å vise deg reklame.

Noen gratis VPN tjenester selger også dine data til andre annonsører. Dette er ikke lovlig, men det er gode grunner til å tro at det forekommer hos visse aktørerer.

VPN tjenester som kun er gratis i 30 dager, tjener penger ved at mange velger å fortsette abonnementet og går over til å betale for tjenesten. Disse tjenestene har veldig godt personvern og selger aldri din data videre. De viser heller ikke reklame.

⛰️ Hvilke gratis VPN tjenester har servere i Norge?

De aller fleste store VPN tjenester har servere i Norge. Disse varierer dog i hastighet og hvor godt de fungerer. En grunn til å ikke velge en VPN tjeneste som er helt gratis, er at serverne fungerer bedre og er alltid raske nok til å streame video, eller for eksempel se på NRK i utlandet.

❓ Er VPN ulovlig?

Nei, å bruke VPN er lovlig i de fleste land, inkludert i Norge. Noen bruker imidlertid VPN til ulike aktiviteter slik som ulovlig nedlastning, hacking osv. Disse aktivitetene er ulovlig enten man bruker VPN eller ikke.

Å bruke VPN er i seg selv altså helt lovlig.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

    Beste VPN-tjenester

    Beste VPN i vår test

    Prøv ExpressVPN

    Testens andreplass

    Prøv NordVPN
    Om annonsering på denne nettsideninfo