Hvordan skjule IP-adresse?

Sist oppdatert: 02/12/2021

Med en VPN kan du enkelt skjule IP-adressen din

Hver gang du besøker en nettside etterlater du deg et spor. Du vil nemlig gi fra deg din IP-adresse. På mange måter kan dette være nyttig, da du for eksempel ved besøk hos en internasjonal side automatisk kan få norsk språk. Du kan også i en nettbutikk få filtrert ut kun produkter som er tilgjengelige i Norge.

Allikevel byr nok det faktum at din IP-adresse identifiserer deg på nett på mer hodebry enn glede. Mangel på personvern er noe de fleste av oss frykter om dagen, og sporing av IP-adresser er med på å skape denne frykten. Dessuten er det mange som ønsker å omgå geoblokkeringene for å øke mengden med innhold hos for eksempel Netflix.

Det finnes derimot en mulighet for å skjule din IP-adresse, og dette kan gjøres gjennom et såkalt VPN. På norsk står denne forkortelsen, som egentlig er engelsk, enkelt og greit for Virtuelt Privat Nettverk. Men hva er egentlig et VPN, og hvordan skjuler denne teknologien din IP-adresse?

Slik virker et VPN i praksis

Skal du skjule din IP-adresse, så tar ikke dette mer enn et par minutter. Alt du trenger å gjøre er å laste ned en VPN tjeneste og koble deg opp mot en IP-adresse som tjenesten tilbyr. Her rutes rett og slett din trafikk gjennom en annen server ett eller annet sted i verden.

Skal du holde deg trygg hjelper en VPN tjeneste deg rimelig enkelt med å skjule din IP-adresse for tredjeparter. Dette utføres gjennom å tunnelkryptere din trafikk, en teknologi som tar steget ett hakk opp fra vanlige proxy servere. Her poenget at du rett og slett maskerer din trafikk som om du tilhørte en annen IP-adresse.

I praksis blir det litt som å ringe med en annen person sin telefon. Besøker du for eksempel en side som Netflix, hvor det amerikanske innholdet er blokkert for norske brukere, men med en amerikansk IP-adresse tilkoblet, så får du tilgang til det innholdet du ønsker å se. Og det tar altså bare et par minutter å skjule og adoptere en ny IP-adresse.

De beste VPN-ene for å skjule IP-adressen

Alle VPN tjenester har til felles at de kan skjule din IP-adresse. Allikevel er det verdt å merke seg at enkelte loggfører din aktivitet. Derfor er det viktig å velge sin VPN med omhu, og vi har nedenfor gått gjennom noen av de beste i markedet.

ExpressVPN

 • Hold IP-adressen din skjult.
 • Over 3,000 servere.
 • Kryptering i militærklasse.

ExpressVPN lar deg skjule din IP-adresse gjennom ett av bransjens mest anerkjente program. Deres tjeneste skjuler ikke bare din IP-adresse, men lar deg også koble til over 3,000 servere i 94 forskjellige land. Dermed kan du velge og vrake mellom hvor du ønsker at din IP-adresse skal befinne seg, slik at du enkelt kan åpne opp internettets muligheter.

Blant annet er ExpressVPN godt kjent for å passere Netflix sin mer eller mindre kjente blokade av VPN tjenester. Dermed kan du se Netflix i USA og alle de andre landene der tjenesten byr på mye mer innhold enn i Norge.

Dessuten kan du utføre alt av surfing, streaming, gaming, og andre aktiviteter på nett helt trygt. ExpressVPN tilbyr nemlig 256-bit kryptering for all trafikk gjennom deres servere. Dette er en krypteringsgrad som Pentagon regner for å være god nok for deres dokumenter, slik at den bør passe din bruk også.

Med en rimelig pris, sett i henhold til det du får med tjenesten, så er ExpressVPN et godt alternativ for deg dersom du er ute etter å skjule din IP-adresse. Samtidig får du tilgang på så mange servere at du nærmest selv velger hvilken IP-adresse du måtte ønske å heller fremstå med.

NordVPN

 • Skjul ditt teknologiske fingeravtrykk.
 • Servere i 59 land.
 • 30 dager pengene-tilbake-garanti.

NordVPN er også et godt alternativ for deg som søker å skjule din IP-adresse over nett. Tjenesten har ikke bare et navn som klinger godt hos nordmenn, men de har også ganske så gode betingelser. For ikke bare lar de deg skjule din IP-adresse, men du kan her også koble deg opp mot smått fantastiske 5,000 servere i 59 land.

Med andre ord får du tilgang på det meste av innhold og nettsider som ellers ville vært blokkert i Norge. En kan ikke komme utenom det faktum at NordVPN er kjent for å omgå Netflix sine blokkeringer, men andre store streamingtjenester kan også nås gjennom bruk av deres servere.

Dessuten holder du deg sikker med NordVPN sitt forhold til kryptering. I tillegg til samme krypteringsgrad som ExpressVPN, nemlig 256-bit, så tilbyr også NordVPN såkalt dobbelkryptering. Ved å sende din trafikk gjennom to forskjellige eksterne servere, i stedet for bare en, så gjør de hele jobben med å spore deg vanskeligere.

NordVPN tilbyr deg dessuten pengene tilbake i en periode på 30 dager. Du kan velge mellom 4 forskjellige lengder på abonnementene, og uansett vil du kunne trekke deg med full refundering innen perioden på 30 dager. Dermed er NordVPN et godt og risikofritt alternativ for å skjule din IP-adresse. Om du velger NordVPN eller ExpressVPN tror vi egentlig du kommer til å være fornøyd i begge tilfellene, slik at avgjørelsen ikke er den aller viktigste.

SurfShark

 • Oppnå raske hastigheter.
 • Evig med enheter pålogget samtidig.
 • Over 1,000 servere.

SurfSharkVPN kan kanskje ikke skilte med like mange servere som de ovennevnte konkurrentene. Allikevel tilbyr de en helt spesiell kvalitet på deres litt over 1,000 servere i 61 land, og ikke minst kan du bruke deres tjeneste på akkurat så mange enheter du måtte ønske innad i familien.

Tjenesten verdsetter sikkerheten høyt, og i tillegg til en høy grad av kryptering, så får du også funksjoner som Kill Switch og CleanWeb. Førstnevnte sikrer deg dersom en server skulle slutte å fungere, mens sistnevnte sikrer deg mot virus og malware når du surfer på nett.

Den høye graden av sikkerhet og de mange funksjonene går derimot på ingen måte på kompromiss med hastigheten på serverne blant annet. SurfSharkVPN tilbyr nemlig sine brukere kvalitetsservere, slik at streaming av Netflix i HD, opplasting av store filer, og gaming går uten problemer.

Det er dessuten verdt å merke seg at SurfSharkVPN slår de aller fleste VPN tjenester i toppen når det gjelder pris. Dersom du velger et abonnement på 2 år, så får du nemlig en pris som er flere ganger rimeligere per måned enn andre alternativer innen VPN bransjen.

Hva er en IP-adresse?

For at din datamaskin skal kunne kommunisere med internett uten å forveksles med alle de andre enhetene der ute, så benyttes en IP-adresse. Begrepet er engelsk og står for Internet Protocol. Dette er altså en protokoll, og hver eneste enhet som er tilkoblet til internett blir gitt sin egen unike IP-adresse.

Dermed er det også forholdsvis enkelt å finne ut av hvem som er hvem på internett. Det er nemlig din internettleverandør som ”deler” ut IP-adresser til enheter, slik at de til enhver tid kan spore seg tilbake til hvem som besøkte en gitt nettside for eksempel. Nettsidene kan også se IP-adressen til de besøkende.

IP-adressen ligner på et telefonnummer.

For det meste er det positivt at IP-adresser opererer slik. For eksempel vil du kunne få direkte tilgang på det norske språket når du besøker en nettside. Det er derimot også slik at IP-adressene bringer med seg ulemper, da ikke bare relatert til privatlivet. For eksempel blir mye innhold over nett blokkert, slik som for eksempel den amerikanske versjonen av Netflix.

En IP-adresse er som et telefonnummer for din enhet, og det skinner gjennom hvor du besøker nettsider fra, og om myndighetene ønsker å saumfare logger, akkurat hvem du er. Derfor er det blitt et mål for mange å skjule din IP-adresse, og dermed også sin identitet på nett.

Steg for steg guide for å skjule IP-adressen

Den gang internettet først kom var det å skjule IP-adressen sin en komplisert jobb som måtte utføres gjennom et Proxy nettverk. Som så mye fra den gang, så har diverse tjenester gjort det å skjule din IP-adresse ganske så enkelt. Vi skal her gå gjennom stegene du trenger å gjøre for å skjule din IP-adresse.

Først og fremst skal du velge et abonnement hos en VPN tjeneste. Som nevnt tidligere kan alle skjule din IP-adresse, men det er altså viktig å forsikre seg om at de ikke loggfører din aktivitet. Da kan de nemlig dele informasjonen om din aktivitet videre når de måtte ønske det.

Videre skal du installere tjenesten på din enhet. Det kreves som regel ingen konfigurasjon her. De aller fleste VPN tjenester er veldig like i sitt brukersnitt, og enten skal du velge servere fra en liste, eller så skal du logge på gjennom et verdenskart. Uansett klikker du på den ønskede IP-adressen for tilkobling.

I løpet av få sekunder vil du være tilkoblet serveren. Nå har du en helt ny IP-adresse, og den gamle IP-adressen vil være skjult for alle som ser deg surfe på nett. Den vet ikke engang VPN tjenesten hvem tilhører, og dersom du velger en tjeneste som ikke loggfører, så vil aldri noen få vite det.

 • 1. Velg et abonnement hos en VPN tjeneste
 • 2. Installer tjenesten på din enhet
 • 3. Finn en passende server, slik som amerikansk, eller en helt tilfeldig server
 • 4. Klikk for å koble deg til serveren
 • 5. Vent i et par sekunder, og surf på nett helt trygt

Fordeler med å skjule IP adresse 

Det finnes flere fordeler med å skjule din IP adresse. Mange synes at moderne reklame er et ubehagelig konsept. Dette vil si at tjenester som Google og Facebook lagrer og selger informasjonen din til tredjeparter. Dersom du bruker en VPN vil du unngå slik type markedsføring. Du kan da også skjule aktiviteten din fra internettleverandøren din, som også har tilgang til informasjonen din. 

Hvis du har en jobb der du søker på sensitive temaer som kan komme tilbake til deg er det også lurt å skjule IP adressen din. Dette gjelder også dersom du rett og slett ønsker med privatliv på nett. Merk at handlinger som vanligvis er ulovlig fortsatt er ulovlig selv om du bruker en VPN. 

Dersom du benytter deg av en utenlandsk IP adresse kan dette også åpne nye dører på andre måter. For eksempel får du tilgang til betydelig mer innhold på de amerikanske versjonene av Netflix og Amazon Prime Video. Dette gjelder også dersom du er i utlandet og ønsker å se på NRK, Viaplay, TV2 Sumo og så videre.

Er det lovlig å skjule IP-adressen?

Med tanke på at en holder seg helt anonym på nett, og at dette ofte assosieres med kriminalitet, så er det naturlig å spørre seg selv om det er lovlig å skjule din IP-adresse. Svaret er ganske kort og godt at det er lovlig. Så lenge en ikke bruker VPN tjenesten til noe som i utgangspunktet er ulovlig, så er en innenfor lovens grenser.

Skjuling og bytte av IP-adresse er ikke ulovlig i Norge, og det er heller ikke bruk av VPN. Det er kun i en håndfull autoritære land at bruk av VPN enten er restriktivt eller ulovlig. Det er derimot ikke dermed sagt at det å skjule sin IP-adresse gjør at alle de aktiviteter en begir seg ut på over nett er lovlige.

For eksempel er det mange som laster ned ulovlige torrent-filer, eller som surfer på det mørke nettet gjennom å skjule sin IP-adresse. Det er ikke til å skjule under en stol at kriminelle hele tiden benytter slik teknologi. Dette gjør derimot ingen som bruker det å skjule sin IP-adresse til en kriminell i seg selv.

Det er altså handlingene bak som teller, og dersom du for eksempel bruker VPN tjenester for å se Netflix i USA, så er dette lovlig. Selv om du i realiteten manipulerer nettsider ved å skjule din IP-adresse, så er dette fortsatt fullt lovlig, da lovverket ikke taler mot dette. VPN tjenester er forsåvidt også fullt lovlige i Norge.

Oppsummering: Enkelt å skjule IP-adressen

Dersom du ønsker å surfe anonymt og sikkert på nettet i dag, så bør det å skjule din IP-adresse være en prioritet. Dessuten, ved å tildeles en ny IP-adresse slik som fra en amerikansk server, så kan du åpne opp en helt ny verden av innhold hos streamingtjenester som Netflix.

Kanskje tenker en at det å skjule sin IP-adresse i dag er kronglete og vanskelig, men den gang ei. Alt du trenger å gjøre er å laste ned en VPN tjeneste og koble deg opp mot en av deres servere. Da rutes all din trafikk gjennom serverne deres, og din originale IP-adresse holdes skjult.

Ingen avanserte konfigurasjoner behøves, og det har aldri vært enklere å skjule din IP-adresse når du surfer over nett.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo