10 tips til hvordan du kan være anonym på nett

Sist oppdatert: 10/01/2022

Du er bekymret for personvernet ditt på internett. Og den bekymringen deler du med veldig mange andre. Før ga vi frivillig bort navn vårt, e-postadresse vår og andre personopplysninger gjennom ulike skjemaer vi fylte ut på nett. Men de siste årene har det skjedd en endring. 

Flere av oss har fått et annet perspektiv på hvor mye personopplysninger de ønsker å dele, og personvernet vårt har blitt et hett tema. Engstelsen består av et økende ubehag rundt hvordan vår personlige data kan utnyttes i fremtiden.

Heldigvis er ikke hjelpen langt unna. Her finner du ti tips på ulike måter du kan beskytte identiteten din og holde deg anonym på nett.

Tips 1 – Forstå hvordan du spores på nettet

Utdann deg selv og bli oppmerksom på hva internett-leverandøren din kan spore om deg. Internettleverandøren din er tjenesten du bruker til å koble til internett. 

Når du er hjemme eller på jobben, så er du tilkoblet internett. Denne tilkoblingen går gjennom et modem eller en ruter som kobles til internett. Denne koblingen tildeles IP-adresse, og det er denne adressen som kan spores til din aktivitet på nettet. 

Dette betyr faktisk at alle som har samme tilgang til IP-adressen som du bruker, kan finne ut hvem internett-leverandør du bruker. Hvis du gjør noe ulovlig fra denne IP -adressen, kan en myndighets jurisdiksjon (for eksempel det lokale politiet eller til og med FBI) ​​forkynne din ISP for å finne ut hvem som brukte den IP -adressen på det tidspunktet, og hvilke nettsteder og tjenester som var åpnes.

Klikk her for å lese hvordan du kan skjule IP-adressen din.

Tips 2 – Ikke bruk sosiale medier(!)

Dette kan komme som et sjokk for noen, men sosiale medier og sosiale nettverk som for eksempel Facebook har sporet opp og hanket inn flere av sine brukere gjennom sporings-metoder som den vanlige nordmann ikke kjenner til. 

Skal du holde deg anonym, så kan du ikke ha en sosial profil registrert på nettet. Og den eneste sikre måten å unngå å gi informasjon til sosiale nettverk er å slette kontoene dine helt. Om du kun velger å deaktivere kontoen din for en periode, vil ikke dette være det samme som å slette den. Ved å deaktivere en konto, setter du den i dvalemodus. Det vil si at all informasjonen din fortsatt er lagret og kan aktiveres på nytt dersom du skulle ombestemme deg. Dette er (dessverre) første steg mot å bli 100% anonym på nett. 

MEN det finnes heldigvis andre alternativer, som kan holde deg litt mer under radaren uten at du må slette hele identiteten din på nett.

Dette kan du gjøre for ikke å bli sporet på Facebook

Om du ønsker å beholde din profil på Facebook, men likevel ønsker å holde deg anonym, kan du gjøre følgende tiltak:

 • Slå av posisjonen din. 
  Ved å fjerne deling av posisjonen din, kan du hindre Facebook og andre nettverk til å se hvor du er når du bruker appen. Husk at denne innstillingen må utføres på hver enkelt app, eller du kan velge “Aldri” junder stedsinnstillinger – og apptillatelser.
 • Oppdater alle annonsepreferanser
  Om du fjerner alle preferanser for annonser, vil du slippe å se annonser om ferier til Spania dersom du har surfet på reiselivsblogger, eller du har trykket “liker” på en Facebook-post med reklame for en sydenferie. 
 • Fjern tilgang gitt til apper og andre tredjeparter
  Gjennom årene har du koblet mange spill og apper opp mot Facebook-kontoen din. Disse har du også gitt tilgang til å hente inn masse data om deg. Denne tilgangen kan du ta bort under appinnstillings-siden på Facebook.

Tips 3 – Blokker og administrer sporingen

Veldig mange nettsteder sporer og henter inn nettleservanene til du som besøker siden. Denne sporingen er usynlig og de fleste er ikke klar over at de blir sporet. Og denne sporingen er mer vanlig enn du skulle tro! 

Men her finnes det også en løsning. Du kan faktisk slette nettleserloggen og søkehistorikken din. Sjekk innstillingene i nettleseren din og følg instruksjonene. Vi har valgt ut Google Chromes nettleser i denne veiledningen, men de andre nettleserne har også denne muligheten:

 1. Trykk deg inn på de tre prikkene øverst til høyre i nettleseren
 2. Velg: “Innstillinger”
 3. Se på fanen på venstre side. Her finner du alternativet “Personvern og sikkerhet” og velger denne.
 4. Scroll ned til “Personvern og sikkerhet” og velg etter tur hvilke innstillinger du ønsker å oppdatere og slette.

Tips 4 – Krypter e-posten din

Å sende privat e-post betyr å skjule din IP-adresse og bruke en trygg og sikker e-postleverandør. De fleste populære e-post plattformer som Google og Yahoo er både gode når det kommer til enkelhet og lagring, men dessverre mangler disse et skikkelig personvern. 

Hundrevis av millioner av mennesker bruker Gmail. Men om du vil ta det ekstra steget for å sikre anonym og kryptert e-post så er det verdt å laste ned en sikker e-postklient som kan følge opp med kryptering på høyt nivå. 

Tips 5 – Bruk VPN (virtuelt privat nettverk)

Virtuelle private nettverk (VPN) er en av de mest effektive måtene å beskytte personvernet ditt på nettet. En VPN skjuler i hovedsak IP-adressen din – din unike identitet på nett – og kjører alle dine nettdata via en sikker og kryptert virtuell tunnel. Dette kan hindre nettsteder i å spore nettaktiviteten din eller til og med hindre dem i å se hvilket land du surfer fra. 

I disse dager er det mange VPN-er å velge mellom. Og de fleste VPN-abonnement krever en liten månedlig abonnementsavgift. Alle har ikke de samme funksjonene, så du bør ta god runde for å sjekke hvilket abonnement du bør gå for. Men om du velger å gå for gratis VPN, så kan du risikere at disse sporer dataene dine, og krever noe i retur mot at du får denne gratis tjenesten. 

Med VPN kan du:

 • Kryptere dataene dine
 • Velge hvilken VPN-server du vil koble deg til hvor som helst i verden
 • Få tilgang til nettsider, som blant annet filmer, som ikke er tilgjengelig for nordmenn med mindre du har en VPN-server hentet fra utlandet. 
 • Holde deg anonym og skjule identiteten din

Tips 6 – Sjekk innstillingene på smarttelefonen din

Å være anonym mens du bruker en smarttelefon kan være vanskelig. Mange apper vil som standard ha tilgang til alle slags innstillinger på enheten din. Du må administrere manuelt hver enkelte apptilgang og oppdateringer. 

I tillegg må du være veldig forsiktig med å koble deg til offentlige nettverk mens du er på farten. Dette bør du bare gjøre om du synes det er greit at dataene dine kan bli hentet inn av snokere og potensielle hackere.

Selv om både Apples iOS og Android nå har gode krypteringstiltak som standard, så er det ikke alltid at dette er nok. 

Så om målet er at du ønsker å holde dataene på telefonen din trygg og kryptert, så anbefaler vi at du bruker VPN på denne enheten også, selv om det aller viktigste er at du bør holde deg unna offentlige nettverk.

Tips 7 – Usynlig internett-surfing med inkognito funksjon

Å surfe i privat modus er det enkleste du kan gjøre for å holde din generelle internettbruk litt mer anonym.

Hver gang du besøker et nettsted legger du igjen informasjonskapsler. Disse informasjons-kapslene lagres på datamaskinen din og inneholder en liten mengde data basert på hvilke nettsteder du har besøkt, slik at andre nettsider kan levere en opplevelse som er skreddersydd for deg. 

For å unngå at nettstedene henter dataen din, så kan du surfe i inkognitomodus. Heldigvis har alle moderne nettlesere en privat surfefunksjon, også mobilen din. Men inkognitomodusen advarer likevel om at enkelte internettleverandører kan fortsatt spore nettaktiviteten din.

Likevel vil inkognito-funksjonen kunne hjelpe deg med å holde deg mer privat og anonym overfor nettstedene.

Tips 8 – Anonym med trådløs tilkobling

Pleier du å logge deg på offentlige Wi-Fi-punkter, for eksempel på flyplasser eller på kjøpesentre? Og hva med hjemme hos vennene dine? 

Sannheten er at hver gang du kobler deg til et offentlig Wi-Fi-nettverk, så er det en mulighet for at noen aktivt snoker i dataene dine. Hvis en ondsinnet hacker har tilgang til det samme  offentlige nettverket kan de koble seg til datamaskinen, telefonen, nettbrettet eller smartklokken din og se nesten alt du gjør mens du er logget på. De kan finne ut passordene dine, bankdataene dine og kontaktinformasjonen din.

TIPS: ALDRI koble deg til et åpent, trådløst nettverk. Hold deg anonym og bruk heller noen kroner på 4G fremfor å risikere å miste den digitale identiteten din.

Tips 9 – Aktiver brannmuren din

Er den stasjonære eller bærbare datamaskinen din koblet direkte til et bredbåndsmodem? Det er en veldig dårlig idé. Hackere angriper stadig private IP-adresser for å se om de kan komme seg inn i et system som kan tjene de penger.

Du bør alltid ha en ruter på hjemmenettverket ditt som kan redusere hackingsforsøk med den innebygde brannmuren. En ruter bruker oversettelse av nettverksadresse for å tildele en IP-adresse til hver enhet i hjemmenettverket. De vil da kun være synlige på det nettverket. Noen ganger kan direkte angrep stoppes der. Og du vil uansett trenge ruteren for å dele internettforbindelsen og Wi-Fi-tilkoblingen. 

Så selv om du har en ruter som er integrert i modemet – altså av den typen får fra internett-leverandøren din, så er det altnerativet enn ingen ruter i det hele tatt.

Tips 10 – Ødelegg all teknologi og bosett deg i en hule

Til syvende og sist så vil den eneste måten å oppnå 100% anonymitet på nettet være å aldri gå på nett i utgangspunktet. Hvis du allerede har logget deg på nettet, må du slette alle kontoer du noen gang har opprettet, slå av datamaskinen og deretter knuse den. Du vil fortsatt etterlate et digitalt fotavtrykk i kjølvannet, men forhåpentligvis er det ikke spesielt verdifull informasjon å finne. 

Hvis du velger å gå for denne ekstreme metoden, bør du også knuse smarttelefonen, nettbrettet og smart-TV-en din. Og nå som du har fjernet all tilkoblet teknologi fra livet ditt, bør du kanskje leve resten av livet i selvpålagt eksil, kanskje i en hule, slik at du ikke blir fristet til å gå inn på nettet igjen. Og husk: ikke fortell om hva du gjør til noen, så vil du klare å holde deg helt anonym. Sannsynligvis.

Er det mulig å være helt usynlig på nett?

Men med all spøk til side; akkurat som oss mennesker ikke klarer å gjøre oss helt usynlige, vil det heller ikke være mulig å bli anonym på internett. MEN, vi kan ta på oss et kostyme og kle oss ut til å være en annen. Og vi kan dekke oss til slik at vi blir nesten ugjenkjennelige. 

Det vil du også klare å gjøre på internett. Skjul IP-adressen din med VPN, eller hold deg unna offentlig tilgjengelige trådløse nettverk. Da kan man påstå at mye av jobben er gjort. Kos deg på karnevalet!

For å oppsummere, så kan du altså holde deg tilnærmet anonym på nettet på følgende måter:

1. Gjør deg selv klokere ved å lese deg opp på sporing av personopplysningene dine

Hvordan fungerer ditt nåværende system når det gjelder komfort, effektivitet og kostnad?

Hvor gammelt er ditt nåværende varmesystem? Det kan være veldig ineffektivt å bruke et eldre varmesystem, selv om det teknisk sett kan vare et par år til.

2. Sosiale medier er en versting

Om målet er å være anonym på nett, så kommer du til kort dersom du har profiler på sosiale medier. 

3. Blokker sporingen, eller velg hvordan du skal spores til din fordel

Du kan faktisk slette nettleserloggen og søkehistorikken din. Sjekk innstillingene i nettleseren din og følg instruksjonene.

4. Kryptert e-post

Om vi tar for oss Gmail, så har denne faktisk en beskyttelse av kryptering som kalles for TLS. Men denne fungerer kun dersom du sender e-post til andre som også har TLS hos sin e-postleverandør. Vær obs.

5. VPN er et godt alternativ for mange

Om du velger å kjøpe VPN-beskyttelse så kan du være sikker på at alle personopplysningene er trygge, og personvernet ditt blir godt ivaretatt. Vi anbefaler at du ikke går for en gratis leverandør, men dette valget er helt og holdent ditt.

6. Sjekk telefonen din

Fjern sporing under app-innstillinger og ta bort stedstjenester. Og hold deg unna offentlige trådløse nettverk! 

7. Bruk incognito funksjon

Selv om ikke incognito-funksjonen er 100% sikker mot nettsteder, så holder den deg anonym på mange steder. Om du ønsker å surfe på sider du ikke ønsker å spores på, så er du hakket tryggere om du surfer med en incognito-funksjon. 

8. Trådløs tilkobling kan gjøres anonymt

Hold deg unna offentlige tilgjengelig nettverk, så kommer du langt på vei med å holde deg anonym på nett.

9. Bruk brannmuren din

Ikke koble PC-en direkte til modemet ditt, men hold deg mer anonym ved å bruke en ruter som tildeler en IP-adresse til hver enhet. Du vil da være anonym for andre, men synlig for dem som bruker nettverket. I ditt tilfelle er det nok bare dine romkamerater eller familiemedlemmer som vil være like synlige som deg på nett.

10. Hold deg unna internett

Avskaff alle enheter som kan kobles til internett, og bosett deg langt utpå landet. Da blir du tatt rett tilbake til steinalderen, og du kan holde deg 100% anonym resten av livet. For den største delen av befolkningen så er dette uaktuelt, men om du tar dine forbehold, vil du likevel kunne holde deg ganske så anonym på nett.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo