Hvordan endre IP adresse?

Sist oppdatert: 22/12/2021

Du kan enkelt endre IP adresse med en VPN-tjeneste

I denne artikkelen vil vi forklare deg hvordan du kan endre IP adresse. Først har vi skrevet en kort oppsummering av artikkelen. Deretter skriver vi om grunnprinsippene bak en IP adresse, hva en IP adresse er, hvordan du enklest mulig kan endre IP adresse med en VPN leverandør, hvilken leverandør du burde velge, og lignende.

Enkleste måte å endre IP adresse

Den enkleste måten å endre IP adressen sin på er via en VPN. Før vi kan forklare hvordan du endrer IP adressen din via en VPN må vi forklare hva en VPN er.

En VPN er i korte trekk en sikker tilkobling mellom din enhet (PC, mobil eller lignende) og en ekstern server i samme land eller et annet sted i verden. Det skapes en slags tunnel mellom din enhet og denne serveren, slik at all trafikken din går via denne serveren før den når ut til nettet.

Ved at all trafikken går via denne serveren skapes en morsom effekt. Da all trafikken går via denne serveren før den når ut på nett, vil andre på internett tro at trafikken kommer direkte fra nettopp denne serveren. Serveren vil ha sin egen IP adresse, og dermed vil andre på internett tro at trafikken kommer fra denne IP adressen.

Inne på en VPN-tjeneste som NordVPN kan du endre IP adresse til alle land i verden.

Dermed vil din IP adresse så å si være skjult, da det kun er serverens IP adresse som er synlig. Slikt sett vil du effektivt ha endret IP adressen din med en VPN tjeneste.

Når du er koblet til en VPN tjeneste vil du dermed være helt anonym, og det vil ikke være mulig for andre å spore deg. Dette er naturligvis en kjempefordel med en VPN tjeneste.

De aller fleste VPN tjenester har også en såkalt kill switch. Problemet med enkelte VPN tjenester er at tilkoblingen til den eksterne serveren en sjelden gang kan hoppe av, og i dette øyeblikket avsløres din egentlige IP adresse til andre på nettet.

Effekten av en kill switch er at internettilgangen din automatisk skrus av i det du mister tilkoblingen til den eksterne serveren. På denne måten vil det ikke foreligge noen midlertidig avsløring av IP adressen din.

Du kan få hvilken som helst IP adresse du ønsker, da forskjellige VPN tjenester har servere i alle forskjellige land. Dermed kan du for eksempel få en norsk IP adresse, svensk IP adresse, amerikansk IP adresse, tysk IP adresse og lignende. Mulighetene er uendelige.

Beste VPN for å bytte IP adresse 

Som nevnt kan du enkelt bytte IP adresse ved hjelp av en VPN. Det finnes flere hundre leverandører på markedet så det kan være vanskelig å sammenligne alle. Vi har testet et stort antall av disse og det er to leverandører som kommer seirende ut. Disse er ExpressVPN og NordVPN.

ExpressVPN

 • Kanskje den beste tjenesten på markedet
 • Raske servere i 94 land
 • Svært god sikkerhet

For svært mange blir ExpressVPN sett på som den beste VPN leverandøren, og hvis du søker opp forskjellige lister over VPN vil Express som regel være på førsteplass. Selskapet er basert på De Britiske Jomfruøyer slik at de kan tilby en tjeneste utenfor EU og USA sine jurisdiksjoner. I praksis vil dette si at du ikke trenger å bekymre deg over at tjenesten skal lagre noe informasjon om deg. 

ExpressVPN tilbyr servere i hele 94 forskjellige land. Ikke nok med dette, men disse serverne er også svært gode. I vår test av tjenesten var vår erfaring at alle serverne var svært raske, også i mindre land. Du kan altså surfe, strømme, spille som du ellers ville gjort uten en VPN. Dette er til tross for at du kobler deg til en server på andre siden av jorden. 

Hovedformålet til en VPN er sikkerhet. Og med ExpressVPN kan du til enhver tid føle deg trygg på nett. For det første har de en svært god kryptering. Videre har de også mer avanserte sikkerhetsfunksjoner som egne krypterte DNS, kill switch og mye mer. Disse funksjonene kommer i tillegg til deres politikk om null loggføring. 

Når det kommer til pris er ExpressVPN priset i det øvre sjiktet. Dette betyr dog ikke at det koster særlig mye. En måned koster rundt 100 kroner, men denne prisen dropper dersom du velger et lengre medlemskap. Hvis du for eksempel velger 12 måneder koster tjenesten bare rundt 70 kroner i måneden.

Prøv ExpressVPN

NordVPN 

 • En av de beste tjenestene på markedet
 • Servere i 59 land
 • Brukervennlig software

I vår test, like bak ExpressVPN, kommer NordVPN. Dette er også en leverandør man kan kalle komplett. Selskapet har også basert seg i et land som setter de utenfor EU og USA sine jurisdiksjoner om personvern, nemlig Panama. Dette vil si at NordVPN aldri trenger å lagre noe data om sine brukere. Dette er heller ikke noe de gjør. 

NordVPN tilbyr servere i 59 forskjellige land. Blant disse finner du alle de mest populære landene. De tilbyr også svært gode servere i Norge som er veldig positivt for norske brukere. Det er nemlig slik at når du bruker en VPN vil hastigheten på nettet gå noe ned. Merk at med tjenester som ExpressVPN og NordVPN er denne forskjellen så liten at den ikke er merkbar. 

Sikkerheten til NordVPN er så og si den samme som ExpressVPN sin. Forskjellen er at NordVPN har et annet system i tillegg til krypteringen. Denne kalles en TOR over VPN. Du kan med andre ord stole fullt og helt på sikkerhetsfunksjonene til NordVPN. 

Normen blant VPN leverandører er at prisen for en måned ligger på rundt 100 kroner. Dette er også tilfellet med NordVPN. Men dersom du virkelig er fornøyd med tjenesten kan du velge et lengre medlemskap og få det billigere. De tilbyr flere forskjellige medlemskap helt opp til 2 år. 

Prøv NordVPN

Surfshark

 • God tjeneste med robuste servere
 • Svært rimelige priser hvis du binder deg for en lengre periode
 • Mange servere verden over

Surfshark er en VPN-tjeneste som er relativt ny på markedet, den ble stiftet så sent som i 2018. Tjenesten har vokst utrolig raskt og per i dag så har Surfshark over 3200 servere i 65 land. Tjenesten har også en rekke servere i Norge, slik at Surfshark er et godt valg for å få norsk IP adresse for eksempel.

Serverne til Surfshark er raske og robuste, og vi opplever ingen lagging eller at tjenesten mister tilkoblingen til serverne. Du kobles også raskt til de forskjellige serverne. For å endre IP adresse er Surfshark dermed et godt valg.

Surfshark sin app er veldig brukervennlig og er enkel å manøvrere seg rundt på, enten du bruker Surfshark på Mac, iPhone, iPad, Windows, Android eller lignende – Surfshark lar deg naturligvis også koble deg til forskjellige enheter samtidig.

Prismessig er Surfshark et godt valg, da tjenesten har utrolig billige priser dersom du binder deg til en lengre periode. Prisen blir da endel billigere enn både ExpressVPN og NordVPN. Dersom du er prisbevisst vil vi nok dermed anbefale Surfshark, da den nesten er på høyde med de to andre VPN-leverandørene ovenfor.

Hva er en IP adresse?

En IP adresse er et identifikasjonsnummer som tildeles en enhet, for eksempel en PC eller en skriver i et datanettverk.

Slik det store norske leksikon skriver, er en IP adresse så å si det samme som et telefonnummer. Slik som alle mobiltelefoner må ha et telefonnummer for å kunne ringe til andre telefoner, må alle enheter ha en PC for å kunne kommunisere med andre på internett.

I dag skrives IP-adresser som fire heltall. Disse atskilles med punktum. Dette kan for eksempel være tallet 181.0.23.40. Hvert av disse fire heltallene kan ha verdier fra mellom 0 til 255.

En IP adresse skrives i dag med fire heltall.

Slikt sett er det ganske enkelt å forstå hva en IP-adresse er. Det kan være vanskeligere å forstå hvordan IP adresser kan utvnyttes, hvilket vi vil forklare i det følgende.

Faren med IP adresser

Faren med å ha en IP adresse er at andre kan overvåke datatrafikken din. Dette høres selvfølgelig ikke så enkelt ut for menigmannen, men for eksperter med det rette verktøyet kan det være relativt enkelt å overvåke en person ved å benytte seg av IP adresse-overvåkning.

Ved å overvåke en annen persons bevegelser på nett kan hackeren finne ut mye om den andre personen. For det første kan man finne ut informasjon den andre ønsker skal være hemmelig, som blant annet at den andre personen ser på erotikk på nett og lignende. Dette kan senere brukes for å utpresse den andre personen for penger og lignende.

Enda mer vanlig kan man finne informasjon om person-, bankopplysninger og lignende. På den måten kan hackeren tappe bankkontoen din for penger.

Generelt er det mange som også ikke ønsker å bli overvåket. Man hadde jo ikke likt om en fremmed person fulgte etter deg hjemme og på gaten, og så alt du gjorde. Det blir jo akkurat det samme på nett, da det alltid er noen i myndighetene som kan få klarering til å spore IP adressen din, dersom de har noe belegg for å gjøre dette. I slike tilfeller er det fristende å ønske å forandre IP adressen sin.

I Norge er jo slik overvåking av IP adresse så problematisk, da det egentlig ikke er noen streng overvåking fra myndighetenes side. Men i andre land som Kina, Russland, Indonesia og lignende foregår det en streng overvåkning av borgernes IP adresse, og i slike tilfeller er det ekstremt fristende å benytte midler for å endre IP adressen sin, slik at det blir vanskelig å spore den.

Andre fordeler med å endre IP adresse?

Det er selvfølgelig mange andre fordeler med å endre IP adresse enn at sikkerheten din på nett økes. Ved siden av at du blir anonym vil du også kunne få tilgang til mye geoblokkert innhold. Et problem på dagens internett er at mye av innholdet på nett er geoblokkert, slik at du bare kan se visse TV kanaler i enkelte land og lignende.

For eksempel kan Netflix brukes som et godt eksempel. Netflix tilbyr i dag et ekstremt godt tilbud i for eksempel USA, men i land som Norge, Sverige og Danmark er tilbudet ganske mye dårligere. Grunnen til dette er at Netflix må kjøpe rettighetene til visse programmer i forskjellige land, og disse er ofte dyrere i enkelte land.

Netflix baserer dette utvalget ut fra IP adressen din. Dersom du har norsk IP adresse, vil du få norsk Netflix, dersom du har amerikansk IP adresse vil du få amerikansk Netflix og lignende.

Her er vi koblet til en amerikansk server med Surfshark, hvilket gir oss amerikansk Netflixutvalg.

Dermed kan du ganske enkelt koble til en VPN tjeneste, velge en amerikansk server og få amerikansk IP adresse, før du vil få den amerikanske Netflixversjonen. Slik sett kan du få mye bedre utvalg på Netflix.

Det samme prinsippet gjelder for eksempel på andre lignende kanaler som HBO, HULU og lignende.

I tillegg til dette kan du bruke VPN til å omgå geoblokkeringer dersom du er på reise i land som Kina eller Russland. I disse landene har jo myndighetene blokkert store deler av internettet, som for eksempel sider som Facebook, Youtube og lignende. «The great firewall of China» heter det som kjent i Kina. Dersom du befinner deg i Kina kan du koble til en server utenfor landets grenser via VPN, og dermed omgå denne brannmuren.

Dersom du befinner deg i utlandet kan du også koble til en norsk server via VPN, og dermed få norsk IP adresse. Dette kan være en kjempefordel dersom du skal se programmer som NRK eller TV2 Sumo, da disse krever at du befinner deg i Norge for at du skal kunne se på dem. Lurer du disse programmene med en VPN blir det en lek å se norsk TV i utlandet.

Hvordan skaffe seg en VPN tjeneste?

Nå som du altså har forstått at du enkelt kan forandre IP adressen din ved hjelp av en VPN tjeneste, er neste spørsmål naturligvis hvordan du skaffer deg en VPN tjeneste.

Det er relativt enkelt å skaffe seg en VPN tjeneste da det eksisterer hundrevis av forskjellige VPN tjenester rundt omkring i verden. Disse er nettbaserte, slik at det bare er å registrere seg og laste ned tjenesten. Det er altså ikke noe særlig vanskeligere enn dette, og prosessen tar sjelden mer enn 5 minutter. Det går altså relativt fort å skifte IP adresse med VPN dersom du har et behov for å gjøre dette så raskt som mulig.

Skal du kjøpe en VPN-tjeneste er det bare å gå til leverandørens hjemmeside.

Vi får selvfølgelig ofte spørsmål om man må betale for VPN tjenester eller om disse er gratis. Sannheten er at det finnes mange gratis VPN tjenester, men at disse dessverre ikke er særlig gode.

Problemet med gratistjenestene er at de som oftest har få servere, dårlig hastighet og lite kapasitet. Mange har også en grense på antall GB trafikk, slik at du for eksempel ikke kan bruke VPN tjenesten gratis i mer enn 1 GB. Dette hjelper naturligvis ikke til mye over det lange løp.

Mange av gratistjenestene har også et rykte på seg for å spre informasjon om brukerne sine, hvilket naturligvis nærmest er en skandale, da selve hovedpoenget med VPN er at man skal kunne endre IP adresse for å være anonym og forbedre nettsikkerheten sin.

På grunn av dette anbefaler vi som oftest de fleste å gå for betalte VPN leverandører. Hovedgrunnen til dette er at de betalte VPN leverandørene er svært billige. Disse koster normalt sjelden mer enn 50 kr i måneden, ofte mindre dersom du binder deg for en lengre periode. Nesten alle betalte VPN leverandører har en 30 dagers pengene tilbake garanti, slik at du når som helst kan få pengene tilbake innen 30 dager. Du kan lese mer om de beste gratis VPN tjenestene her.

Når det kommer til hvilken VPN leverandør vi anbefaler deg å bruke finnes det utrolig mange, slik at det blir vanskelig å gi et konkret råd. Likevel er det noen vi liker bedre enn andre, og disse har vi listet opp øverst og underst på siden.

De VPN leverandørene vi liker best er ExpressVPN, NordVPN og CyberGhost. Dette er robuste VPN tjenester som alle har ekstremt mange servere i mange forskjellige land, en politikk om null loggføring, ekstremt god sikkerhet og kryptering, rimelig pris, god kundeservice og lignende. Dette er dermed VPN tjenester du kan velge og samtidig være sikker på at du har gjort et godt valg. Hvis du vil se en større test av VPNer for Norge kan du lese mer i denne artikkelen.

Er det lovlig å endre IP adressen sin?

Det er helt lovlig å endre IP adressen sin, slik at dette ikke er noe du trenger å bekymre seg over. Enkelte er livredde for å benytte seg av en VPN tjeneste fordi de et eller annet sted har hørt at dette ikke er lovlig, men dette er altså ikke sant.

I Norge og resten av Europa er det altså ikke noe problem å benytte seg av en VPN tjeneste. Vær imidlertid klar over at vi ikke er helt sikre på hvordan reglene er i for eksempel Kina eller Russland. Vi er kjent med at ekstremt mange benytter seg av VPN tjenester i disse landene uten noen særlig sanksjoner, men vi er likevel ikke helt sikre på om dette er formlet lovlig.

Kan jeg skjule IP adressen min?

Mange lurer spesifikt på om de kan skjule IP adressen sin. Dette er jo egentlig noe litt annet enn å endre IP adressen, men de samme prinsippene er likevel gjeldende.

Ved at du kobler til en VPN tjeneste vil du få en annen IP adresse (IP adressen til den spesifikke serveren), og på den måten vil du jo også skjule din opprinnelige IP adresse. Så svaret på dette spørsmålet er jo da egentlig ja.

Vær imidlertid klar over at du alltid vil ha en eller annen form for IP adresse, men det vil da være en annen IP adresse enn din egen, og en som er mye vanskeligere å spore tilbake til deg.

Gjelder dette for alle enheter?

Svaret på dette spørsmålet er ja. Det går ann å endre eller skjule IP adressen sin på alle enheter. Du kan for eksempel bruke en VPN tjeneste på enheter som PC, Mac, Linux, Apple, Android, Windows og lignende.

De fleste VPN tjenestene har også egne programvarer og apper til de forskjellige enhetene, slik at det er svært enkelt og intuitivt og benytte seg av VPN sammen med de forskjellige enhetene.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en IP adresse? Og hva er IP adressen min?

Din IP adresse er et unikt identifiserbart nummer som tildeles enheten din fra TCP/IP-basert datanettverket du benytter deg av. To forskjellige enheter kan ikke ha samme IP adresse. Du kan finne din IP adresse på sider som denne.

Hvilken fordeler får jeg av å endre IP adressen min?

Det finnes flere grunner til å ønske seg en annen IP adresse, her er en liste over fordeler man kan oppnå:

– Tilgang til geoblokkert innhold i andre land enn der du befinner deg.

– Beskyttelse mot cyber-angrep, phishing og andre ondartede angrep og programvarer.

– Anonymitet og beskyttelse mot overvåkning.

– Spille online-spill i andre geografiske soner.

Er det lovlig å endre IP adressen sin?

Det korte svaret er ja. I Norge, og andre land i blant annet Europa er det fullt lovlig å endre IP adresse ved hjelp av VPN.

Kan man skjule IP adressen sin helt?

Mens du kan skjule din ekte IP adresse og oppføre deg 100% anonymt på nett, vil du alltid ha en annen IP adresse istedenfor din egen. Ingen enheter kan oppholde seg på internett uten noen form for IP adresse.

Oppsummering

For å oppsummere denne artikkelen helt kort er det enkelt å endre en IP adresse. Den beste måten å gjøre dette på er ved å bruke en VPN tjeneste. Med en VPN opprettes det en sikker og kryptert tunnel mellom din enhet og en ekstern server.

All trafikken din vil dermed gå gjennom denne eksterne serveren før den når ut til internett. Dermed vil din IP adresse holdes skjult mens andre på internett vil se at du har IP adressen som den eksterne serveren har. Via denne metoden kan du få IP adresse fra hvor som helst i verden du ønsker, omgå geoblokkeringer og være 100 % anonym og trygg på nett.

Dette er de 5 beste VPN tjenestene vi for øyeblikket anbefaler for å forandre IP adressen din:

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo