Er en gratis VPN bra for sikkerheten på nett?

Sist oppdatert: 01/03/2023

Er en gratis VPN bra for sikkerheten på nett?

En VPN, altså et virtuelt privat nettverk, er noe som anbefales til alle som ønsker å beskytte seg på internett. En VPN krypterer all datatrafikk og siden dataene krypteres og dirigeres via sikre servere, er man ikke et like lett bytte for hackere og andre som spionerer på hva andre gjør på nettet. Det aller beste er å alltid koble opp enheten mot en VPN-server før man begynner å surfe online. Gjør man dette kommer enhetens IP-adresse til å se ut som en annen uavhengig av hvilken side du besøker.

Når du kobler din data eller mobil til en VPN-server så kommer ingen andre utenfra til å kunne se din IP-adresse, men det vil imidlertid VPN-leverandøren selv gjøre. Derfor er det viktig at man er nøye når man velger en leverandør. Fremfor alt skal man lete lenger etter en som ikke får noen logger. Velger man en leverandør som logger dine dataaktiviteter, er det en stor risiko for at den dataen kan havne i feile hender og da reduseres din trygghet betraktelig.

Når det gjelder tjenester som er gratis, finnes det også de som alltid er kostnadsfrie ogde som tilbyr en kostnadsfri prøveperiode til du må bestemme deg om du skal starte et abonnement eller ikke.

Hvor bra er en gratis VPN?

En gratis VPN koster aldri noe når du begynner å bruke den. Hvor lenge du kan bruke tjenesten uten å betale noe, varierer ofte fra leverandør til leverandør. Visse tjenester kan man bruke for en kortere periode før det begynner å koste noe, mens andre er gratis hele tiden. Vi forstår veldig godt at det kan friste å bruke en gratis VPN, men dette går utover sikkerheten din på nettet. For hvor sikker er egentlig en gratis VPN?

Å opprettholde en VPN-klient med alle deres servere, koster en god del penger. En leverandør som aldri tar betaling for at brukerne skal kunne benytte serverne deres, må få inn finansieringen fra andre steder for å holde tjenesten oppe. Tjenester som er helt gratis kompromisser noen ganger på ulike måter med sikkerhet og anonymitet, som er noe du bør være klar over så du ikke tror at en gratistjeneste er like sikker og trygg som en premiumtjeneste.

Det er vanlig at gratis VPN-tjenester logger brukernes data og senere selger informasjonen videre til tredjeparter. Det kan for eksempel være ulike typer markedsføringsbyråer som igjen bruker dataene for å kunne målrette annonsering mot deg. Det som blir litt vanskelig med dette er at en VPN-leverandør sjelden utbasunerer at de faktisk gjør det, så hvis du vurderer å skaffe deg en gratis VPN, bør du lese det som står med liten skrift.

Det er ikke bare opplysninger om deg selv og din aktivitet som kan lekke ut med en gratis VPN. Flertallet av disse tjenestene er mer sårbare for sporing av informasjonskapsler og annen skadelig programvare som setter deg og enheten din i fare hvis du bruker tjenestens servere.

Hvorfor vi ikke anbefaler en gratis VPN

Bortsett fra at det finnes flere sikkerhetsfeil med en gratis VPN, finnes det også andre negative aspekter med disse tjenestene. Noen av grunnene til at vi med god samvittighet ikke kan anbefale en gratis VPN er:

 • Lave hastigheter

VPN-servere har ulike hastigheter. Alltid når du bruker en VPN, kan du se en viss forringelse av din normale hastighet, og dette er fordi trafikken går gjennom flere servere før den når sin endelige destinasjon. Kostnadsfrie VPN-tjenester er kjente for å ha trege servere og det kan både forårsake irritasjon og problemer. Vil du for eksempel streame innhold på noen plattformer, så kan avspillingen av videoen lagge og buffre. En gratis tjeneste har heller ikke den samme viljen til å faktisk levere de aller høyeste hastighetene til sine brukere, og derfor legger de ikke inn like mye energi på å faktisk optimalisere de serverne som brukes. Du vil mest sannsynlig se en stor forringelse av internettforbindelsen din hvis du bruker en gratis VPN.

 • Vanskeligheter med å låse opp geografisk innhold

Med en god VPN kan du låse opp innhold på ulike streamingtjenester. Mange premiumtjenester kan f.eks, hjelpe deg å få tilgang til amerikanske Netflix, Hulu og BBC. Det her er en av grunnene til hvorfor mange velger å bruke en VPN. Innholdet vi kan se på ulike strømmetjenester i Norge er knyttet til Norge, mens brukere i andre land ser andre titler.

Vil du bruke en VPN for å få flere titler å velge mellom, trenger du en tjeneste som kan omgå geografiske blokkeringer, også kalt geoblokker.

En gratis VPN kan ha vanskeligheter med å klare den jobben. Det kreves en avansert infrastruktur for at det skal være mulig, og siden en kostnadsfri tjeneste ikke får sin finansiering gjennom betalende medlemmer, er det ikke alltid like lett for leverandøren å låse opp innhold.

 • Begrenset datamengde

Med en gratis VPN får du nesten alltid en begrenset datamengde du kan bruke. Begrensningen kan gjelde per dag, per uke eller måned. Datamengden som tilbys kan raskt brukes opp om du velger å streame en film eller laster ned en torrent, som betyr at du hele tiden må tenke på når du skal bruke en VPN og ikke.

En risikofri VPN er å foretrekke fremfor en gratis VPN

Det finnes en kategori av VPN-tjenester som er verdt å se nærmere på om du vil ha en VPN som har alt du trenger og som i tillegg holder deg trygg og sikker på nett.

Disse VPN-ene kalles for risikofrie VPN-tjenester. Med disse tjenestene lager du en konto og velger et abonnement, som koster, men som gjør at du får bruke tjenesten gratis i en viss periode for å sjekke om den oppfyller dine ønsker og krav. Dersom den av en eller annen grunn ikke oppfyller kravene dine, kan du kansellere abonnementet og får pengene tilbake. Det at du får muligheten til å prøve en premiumtjeneste helt kostnadsfritt på denne måten, gjør den helt risikofri. Disse tjenestene har betydelig sterkere krypteringer og bedre sikkerhetsfunksjoner enn hva en gratis VPN har.

To av aller de beste risikofrie tjenestene er ExpressVPN og NordVPN. De blant de to ledende leverandørene på markedet og de kommer med veldig bra sikkerhetsprotokoll og raske hastigheter. Bruker du noen av dem har du en bra beskyttelse på nettet samtidig som du kan laste ned filer uten at du trenger å bekymre deg over datamengden og du kan dessuten låse opp innhold på en rekke streamingplattformer.

Både ExpressVPN og NordVPN tilbyr kunder muligheten til å starte et abonnement og prøve tjenesten i 30 dager. Kanselerer du abonnementet før utløpsperioden får du alle pengene tilbake.

Sammendrag

Hvis du velger å bruke en gratis VPN, må du tenke på at du kan utsette deg selv for en risiko, blant annet ved at dine data aktiviteter spres og selges videre. Du kommer mest sannsynlig til å se en god del med reklame og enheten din blir mer utsatt for cyberangrep. Et bedre alternativ enn å bruke en gratis VPN, er å prøve en risikofri tjeneste. Ved å gjøre dette vet du at du får de aller mest moderne og beste funksjonene.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo