Hva er VPN og hvordan bruker du det?

Det blir mer og mer populært å benytte seg av en VPN-tilkobling. Dette er hovedsakelig fordi mennesker blir mer bevisste på privatliv og personvern på internett. Det hjelper nemlig ekstremt mye å benytte seg av VPN dersom du ønsker å beskytte privatlivet ditt på nett.

En annen til å bruke VPN er for å se innhold som er blokkert visse steder. Dette vil som oftest være videoinnhold fra strømmetjenester. For eksempel er det ikke mulig å se NRK utenfor Norge for øyeblikket, men med en VPN kan du se NRK i utlandet.

En annen grunn til at mange bruker VPN er fordi folk ønsker å beskytte seg selv på offentlige WIFI nettverk, mot for eksempel hackere.

I denne artikkelen vil du finne utfyllende informasjon om hvordan en VPN-tjeneste fungerer og hva du kan bruke VPN til. Aller først skal vi presentere en kort oversikt over våre favoritt VPN-tjenester, for deg som bare er ute etter en god VPN forbindelse. Under kan du se de 4 beste VPN-tjenestene.

Om annonsering på denne nettsiden

Om vurderingene

Hva er en VPN tjeneste?

VPN står for et virtuelt privat nettverk. En VPN-tilkobling er en datatilkobling som har blitt sikret med kryptering. Denne krypteringen finner sted mellom brukerens enhet og VPN serveren. Dette betyr at all data som blir overført fra og til enheten din blir sendt innom en VPN-server. Dette gir ekstra anonymitet for den som brukere VPN-tilkoblingen.

Disse sikre tilkoblingene er designet for å la eksterne enheter koble til lokale nettverk. Disse lokale nettverkene er som oftest større PC-nettverk, for eksempel innenfor en organisasjon.

For å prøve å gjøre dette litt enklere å forstå skal vi prøve å forklare det med et bilde:

Bruk et VPN-program

Det er forskjellige måter å lage en slik forbindelse, men den absolutt enkleste måten å bruke en VPN-forbindelse på er å abonnere på et selskap som tilbyr en VPN-tilkobling, et såkalt VPN selskap. Det er ekstremt mange VPN-selskaper som tilbyr VPN servere rundt omkring i verden, som du kan bruke for å være mer sikker online eller se blokkert innhold. På denne måten kan du være mer trygg på nett.

På denne siden har vi testet mange forskjellige VPN tjenester grundig, og har skrevet anmeldelser om forskjellige VPN tjenester. Under kan du finne en kort forklaring av tre av disse VPN-tjenestene, før vi skriver mer generelt om VPN. Vil du se en test av forskjellige VPN tjenester i forhold til bruk i skandinavia kan du lese mer her.

ExpressVPN

ExpressVPN er en litt dyr VPN tjeneste i forhold til mange andre VPN-tjenester. Til gjengjeld får du imidlertid ekstremt mye for pengene. Serverne tjenesten tilbyr er ekstremt raske og sikre. Tjenesten har over 3000 servere i 94 land. I tillegg til dette har tjenesten veldig gode plattformer og apper for enheter som iPhone, Android, PC, Mac, Windows og lignende.

ExpressVPN på forskjellige enheter.

Tjenesten tilbyr også en nulloggspolitikk og et krypteringsnivå som faktisk er like bra som det amerikanske forsvaret. Sikkerheten er dermed meget god. I forhold til Norge er tjenesten god for norske borgere, da den har veldig mange norske servere, som også har vært veldig raske i våre tester.

NordVPN

Her ser du hovedmenyen til NordVPN

NordVPN er klassikker innenfor VPN-tjenestene, og har vært med i gamet lenge. Dette viser seg også på tjenestene programmet tilbyr. NordVPN har over 6000 servere i over 60 land. I forhold til servere er dette ekstremt mye, og her er NordVPN klart best i klassen.

Her ser du hovedmenyen til NordVPN

Tilkoblingen til NordVPN har også vist seg å være stabil og sikker. I likhet med for eksempel mange gratistjenester hopper ikke tilkoblingen ut, men forblir tilknyttet. Dersom dette skulle skje tilbyr NordVPN også en kill switch, hvilket innebærer at den kutter internettforbindelsen din slik at ikke identiteten din midlertidig vises på internett.

Sikkerheten til NordVPN har blitt rost av mange, og tjenesten brukes derfor av mange som ønsker å bruke programmet til torrenting og lignende. VPN tilbyr også Tor over VPN og VPN over VPN, såkalt dobbel VPN. Tjenesten er basert i Panama hvilket plasserer den langt fra EU og USAs jurisdiksjon.

CyberGhost

Kontrollpanelet til CyberGhost

CyberGhost er en VPN-tjeneste som har blitt mye bedre i nyere tid. Etter at selskapet fikk nye eiere, har tjenesten fått ekstremt mange nye servere og hastigheten har også blitt forbedret vesentlig. Tilkoblingene er også veldig stabile og robuste.

Kontrollpanelet til CyberGhost

CyberGhost har utviklet gode plattformer og apper for alle de forskjellige operativsystemene. Tjenesten fungerer utmerket på for eksempel Windows, iOS, Android, PC og lignende. Tjenesten fungerer meget bra på alle disse forskjellige enhetene.

En stor fordel med CyberGhost er at tjenesten gir deg servere ut fra det du ønsker å benytte tjenesten til. Vil du for eksempel se amerikansk Netflix, kan du bare velge dette alternativet, og så vil CyberGhost gjøre resten. En stor fordel med softwareprogrammet er at det også er et av de billigste i klassen. Ser du etter en god VPN tjeneste hvor du får mye for pengene, kan CyberGhost være rette valget for deg.

Hvordan fungerer en VPN-tjeneste?

Å sette opp et virtuelt privat nettverk krever en server og en klient. I de fleste tilfeller vil du bare være en klient i et VPN-nettverk. Dette er tilfelle der du for eksempel vil koble deg til selskapet ditt sitt nettverk eller for eksempel et universitet. Når du bruker en betalt VPN service, er serveren selvfølgelig allerede tilgjengelig.

Som en klient er du nødt til å logge på serveren. Dette sikrer at bare de riktige menneskene tillates å bruke VPN-tilkoblingen. Hvordan du logger deg inn vil variere ut fra hva administratoren ønsker. Som oftest vil du bare trenge et brukernavn og et passord.

Hvis du har logget deg inn riktig blir det skapt en sikker tunnel. Denne tunnelen sikrer at all data som blir sendt og mottatt er kryptert. På denne måten kan bare sender og mottaker se hva som har blitt sent. Dette kalles da også for en VPN-tunnel.

Hvis du har lyst til å installere en VPN-server selv er dette relativt enkelt. En VPN-tilkobling kan bli installert på mange forskjellige enheter, som for eksempel iPhone, Android, Windows, Mac og lignende.

Så hva gjør et VPN-program?

Nå som vi har prøvd å forklare hva et VPN-program er kan vi forklare hva du kan bruke det til. Forklaringen over var ganske teknisk, så du trenger ikke bli bekymret dersom du ikke skjønte så mye av det. Du trenger egentlig ikke skjønne så mye av det for å kunne bruke det. VI skal nå forklare hva du kan bruke et VPN-program til.

– Anonymitet på nett:

Når du er koblet til en VPN-server vil ingen andre ha mulighet til å se dataen du sender eller mottar via internettilkoblingen din. Dette er fordi du bare vil sende og motta kryptert data. Hvis noen, som for eksempel en hacker, prøver å overvåke trafikken din vil han eller hun kun se kryptert data som vedkommende ikke vil kunne forstå.

Internettleverandøren din vil også ikke lenger kunne overvåke hvilke sider du besøker eller hvilke internettjenester du bruker. I tillegg til dette kan heller ikke reklameselskaper spore data om deg med cookies og lignende, og dermed ikke bygge opp en profil om deg, som de senere kan bruke til målrettet markedsføring.

– Trygghet på nett:

Fordi all dataen mellom din enhet og VPN serveren er krypter, vil hackere ikke ha mulighet til å se eller bruke data som du sender og mottar. Wifi nettverk er som regel veldig lett og spore, og denne risikoen unngår du altså ved å bruke en VPN-forbindelse.

– Unngå geoblokkering:

Veldig mange som bruker VPN har som formål å unngå såkalt geoblokkering. Mange tjenester er bare tilgjengelig i visse land. Skal du for eksempel se NRK må du for eksempel befinne deg i Norge, og skal du se på BBC iPlayer må du som oftest befinne deg i Storbritannia. Ved å koble deg til disse landene med en VPN vil du få henholdsvis norsk eller britisk IP adresse, og dermed vil du lure geoblokkeringen.

I tillegg til dette er mange nettsider blokkert i land som Kina og Russland, hvor sensur av innhold myndighetene ikke liker er veldig utbredt. Dette kan du omgå i disse landene ved å benytte deg av en VPN-tjeneste.

VPN protokoller

VPN tilkoblinger blir som oftest satt off via et virtuelt point-to-point tilkobling. Dette blir gjort ved å bruke en virtuell sikker tunnell, og i de fleste protokoller vil dataen som blir sent være kryptert. Det er alltid forskjellige måter denne tunnelen kan bli satt opp på. Vi skal nå forklare de mest vanlige metodene.

– ÅpenVPN

ÅpenVPN er en VPN løsning med en åpen kilde. Derfor kalles det også ofte for en åpen kilde virtuelt privat nettverk. Denne metoden baserer seg på åpenSSL. Dette betyr at alle krypteringsalternativene som åpenSSL tilbyr også kan bli brukt åpen VPN tilkobling. Denne AES tilkoblingen blir ofte sett på som mest trygg.

For å opprette en slik tilkobling må man bruke sertifikater. På denne måten vet både VPN serveren og klienten hvordan dataen må bli kryptert og dekryptert. Dette blir kalt for «kryptering» og «dekryptering» i en VPN-tilkobling.

ÅpenVPN er kjent som den aller mest trygge VPN tilkoblingen. I tillegg gjør selve kildekodingen den tilgjengelig på forskjellige plattformer. Dette betyr at vi som oftest anbefaler denne tilkoblingen.

– IPSek/L2TP

Dette er egentlig en kombinasjon av to protokoller. IPsec tar hånd om krypteringen mens L2TP tar vare på tunellen som må settes opp. Dette er også grunnen til at protokollene ofte blir brukt i kombinasjon med hverandre.

IPSek bruker alltid UDP port 500. Dette betyr at den er lett å blokkere. IPsec er en relativt god VPN løsning. Grunnen til dette er at krypteringsmetoden er relativt god. I tillegg kan den bli installert enkelt på mange enheter. Dette er grunnen til at det er en ofte brukt protokoll.

– PPTP

PPTP er en protokoll som blir brukt veldig mye. Etter vår mening er ikke denne protokollen så veldig god fordi den ikke har så god sikkerhet. Forkortelsen står for det som kalles «point to point tunneling». Dette er også egentlig det eneste den gjør; å sette opp en tunnel. For det første er krypteringen på denne tilkoblingen dårlig og lett å bryte gjennom, og for det andre har selve tunnelen også ofte dårlig kvalitet.

– Softether

Softether er en relativt ny VPN protokoll. Akkurat som åpenVPN er kildekoden åpen, og derfor gratis å bruke og tilpasse til ditt eget behov. Fordelen med Softether i forhold til ÅpenVPN er at den ofte er raskere og mer stabil. Dette er en relativt ny protokoll og er nødt til å testes mer før man kan konkludere sikkert hvor bra den er. Foreløpig ser den imidlertid relativt lovende ut.

Hva blir et VPN program som oftest brukt til?

VPN programmer blir som oftest brukt til mye forskjellig. Her skal vi forklare i hvilke tilfeller de fleste benytter seg av VPN programmer.

– Selskaper og andre institusjoner

For mange selskaper er det ønskelig at ansatte skal kunne benytte seg av det interne nettverket til selskapet selv om de ikke fysisk er til stede på kontoret. På den måten er for eksempel viktige filer som er lagret på selskapsnettverket alltid tilgjengelig for de ansatte. Da kan en VPN være veldig nyttig. VPN-tilkoblingen sikrer også at denne tilkoblingen blir trygg, og at ingen hackere kan trenge seg gjennom selskapsnettverket.

En VPN tilkobling blir også ofte etablert mellom universiteter og andre utdanningsinstitusjoner for å utveksle informasjon effektivt. På denne måten kan studenter og professorer utveksle informasjon effektivt og trygt. UiO har for eksempel en egen VPN tilkobling.

– Sikkerhet på offentlige nettverk

Når du er logget på en offentlig Wifi nettverk er det relativt enkelt å hacke enhetene dine. Med en VPN tilkobling blir denne risikoen nærmest helt borte. Grunnen til dette er at all informasjonen du sender og mottar blir kryptert. Dette kan være veldig nyttig dersom du for eksempel skal sende sensitiv data på et offentlig nettverk.

I tillegg til dette er VPN også veldig effektivt mot generell overvåkning. Det er ingen hemmelighet at trafikken vår på nett blir stadig mindre anonym, all den tid faktorer som nettleseren, myndighetene, eiere av nettsider og lignende til en hver tid kan lagre informasjon om deg og bruke denne til å blant annet plassere målrettet reklame foran deg, eller i verste fall bruke informasjonen til å utpresse deg eller lignende.

– Eliminering av geoblokkering og lignende

Når du bruker en VPN tilkobling tror resten av internett at du kommer direkte fra den VPN serveren du er tilknyttet. Dette innebærer at nettsidene du besøker tror at du kommer fra samme IP adresse. På den måten kan du få resten av internett til å tro at du befinner deg i USA, mens du egentlig befinner deg i Norge.

Dersom du kobler PCen, telefonen eller nettbrettet ditt til en server i USA, vil alle tro at det er her du befinner deg. Dette er altså den klassiske metoden du kan bruke for å omgå geoblokkering av innhold, da for eksempel ved å se på NRK ved å koble deg til en norsk server selv om du befinner deg i utlandet.

Mange nordmenn bruker også denne metoden for å øke innholdet på strømmetjenester som Netflix og HBO. For eksempel er det amerikanske Netflixinnholdet mye bedre enn det norske.

Bli anonym på internett med VPN

Mange som bruker VPN har simpelthen bare et større behov for å bli mer anonym på internett. Bare det faktum at mange reklamenettverk hele tiden aktivt prøver å bygge en profil av deg basert på din internettrafikk er nok til at mange velger å kjøpe en VPN-tjeneste. Ved å bruke en VPN-tjeneste gjør du dette umulig siden du skjuler IP adressen din.

I tillegg har også mange et behov for å forhindre at myndighetene og andre internettaktører får innsikt i data om dem selv. Kommersielle VPN løsninger tilbyr en god løsning mot dette.

Hva er et VPN-selskap?

Selv om det er mulig å lage en egen VPN tilkobling er dette en løsning som er effektiv for de fleste. Dette krever relativt god erfaring, og tar også lang tid. Er du nybegynner innen IT er det nesten ikke noe vits å prøve på dette.

Det finnes nemlig en rekke VPN-selskaper som allerede har gjort jobben for deg. I det siste har det økte behovet for VPN tjenester ført til at det har blitt etablert en rekke VPN selskaper, mange er store internasjonale aktører, som for eksempel de vi allerede har nevnt ovenfor.

Grunnen til at disse har blitt etablert er naturligvis fordi noen ønsker å tjene penger. Derfor er også disse VPN-tjenestene betalte. Dette betyr dermed at du er nødt til å betale litt for å bruke disse. Heldigvis er summen ikke så veldig høy, kun rundt 70 kroner i måneden. Det blir også vesentlig billigere dersom du binder deg for en lengre periode.

Det er mange grunner til å benytte seg av et betalt VPN program. For det første kan du i mye større grad sikre sikkerheten og anonymiteten din på nett. For det andre kan du enkelt koble til innhold som er blokkert i Norge, som for eksempel BBC og Amerikansk Netflix. Videre kan du for eksempel bruke VPN dersom du for eksempel er på reise i utlandet.

Burde jeg velge gratis eller betalt VPN program?

Når du skal skaffe deg et VPN-program står du egentlig ovenfor to valg, om du skal skaffe deg et betalt VPN program eller et gratis VPN program.

Naturligvis ønsker de aller fleste å skaffe seg et gratisprogram, fordi vi alltid ønsker å slippe å betale. Imidlertid er dette ofte en ikke så god ide. Grunnen til dette er at de fleste gratistjenestene ikke er noe gode. Dette har dessverre blitt bevist gang på gang.

Grunnen til at gratistjenestene ikke er gode nok er at de rett og slett ikke har ressursene til å lage tjenestene optimale. De betalte VPN selskapene kan reinvestere det kundene betaler til å lage en enda bedre tjeneste. Dette kan på langt mindre grad gratistjenestene.

I det store og det hele er de fleste gratistjenestene vi har prøvd både for trege og for ustabil tilkobling til å kunne bli benyttet effektivt. I tillegg har det versert mange rykter opp gjennom årene om at gratistjenestene selger informasjon om kundene sine til tredjeparter, som ønsker å bruke denne informasjonen i markedsføringsøyemed.

Det tryggeste er dermed å velge en betalt VPN tjeneste. Husk at de heller ikke er så dyre, og at de aller fleste betalte VPN tjenester har 30 dagers pengene tilbake garanti.

Innholdsfortegnelse

  Beste VPN-tjenester for øyeblikket

  Express Icon

  Beste VPN i vår test

  Besøk ExpressVPN

  Beste generelle VPN i 2019

  NordVPN Icon

  Beste VPN i forhold til pris

  Besøk NordVPN

  Mest verdi for pengene

  Om annonsering på denne nettsideninfo