Hvordan kombinere Tor og VPN for ekstra sikkerhet

Sist oppdatert: 25/02/2022

Dersom du er opptatt av sikkerhet og personvern på nett, bør du lære deg hvordan du kombinerer Tor og VPN for ekstra sikkerhet. I denne artikkelen ser vi nærmere på de to løsningene hver for seg, samt fordelene ved å kombinere verktøyene. Du får også gode tips til hvordan du kombinerer dem for maksimal hastighet og sikkerhet.

Stadig flere oppdager hvor nyttig og viktig det er å beskytte seg på nett, og det er viktig å velge de rette løsningene for ditt behov. VPN lar deg få tilgang til blokkerte nettsteder og tjenester, samt skjuler din tilstedeværelse på nett.

Det finnes mange gode verktøy tilgjengelige, enten du vil strømme TV-serier som du ellers ikke ville hatt tilgang til, beskytte personvernet ditt eller sjekke Facebook mens du er på besøk i Kina. Her skal vi se på to svært populære løsninger, nemlig Tor og VPN.

Hva er egentlig Tor for noe?

Det første vi må klargjøre er hva Tor er og hvorfor du bør bruke det. Tor er et åpent nettverk med høyt sikkerhetsnivå som lar deg surfe på internett helt anonymt. Den består av servere verden over som er utviklet for at brukerne skal kunne kommunisere privat. Tor er en forkortelse for «The Onion Router». Den kan brukes både med eller uten VPN.

Du ruter dataen gjennom nettverket. Fordelen er anonymitet, men ulempen er at prosessen kan være ganske treg. Du må likevel anta at deler av nettverket kan være under  overvåkning. Tor lagrer ikke logger, men med enkelte unntak: ondsinnede Tor-nodes har begrensede muligheter til å lagre noe av informasjonen.

Tor blokkerer muligheten for å spore og overvåke deg på nett, og du kan surfe og laste ned ting i full anonymitet. Målet med Tor er å få alle brukerne til å se like ut. Du unngår å etterlate deg «fingeravtrykk» på nett, det vil si fingeravtrykk basert på enheten og nettleseren din. All trafikk blir kryptert tre ganger etter hvert som den sendes gjennom nettverket, noe som gir deg ekstra sikkerhet når du besøker nettsider.

Hva er egentlig VPN for noe?

VPN står for virtuelt privat nettverk. Dette er tunneler med avansert kryptering og høyt sikkerhetsnivå. VPN er en pålitelig og sikker løsning som skjuler IP-adressen din og gir deg tilgang til servere verden over. Det betyr at du har tilgang til tjenester og nettsider verden over som ellers er blokkert via din egentlige IP-adresse.

Du kan velge mellom gratis VPN og betalte versjoner. Fordelen med gratis VPN er at du kan teste ut løsningen uten å måtte betale, men tjenestene kan være treige (trege). Du må også være obs på at tjenestetilbyderne må tjene penger på en eller annen måte, og det er derfor ikke sikkert at tilgangen er like trygg som når du bruker en betalt tjeneste.

Betalt VPN gir deg derimot full funksjonalitet, hastighet og pålitelighet. Vi anbefaler å bruke en betalt tjeneste om du ønsker å bruke VPN ofte. Uansett hvilken løsning du ender opp med å velge, så trenger du ikke å bruke Tor. Det kan allikevel være gode grunner til å kombinere dem.

Hvorfor og hvordan kombinere Tor og VPN for ekstra sikkerhet

Det første du må gjøre er å installere Tor og skaffe deg tilgang til en VPN-tjeneste. Vi anbefaler å koble deg til et VPN først før du bruker Tor. Det er nemlig mye vanskeligere å opprette en tunnel gjennom Tor-nettverket som skal kobles til VPN-tjenesten din. Du mister dessuten anonymitet og vinner kun en tregere forbindelse.

Du må koble til VPN før du kobler til Tor for å få full anonymitet og en raskere forbindelse. I tillegg er det ikke lenger mulig for ondsinnede Tor-nodes å se IP-adressen din, noe som du ellers risikerer om du bruker Tor uten VPN.

Du unngår også risikoen for at hjemmenettverket ditt flagger deg for at du bruker Tor. Selv om det er lovlig å bruke Tor, skjer det mye ulovligheter. Det gjør at internettleverandøren din eller myndighetene kan bli mistenksomme bare du logger på. Det unngår du ved å kombinere Tor med VPN. Alt nettverket vil se er at det sendes kryptert trafikk til VPN-tjenesten din.

Du får dessuten tilgang til Tor-nettverket på steder hvor Tor ellers er blokkert ved å bruke Tor over VPN. Tor er for eksempel blokkert i enkelte land, samt skole- og bedriftsnettverk. Du blir dessuten beskyttet overfor eventuelle feil og sårbarheter i Tor-nettverket ved å først koble til en VPN-tjeneste.

Det er svært enkelt å bruke Tor over VPN. Du starter ganske enkelt opp VPN-tjenesten din, kobler deg til den foretrukne VPN-serveren og starter til sist opp Tor. Nå kan du begynne å surfe og laste ned med ekstra beskyttelse på nett.

Hvordan komme i gang med Tor

Tor er svært brukervennlig, ettersom den fungerer som en nettleser. Du laster simpelthen ned nettleseren fra den offisielle nettsiden og installerer den ved å følge instruksjonene som popper opp på skjermen. Du kan bruke nettleseren på operativsystem som Linux, Windows og macOS. Det finnes i tillegg en egen versjon for Android.

Du får mulighet til å koble deg til Tor-nettverket første gang du åpner nettleseren. Du kan også konfigurere Tor-nettleseren til egen tilkobling. Det holder som regel å bare trykke på koble til-knappen om du ønsker å bruke Tor-nettverket.

Hvordan komme i gang med VPN

Du må velge deg en VPN-tjeneste som du er fornøyd med og som passer bra for dine behov for å komme i gang med VPN. Tjenesten brukes av bedrifter som trenger ekstra sikkerhet og mennesker som ønsker fri tilgang til underholdningsplattformer verden over. VPN brukes også av mennesker som er bevisste på personvern.

Det finnes ganske mange tjenestetilbydere der ute, og vi anbefaler at du sammenligner ulike tilbud før du bestemmer deg. Se gjerne etter omtaler fra andre brukere for å sjekke hvor stabil og pålitelig tjenesten er. Prosessen med å installere VPN går stort sett ut på følgende tre steg:

 1. Last ned en VPN-app
 2. Konfigurer VPN-tjenesten
 3. Koble til en VPN-server

De fleste seriøse VPN-tjenester tilbyr et stort utvalg av servere verden over, og det skal være ganske enkelt å konfigurere tjenesten. Følg instruksjonene og ta kontakt med tjenestetilbyderen om du skulle få problemer eller trenger nærmere veiledning. Du kan få VPN for de fleste operativsystem og enheter, inkludert mobil og nettbrett.

Ulemper ved å bruke Tor

Den største ulempen med å bruke Tor er hastigheten. Trafikken går som gjennom flere noder, noe som gjør at lyd og video kan gå veldig tregt. Tor er på mange måter som mange proxy-server i flere lag som sender trafikken din i alle mulige retninger på nett før den når målet sitt. Det er nettopp disse lagene som gjør at Tor egentlig heter «The Onion Router»:

 • Inngangsnode: Denne noden kjenner til IP-adressen din. Det er helt uunngåelig uten VPN.
 • Midtnode: Disse nodene kalles også for videresendingsnoder, og de er ansvarlige for å sende trafikken «på ville veier». Målet er å skjule for utgangsnoden hvor dataen egentlig kommer fra.
 • Utgangsnode: Utgangsnoden vet ikke hvem du er og hvor du kommer fra, selv om den vet hvilket nettsted du kobler til.

Selv om det er denne prosessen som gjør Tor så sikker, er det også denne prosessen gjør at Tor er treg i bruk. Du må også være oppmerksom på at Tor kun sikrer surfedataen din og ikke andre tjenester som kjøres samtidig. Du må konfigurere andre applikasjoner separat for å få den samme beskyttelsen.

Oppsummering: Kombiner Tor og VPN for økt sikkerhet

Dersom du ønsker å benytte deg av Tor, anbefaler vi å koble til VPN først for å øke sikkerheten ytterligere. Både Tor og VPN er fremragende personvernverktøy hver for seg, og sammen får du sikkerhet i førsteklasse. Bare husk på at ytelse og hastighet kan være redusert, og at du må koble deg til VPN før du åpner Tor. Da er det bare å ønske deg god surfing!

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo