Hva er VPN og hvordan bruker du det?

Sist oppdatert: 09/01/2025

Med VPN krypteres all internettrafikk gjennom en ekstern server. 

Det blir mer og mer populært å benytte seg av en VPN-tjeneste. Det er flere grunner til dette, da bruk av VPN vil gi deg mange fordeler. For det første vil bruk av VPN kryptere trafikken din og i veldig stor grad hjelpe deg beskytte privatlivet ditt på nett. Dette er nyttig i en tid da vi blir stadig mer bevisste på privatliv og personvern på nett, som følge av mange eksterne trusler.

En annen god grunn til å bruke VPN er for å se blokkert innhold. Dette vil som oftest være videoinnhold fra strømmetjenester. For eksempel er det ikke mulig å se NRK utenfor Norge for øyeblikket, men med en VPN kan du omgå geobegrensningene og se NRK i utlandet. På lik linje kan du for eksempel låse opp den amerikanske Netflix-versjonen, med mye mer innhold.

En annen grunn til at mange bruker VPN er fordi man ønsker å beskytte seg på offentlige WIFI nettverk, mot for eksempel hackere. Mange bruker også VPN for å unngå overvåkning fra myndigheter, omgå sensur i strengt regulerte land og lignende. Befinner du deg for eksempel i Kina vil du kunne bruke VPN til å få tilgang til Facebook, Twitter, Wikipedia og tilsvarende nettsider.

I denne artikkelen vil du finne utfyllende informasjon om hvordan en VPN-tjeneste fungerer og hva du kan bruke VPN til. Aller først skal vi presentere en kort oversikt over våre favoritt VPN-tjenester, for deg som bare er ute etter en god VPN forbindelse. Under kan du se de 5 beste VPN-tjenestene.

Hva er en VPN tjeneste?

VPN står for et virtuelt privat nettverk. Når du kobler deg til en server inne på et VPN-program vil all trafikken din gå gjennom denne serveren før den når ut til internett. Når trafikken din går via en ekstern server før den når ut til internett vil denne bli kryptert, endre IP-adressen din og gjøre deg anonym.

Det kan høres komplisert ut, men er egentlig ikke så vanskelig. For å prøve å gjøre dette litt enklere å forstå skal vi prøve å forklare det med et bilde:

At trafikken går innom en ekstern server vil ha en rekke følger som også gir opphav til en rekke forskjellige bruksformål med VPN.

I utgangspunktet ble slike sikre tilkoblinger designet for å la eksterne enheter koble til lokale nettverk. Disse lokale nettverkene er som oftest større PC-nettverk, for eksempel innenfor en organisasjon. Kobler du deg til UiB sin VPN-tjeneste, vil du for eksempel få tilgang til en rekke avhandlinger og publiseringer, IT-tjenester og lignende.

For private personer vil imidlertid det at trafikken din sendes gjennom en ekstern server innebære en rekke andre positive fordeler. Dette henger tett sammen med at du ved å sende trafikken din via en ekstern server både vil skjule og endre IP adressen din. Se straks under for fordeler med VPN.


Hvordan koble seg til VPN?

Det er forskjellige måter du kan lage en slik VPN-forbindelse på, men den absolutt enkleste måten å skaffe seg en VPN på er å laste ned et VPN-program fra et selskap som selger dette.

Det er nemlig ekstremt mange VPN-selskaper eier en rekke forskjellige servere rundt omkring i verden, som du kan bruke til å blant annet kryptere trafikken din og bli sikrere på nett og/eller se blokkert innhold. Det eneste du trenger å gjøre er å laste ned en VPN-tjeneste og koble deg til den VPN-serveren du ønsker inne på det programmet.

Det er imidlertid veldig stor forskjell på hvor gode disse VPN-tjenestene er, både når det kommer til faktorer som sikkerhet, hastighet og stabilitet på serverne og lignende. Under kan du finne en kort gjennomgåelse av tre VPN-tjenester som for øyeblikket sannsynligvis er de beste på markedet, før vi skriver mer generelt om VPN. Vil du se en test av forskjellige VPN tjenester i forhold til bruk i Norge kan du lese mer her.

ExpressVPN

  • Ekstremt mye for pengene.
  • 3000 servere i 105 land.
  • AES 256-kryptering.

ExpressVPN er en litt dyr VPN-tjeneste i forhold til mange andre VPN-tjenester. Til gjengjeld får du imidlertid ekstremt mye for pengene, og det er dette som gjør ExpressVPN til testvinneren i vår test. Tjenesten har over 3000 servere i 105 land. Serverne til ExpressVPN er på et veldig høyt nivå. Hastigheten er nok det beste vi har sett av VPN-tjenester, og dette gjelder også for stabiliteten på tilknytningen. Du opplever aldri at tjenesten faller ut eller lignende.

Sikkerheten til ExpressVPN er også ekstremt god, og tjenesten har en politikk om ingen loggføring og et krypteringsnivå som faktisk er like bra som det amerikanske forsvaret, såkalt AES 256-bit kryptering. Ved siden av dette tilbyr ExpressVPN funksjoner som kill switch, DNS-lekkasje beskyttelse, PTP-servere og lignende. ExpressVPN sine servere i Norge fungerer også svært godt i våre tester, og sammen med en brukermeny på norsk er tjenesten et godt valg for norske brukere.

Brukermenyen til ExpressVPN er også enkel og intuitiv å benytte seg av, du kan se bilde av hovedmenyen til PC vedlagt. Det er bare å laste ned tjenesten og koble seg til en valgt server. I tillegg til dette har tjenesten veldig gode plattformer og apper for enheter som iPhone, Android, PC, Mac, Windows og lignende. ExpressVPN sine utvidelser til Chrome, Firefox og lignende browsere fungerer også utmerket.

NordVPN

  • 7000 servere i over 111 land.
  • 70 servere i Norge.
  • Veldig mye for pengene.

NordVPN er klassikker innenfor VPN-tjenestene, og har vært med i gamet lenge. Dette viser seg også på tjenesten selskapet tilbyr. NordVPN har over 7000 servere i over 111 land. I forhold til servere er dette ekstremt mye, og her er NordVPN klart best i klassen. NordVPN har hele 70 servere i Norge, hvilket er ekstremt mye. NordVPN er absolutt en av de beste VPN-tjenestene du kan velge.

Tilkoblingen til NordVPN har også vist seg å være stabil og sikker. Til forskjell fra for eksempel mange gratistjenester hopper ikke tilkoblingen ut, men forblir tilknyttet. Dersom dette skulle skje tilbyr NordVPN også en kill switch, hvilket innebærer at den kutter internettforbindelsen din slik at ikke identiteten din midlertidig vises på internett. NordVPN har også en sikker AES 256-bit kryptering.

Sikkerheten til NordVPN har blitt rost av mange, og tjenesten brukes derfor av mange som ønsker å bruke programmet til torrenting og lignende. VPN tilbyr også Tor over VPN og VPN over VPN, såkalt dobbel VPN. Tjenesten er basert i Panama hvilket plasserer den langt fra EU og USAs jurisdiksjon. Brukermenyen er sannsynligvis den mest praktiske vi har sett, se vedlagt bilde. I forhold til pris får du også mye for pengene, faktisk helt ned mot $3.39 i måneden.

SurfShark

  • 500 servere i over 100 land.
  • Svært raske og stabil tilkobling.
  • Enkel å bruke.

SurfShark er en relativt ny VPN-tjeneste som har rukket å vokse veldig raskt og på kort tid bli en av de aller beste VPN-tjenestene. SurfShark har for øyeblikket over 500 servere i over 100 land, mange av disse serverne er i Norge. Disse serverne har i våre tester vist seg å være svært raske og stabile, og fungerer til alt fra å streame filmer til å omgå geoblokkeringer i land med omfattende sensur.

SurfShark har en veldig enkel og intuitiv brukermeny hvilket trekker tjenesten opp. Du kan se bilde av menyen ved siden av. Det er kun å laste ned tjenesten og koble til den serveren du ønsker. SurfShark har egen programvare til enheter som iPhone, Android, iPad, Windows, Mac, Linux og lignende, og også gode utvidelser til browsere som Chrome og Firefox.

SurfShark tilbyr god kryptering på sine VPN-tilkoblinger slik at du kan være sikker på at sikkerheten din er ivaretatt. I tillegg tilbyr SurfShark en garanti om ingen loggføring, kill switch og lignende. Sikkerhetsmessig er SurfShark på samme nivå som ExpressVPN og NordVPN. Prismessig skiller SurfShark seg veldig positivt ut, da du kan få SurfShark ned til hele $1.99 i måneden, hvilket må sies å være ekstremt billig. I tillegg til dette tilbyr SurfShark en 30 dagers pengene tilbake garanti.


Hva kan du bruke VPN til?

Nå som vi har prøvd å forklare hva et VPN-program er kan vi forklare hva du kan bruke det til. Forklaringen over var ganske teknisk, så du trenger ikke bli bekymret dersom du ikke skjønte så mye av det. Du trenger egentlig ikke skjønne så mye av det for å kunne bruke det. Vi skal nå forklare hva du kan bruke et VPN-program til:

1) Skjul IP adressen din og hvem du er

Når du er koblet til en VPN-server vil ingen andre ha mulighet til å se dataen du sender eller mottar via internettilkoblingen din. Dette er fordi du vil endre IP adressen din i det du sender trafikken gjennom den eksterne VPN-serveren. Andre på nett vil kun se IP adressen til serveren, ikke IP-adressen du selv benytter deg av.

Dette gir deg en rekke fordeler. Blant annet vil ikke internettleverandøren din lenger overvåke hvilke sider du besøker eller hvilke internettjenester du bruker. I tillegg til dette kan heller ikke reklameselskaper spore data om deg med cookies og lignende, og dermed ikke bygge opp en profil om deg, som de senere kan bruke til målrettet markedsføring.

2) Trygghet på nett

Fordi all dataen mellom din enhet og VPN serveren er kryptert, vil hackere ikke ha mulighet til å se eller bruke data som du sender og mottar. Wifi nettverk er som regel veldig lett og spore, og denne risikoen unngår du altså ved å bruke en VPN-forbindelse. VPN kan dermed gjøre deg mye sikrere på nett.

De aller beste VPN-tjenestene, som for eksempel de vi har presentert på denne siden, har ekstremt kraftig kryptering. ExpressVPN, NordVPN og SurfShark har for eksempel kryptering på militærnivå, såkalt AES 265-bit kryptering. Dette gjør det tilnærmet umulig for hackere å trenge gjennom.

3) Unngå geoblokkeringer

Veldig mange som bruker VPN har som formål å unngå såkalt geoblokkering. Mange tjenester er bare tilgjengelig i visse land. Skal du for eksempel se NRK må du for eksempel befinne deg i Norge, og skal du se på BBC iPlayer må du som oftest befinne deg i Storbritannia. Dette er fordi tjenestene kun har kjøpt rettighetene til å sende programmene i enkelte land.

Det eneste du trenger å gjøre for å omgå slike geobegrensninger er å laste ned en VPN-tjeneste og koble deg til deg landet du vil se innhold fra. Befinner du deg i Thailand og vil se NRK, er det bare å laste ned for eksempel NordVPN og koble deg til en norsk server, da vil du ha en norsk IP adresse og kan strømme NRK ubegrenset.

4) Se blokkerte nettsider

I Norge er det heldigvis ikke en streng sensur på hvilket innhold som blir vist på internett, og vi kan gjøre tilnærmet hva vi vil innenfor lovens grenser. Imidlertid er det ikke slik i alle land. I mange land er innhold som nyhetstjenester, Facebook, Twitter og lignende sensurert. Dette henger som oftest sammen med et ønske om sterk kontroll blant styresmaktene, og eksisterer typisk i Kina, Russland, Iran, Nord-Korea og lignende land.

Dersom du skulle bo i eller reise til et slikt land er VPN alpha omega, da du kan koble til en VPN server utenfor landet og dermed fritt få tilgang til innhold som ellers skulle vært blokkert av styresmaktene. Som oftest vil styresmaktene typisk prøve å også blokkere VPN-tjenestene, slik at kun de ofte vil komme seg rundt kontrollen.

5) Unngå overvåkning

Det er ingen hemmelighet at det foregår mye overvåkning på nett. Enten det er myndigheter som overvåker deg, nettsider som tracker deg via bruk av informasjonskapsler, internettleverandøren din eller hackere som skal overvåke trafikken din er det sikkert at nesten noen alltid vil vite hva du gjør på nett.

Derfor er VPN en veldig god måte å beskytte privatlivet sitt på. Det blir på en måte som å legge en sort ark over et videokamera som befinner seg i huset ditt. Med en VPN kan du kryptere trafikken din og gjøre det vesentlig vanskeligere for noen andre å følge med på hva du gjør på nett.

6) Finn bedre priser

VPN kan ikke bare brukes til å omgå geoblokkeringer eller å øke tryggheten din på nett. Blant annet kan du også bruke VPN til å spare penger. Grunnen til dette er at tjenester ofte prissettes forskjellig ut fra hvilke land du befinner deg i. Bor du i India, vil du for eksempel typisk kunne få ting billigere enn dersom du bor i Norge.

Et klassisk eksempel hvor du kan spare mye penger er typisk ved kjøp av flybiletter. Flybiletter er noe som ofte er dyrt, og noe som også prissettes forskjellig ut fra hvor du kjøper tjenesten fra, selv om du altså kjøper akkurat de samme billettene. Derfor er det kun å laste ned en VPN-tjeneste og velge et land som India eller lignende, så kan du ofte spare mye penger.


Hvordan fungerer en VPN-tjeneste?

Å sette opp et virtuelt privat nettverk krever en server og en klient. I de fleste tilfeller vil du bare være en klient i et VPN-nettverk. Dette er tilfelle der du for eksempel vil koble deg til selskapet ditt sitt nettverk eller for eksempel et universitet. Når du bruker en betalt VPN-tjeneste, er serveren selvfølgelig allerede tilgjengelig.

Som en klient er du nødt til å logge på serveren. Dette sikrer at bare de riktige menneskene tillates å bruke VPN-tilkoblingen. Hvordan du logger deg inn vil variere ut fra hva administratoren ønsker. Som oftest vil du bare trenge et brukernavn og et passord.

Hvis du har logget deg inn korrekt blir det skapt en sikker tunnel. Denne tunnelen sikrer at all data som blir sendt og mottatt er kryptert. På denne måten kan bare sender og mottaker se hva som har blitt sent. Dette kalles da også for en VPN-tunnel.

Hvis du har lyst til å installere en VPN-server selv er dette relativt enkelt. En VPN-tilkobling kan bli installert på mange forskjellige enheter, som for eksempel iPhone, Android, Windows, Mac og lignende.

Forskjellige VPN protokoller

VPN-tilkoblinger blir som oftest satt opp via et virtuelt point-to-point tilkobling. Dette blir gjort ved å bruke en virtuell sikker tunell, og i de fleste protokoller vil dataen som blir sent være kryptert. Det er alltid forskjellige måter denne tunnelen kan bli satt opp på. Vi skal nå forklare de mest vanlige metodene.

1) OpenVPN

OpenVPN er en VPN løsning med en åpen kilde. Derfor kalles det også ofte for en åpen kilde virtuelt privat nettverk. Denne metoden baserer seg på OpenSSL. Dette betyr at alle krypteringsalternativene som OpenSSL tilbyr også kan bli brukt via en OpenVPN tilkobling. Denne AES tilkoblingen blir ofte sett på som mest trygg.

For å opprette en slik tilkobling må man bruke sertifikater. På denne måten vet både VPN serveren og klienten hvordan dataen må bli kryptert og dekryptert. Dette blir kalt for «kryptering» og «dekryptering» i en VPN-tilkobling.

OpenVPN er kjent som den aller mest trygge VPN tilkoblingen. I tillegg gjør selve kildekodingen den tilgjengelig på forskjellige plattformer. Dette betyr at vi som oftest anbefaler denne tilkoblingen.

2) IPSek/L2TP

Dette er egentlig en kombinasjon av to protokoller. IPsec tar hånd om krypteringen mens L2TP tar vare på tunellen som må settes opp. Dette er også grunnen til at protokollene ofte blir brukt i kombinasjon med hverandre.

IPSek bruker alltid UDP port 500. Dette betyr at den er lett å blokkere. IPsec er en relativt god VPN løsning. Grunnen til dette er at krypteringsmetoden er relativt god. I tillegg kan den bli installert enkelt på mange enheter. Dette er grunnen til at det er en ofte brukt protokoll.

3) PPTP

PPTP er en protokoll som blir brukt ganske ofte. Etter vår mening er ikke denne protokollen så veldig god fordi den ikke har den beste sikkerheten. Forkortelsen står for det som kalles «point to point tunneling». Dette er også egentlig det eneste den gjør; å sette opp en tunnel. For det første er krypteringen på denne tilkoblingen dårlig og lett å bryte gjennom, og for det andre har selve tunnelen også ofte dårlig kvalitet.

4) Softether

Softether er en relativt ny VPN protokoll. Akkurat som åpenVPN er kildekoden åpen, og derfor gratis å bruke og tilpasse til ditt eget behov. Fordelen med Softether i forhold til ÅpenVPN er at den ofte er raskere og mer stabil. Dette er en relativt ny protokoll og er nødt til å testes mer før man kan konkludere sikkert hvor bra den er. Foreløpig ser den imidlertid relativt lovende ut.

5) Wireguard

Wireguard er også en protokoll med åpen kilde. Teknologien er relativt ny og begynner å bli klar for kommersielle VPN tjenester. Den blir sett på som en av de tryggeste VPN protokollene og har et stort potensiale. Fordelene med Wireguard er blant annet at koden er mye kortere enn standarden for protokoller. Dette betyr at når du bruker Wireguard, spesielt på mobil, vil det ikke tømme batteriet like raskt som andre protokoller. Dette er altså en protokoll man kan regne med å høre mer om i fremtiden, men som per dags dato, få VPN-tjenester kan tilby.

ExpressVPN har utviklet sin egen Lightway-protokoll basert på Wireguard sin koding. Lightway gir deg ekstra beskyttelse med wolfSSL og er en av markedets desidert raskeste VPN. Også Nordvpn operer med sin egen variasjon av Wireguard, nemlig Nordlynx. Denne protokollen benytter seg av den lette oppbyggingen til Wireguard, mens den samtidig beskytter den private tilkoblingen din med et dobbel NAT-system.


Er VPN trygt for nybegynnere?

En av de vanligste bekymringene for personer som vurderer VPN er sikkerhet. Hvis du nettopp har oppdaget vpn hva er det og lurer på om det er trygt, kan du være sikker på at en betrodd VPN-leverandør gir et solid personvern. De mest anerkjente tjenestene har strenge retningslinjer for loggføring, noe som betyr at de ikke lagrer eller selger dine data. På den måten kan du opprettholde kontrollen over din digitale identitet.

Videre er krypteringsnivået hos de fleste seriøse aktører svært høyt. AES 256-bit er bransjestandarden, og denne typen kryptering er nærmest umulig å knekke. For en nybegynner som ønsker en rask forklaring på vpn hva er det, innebærer det altså at trafikken din er sikret mot uautorisert innsyn. Skulle tilkoblingen mot formodning falle ut, har mange tilbydere en innebygd kill switch som umiddelbart kutter all datatrafikk slik at du ikke eksponeres.

Som med all teknologi er det også noen forbehold. Velger du et gratis VPN, må du ofte akseptere svakere serverkapasitet og mer usikre rutiner rundt personvern. For å være på den helt sikre siden anbefales en velrenommert, betalt VPN-løsning. Når du først har fått greie på vpn hva er det, er trygghet alltid det viktigste punktet å se etter.

Burde jeg velge et gratis eller betalt VPN program?

Når du skal skaffe deg et VPN-program står du egentlig ovenfor to valg, om du skal skaffe deg et betalt VPN program eller et gratis VPN program.

Naturligvis ønsker de aller fleste å skaffe seg et gratisprogram, fordi vi alltid ønsker å slippe å betale. Imidlertid er dette ofte en ikke så god ide. Grunnen til dette er at de fleste gratistjenestene ikke er noe gode. Dette har dessverre blitt bevist gang på gang.

Grunnen til at gratistjenestene ikke er gode nok er at de rett og slett ikke har ressursene til å lage tjenestene optimale. De betalte VPN selskapene kan reinvestere det kundene betaler til å lage en enda bedre tjeneste. Dette kan på langt mindre grad gratistjenestene.

Dette er de største ulempene ved gratistjenestene fremfor de betalte VPN-tjenestene:

1. Treg hastighet og ustabile servere

I det store og det hele er de fleste gratistjenestene vi har prøvd både for trege og har for ustabil tilkobling til å kunne bli benyttet effektivt. Hastigheten på serverne VPN-tjenesten tilbyr er utrolig viktig, da all trafikk vil gå gjennom denne serveren. Er serveren ustabil eller overbelastet vil bruken av denne VPNen føre til mye frustrasjon. De færreste VPN-tilbydere tilbyr gode hastigheter, og de få som gjør det (som for eksempel Tunnelbear) har ganske begrenset gratisversjon.

Problemet er de få gratistjenestene som fungerer tilbyr svært begrensede produkter, som her Tunnelbear.

2. Upålitelig loggføringspolitikk

Av vår erfaring har de fleste gratistjenestene også tvilsom politikk rundt privatlivet til brukerne. En måte må de tjene penger på, og det har blitt vist tidligere at enkelte gratistjenester gjør dette ved å selge informasjon om brukerne sine til tredjeparter. Dette er naturligvis ikke ønskelig, og er alene en grunn til å unngå gratistjenester. Her må en se på hver VPN individuelt, og det er selvfølgelig mulig å finne en gratistjeneste som har grei privatlivspolitikk, men det er viktig å holde øynene åpne her.

3. Få servere

Gratistjenestene har som oftest også mye færre servere tilgjengelig enn de betalte tjenestene, og landene som tilbys er også veldig begrenset. Dette er viktig for norske borgere, som ofte vil ønske å koble til servere i Norge, dersom man feks ønsker å se på norsk TV i utlandet eller lignende. De færreste gratistjenestene har servere i Norge, men heller i større land som USA, Tyskland, Canada og lignende.

Gratistjenesten til ProtonVPN har mye færre servere enn den betalte, kun i 3 land.

Det tryggeste er dermed å velge en betalt VPN tjeneste. Husk at de heller ikke er så dyre, og at de aller fleste betalte VPN tjenester har 30 dagers pengene tilbake garanti.

Svakheter med VPN 

Selv om en VPN er noe du kommer til å få svært mye positivt ut av, er det slik som med all teknologi at det er noen svakheter. Ingen av disse er store røde flagg, men det kan være fint å være oppmerksom på. 

  • Hastigheten på internettet ditt reduseres
    Dette kan høres noe skumlere ut enn det egentlig er. Det er nemlig slik at når all trafikken din krypteres blir den sendt gjennom en VPN tunnel. Men andre ord reiser dataen litt lenger når du bruker en VPN, som går utover hvor raskt innhold lastes inn. Når det er sagt har de beste tjenestene såpass gode servere at denne forskjellen ikke vil være merkbar. 
  • VPN servere kan bli blokkert 
    Et eksempel på noen som ikke liker VPN-brukere er eiere av rettighetene til filmer og serier. Strømmetjenester betaler for rettighetene til å vise innhold i forskjellige land (som regel USA). Derfor bruker veldig mange VPN når de skal strømme for eksempel Netflix. Dette har ført til initiativ til å blokkere VPN-servere. Når dette er sagt er dette sjeldent noe du merker da de blokkerte serverne raskt blir erstattet av nye. 
  • Ikke beskyttelse mot cookies eller 100% sikkerhet
    En VPN kan ikke blokkere cookies. Her må du enten huske å manuelt slette cookies fra enheten din, eller bruke en trygg browser sammen med VPN. Og selv om en VPN blokkerer alle farer på nettet er det fortsatt en aktør som kan se aktiviteten din. Dette er VPN leverandøren. Du burde med andre ord sørge for å velge en leverandør du kan stole på. 

Ofte stilte spørsmål 

1. Hva er en VPN ingen loggføringspolitikk? 

Dette er ofte hva du vil se bli nevnt først i en anmeldelse av en VPN sin sikkerhet. En politikk om null loggføring betyr rett og slett at leverandøren ikke lagrer noe informasjon om deg. Dette betyr at med en gang du gjør noe på internett som vanligvis legger igjen spor, blir det ikke lagt igjen noen spor.

De færreste betalte VPN-tjenester loggfører idag dataene dine.

Grunnen til at dette er såpass viktig er at det finnes tjenester som selger dataen din. Det kan også være en ubehagelig følelse å vite at tjenesten lagrer all dataen din. Forskjellige land har forskjellige lover rundt dette. Dette er grunnen til at de beste tjenestene er basert i privatvennlige land som Panama, De Britiske Jomfruøyer og lignende. 

2. Kan jeg få VPN på alle enheter? 

Det enkle svaret er ja. De fleste VPN tjenester har egne applikasjoner på alle enheter dette er mulig. Eksempler er PC, Mac, iPhone, Android og så videre.

Dersom du vil bruke VPN for å strømme på for eksempel Apple TV eller Samsung Smart TV er det egne måter å gjøre dette på. Den beste måten er som regel gjennom ruteren din, men det er flere alternativer. Noe som også er veldig greit dersom du har flere enheter er at nesten alle tjenester lar deg bruke disse samtidig. Noen tjenester tillater til og med så mange enheter du ønsker samtidig. 

3. Hva gjør en VPN kill switch? 

Dette er også en funksjon som er nevneverdig i en anmeldelse. Denne funksjonen gir deg ekstra sikkerhet i tillegg til alle de satte sikkerhetsfunksjonene. Måten den fungerer på er at dersom du plutselig skulle miste tilkoblingen til en server, vil du ikke bli koblet på serveren til ditt nettverk. Hvis dette hadde skjedd hadde du blitt midlertidig utsatt og informasjonen din ville ikke vært trygg.

De fleste VPN-tjenester tilbyr i dag en Kill Switch – her NordVPN.

Med en kill switch mister du tilkoblingen til nettet helt dersom du skulle miste tilkoblingen til serveren. Dette er altså en funksjon som gjør at du kan senke skuldrene helt, da du til og med er beskyttet selv om du mister tilkoblingen til VPN serveren. 

4. Hva er forskjellen på dynamisk og statisk IP adresse? 

En IP adresse er enkelt forklart som din elektroniske gateadresse. Hver enhet har en egen IP adresse. En statisk IP adresse forblir den samme, mens en dynamisk IP adresse endrer seg over tid. For mannen i gata er ikke dette noe som er veldig viktig. Alle får en dynamisk IP adresse, og hvis du ønsker en statisk er dette noe du kjøper. Dette er det som regel firmaer som gjør. 

5. Hva er AES 256-bit kryptering?

Denne krypteringsgraden er den de fleste tjenestene du leser om hos oss bruker. Grunnen til dette er rett og slett at dette er en krypteringsgrad som det per dags dato ikke finnes teknologi som kan bryte seg gjennom.

Denne fungerer som en nøkkel med forskjellige antall kombinasjoner. En 256-bit gir 1.1 x 10^77 forskjellige kombinasjoner. Du kan prøve å ta regnestykket selv på en kalkulator for kontekst. Enkelt forklart vil det ta verdens kraftigste datamaskiner milliarder av år for å låse opp en slik type kryptering. 

6. Hva betyr dobbel VPN? 

Når du bruker en VPN blir all dataen du bruker sendt gjennom en VPN tunnel og blir kryptert. Denne prosessen sikrer dataen din mot potensielle dataangrep og andre trusler på nett. En dobbel VPN betyr rett og slett at denne prosessen skjer to ganger.

NordVPNs dobbel VPN funksjon.

Da de fleste aktører kun bruker en AES 256-bit kryptering, er det andre som ønsker ekstra mye sikkerhet. Et eksempel på en leverandør som bruker dobbel VPN er NordVPN. En dobbel VPN blir brukt av personer som har behov for ekstra sikkerhet. Dette kan for eksempel være politiske aktivister eller personer som må unngå statlig overvåking.

7. Hvordan bli anonym på internett med VPN?

Mange som bruker VPN har simpelthen bare et større behov for å bli mer anonym på internett. Bare det faktum at mange reklamenettverk hele tiden aktivt prøver å bygge en profil av deg basert på din internettrafikk er nok til at mange velger å kjøpe en VPN-tjeneste. Ved å bruke en VPN-tjeneste gjør du dette umulig siden du skjuler IP adressen din.

I tillegg har også mange et behov for å forhindre at myndighetene og andre internettaktører får innsikt i data om dem selv. Kommersielle VPN løsninger tilbyr en god løsning mot dette. Du vil rett og slett bli usynlig med VPN og bli svært vanskelig å overvåke.

VPN innen ulike bruksområder

VPN programmer blir som oftest brukt til mye forskjellig. Her skal vi forklare i hvilke tilfeller de fleste benytter seg av VPN programmer.

1) Selskaper og andre institusjoner

For mange selskaper er det ønskelig at ansatte skal kunne benytte seg av det interne nettverket til selskapet selv om de ikke fysisk er til stede på kontoret. På den måten er for eksempel viktige filer som er lagret på selskapsnettverket alltid tilgjengelig for de ansatte. Da kan en VPN være veldig nyttig. VPN-tilkoblingen sikrer også at denne tilkoblingen blir trygg, og at ingen hackere kan trenge seg gjennom selskapsnettverket.

En VPN tilkobling blir også ofte etablert mellom universiteter og andre utdanningsinstitusjoner for å utveksle informasjon effektivt. På denne måten kan studenter og professorer utveksle informasjon effektivt og trygt. UiA har for eksempel en egen VPN tilkobling.

2) Sikkerhet på offentlige nettverk

Når du er logget på et offentlig Wifi nettverk er det relativt enkelt å hacke enhetene dine. Med en VPN tilkobling blir denne risikoen nærmest helt borte. Grunnen til dette er at all informasjonen du sender og mottar blir kryptert. Dette kan være veldig nyttig dersom du for eksempel skal sende sensitiv data på et offentlig nettverk.

I tillegg til dette er VPN også veldig effektivt mot generell overvåkning. Det er ingen hemmelighet at trafikken vår på nett blir stadig mindre anonym, all den tid faktorer som nettleseren, myndighetene, eiere av nettsider og lignende til en hver tid kan lagre informasjon om deg og bruke denne til å blant annet plassere målrettet reklame foran deg, eller i verste fall bruke informasjonen til å utpresse deg eller lignende.

3) Eliminering av geoblokkering og lignende

Når du bruker en VPN tilkobling tror resten av internett at du kommer direkte fra den VPN serveren du er tilknyttet. Dette innebærer at nettsidene du besøker tror at du kommer fra samme IP adresse. På den måten kan du få resten av internett til å tro at du befinner deg i USA, mens du egentlig befinner deg i Norge.

Dersom du kobler PCen, telefonen eller nettbrettet ditt til en server i USA, vil alle tro at det er her du befinner deg. Dette er altså den klassiske metoden du kan bruke for å omgå geoblokkering av innhold, da for eksempel ved å se på NRK ved å koble deg til en norsk server selv om du befinner deg i utlandet.

Mange nordmenn bruker også denne metoden for å øke innholdet på strømmetjenester som Netflix og HBO. For eksempel er det amerikanske Netflixinnholdet mye bedre enn det norske.


Hva er en VPN-leverandør?

Selv om det er mulig å lage en egen VPN tilkobling er dette ikke en løsning som er effektiv for de fleste. Dette krever relativt god erfaring, og tar også lang tid. Er du nybegynner innen IT er det nesten ikke noe vits å prøve på dette.

Det finnes nemlig en rekke VPN-selskaper som allerede har gjort jobben for deg. I det siste har det økte behovet for VPN tjenester ført til at det har blitt etablert en rekke VPN selskaper, mange er store internasjonale aktører, som for eksempel de vi allerede har nevnt ovenfor.

Grunnen til at disse har blitt etablert er naturligvis fordi noen ønsker å tjene penger. Derfor er også disse VPN-tjenestene betalte. Dette betyr dermed at du er nødt til å betale litt for å bruke disse. Heldigvis er summen ikke så veldig høy, kun rundt 70 kroner i måneden. Det blir også vesentlig billigere dersom du binder deg for en lengre periode.

Det er mange grunner til å benytte seg av et betalt VPN program. For det første kan du i mye større grad sikre sikkerheten og anonymiteten din på nett. For det andre kan du enkelt koble til innhold som er blokkert i Norge, som for eksempel BBC og Amerikansk Netflix. Videre kan du for eksempel bruke VPN dersom du for eksempel er på reise i utlandet.

Er VPN lovlig?

Et betimelig spørsmål mange nordmenn stiller seg selv er om VPN er lovlig eller om det er ulovlig. Er det ulovlig er det selvfølgelig ikke noe poeng å bruke det, da risikoen vil overstige belønningen. Heldigvis er det enkle svaret at VPN er lovlig. Dermed kan du bruke VPN helt fritt uten å trenge å bekymre deg for om du bryter en lov eller lignende.

Husk imidlertid at du kan bruke VPN til ulovlige aktiviteter, og da vil den aktiviteten bli ulovlig. Typisk vil mange bruke VPN til aktiviteter som er ulovlige, og da vil du bryte en lov – men det er da altså ikke bruken av VPN som gjorde det ulovlig. Klassiske eksempler er der du laster ned ulovlige filer og samtidig bruker VPN for å holde deg anonym, eller holder på med et eller annet forbudt på det mørke nettet.

VPN er heller ikke lovlig i alle land. I land som Kina, Russland, Nord-Korea og lignende er naturlig nok VPN ulovlig. Ellers ville jo den strenge sensuren vært så og si meningsløs. Men mange benytter seg av VPN i disse landene uansett.

Oppsummering: VPN kan gi deg mange fordeler

Oppsummert er det altså relativt enkelt å skaffe seg en VPN. Det er bare å finne en VPN-tjeneste, laste ned denne og deretter koble til en server du ønsker. Du trenger altså ikke lage VPN-tilknytningen selv. Det finnes en rekke gode VPN-tjenester du kan benytte for en rimelig penge.

Fordelene med VPN er mange, enten du ønsker å kryptere trafikken for å være trygg for hackere og lignende, skjule IP adressen din for å forholde deg anonym for internettleverandøren din, myndigheter eller generell sporing, endre IP adressen for å omgå geoblokkeringer eller lignende vil VPN være en god måter å oppnå disse tingene på. Skulle du ha flere spørsmål omkring VPN er det bare å ta kontakt med oss.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

    Beste VPN-tjenester

    Beste VPN i vår test

    Prøv ExpressVPN

    Testens andreplass

    Prøv NordVPN
    Om annonsering på denne nettsideninfo