Hva er en Kill Switch?

Sist oppdatert: 13/10/2021

«Kill Switch» er et generisk navn gitt til enhver form for teknologi som får et system til å stenge av under en nødsituasjon, spesielt som et sikkerhetstiltak. Du finner Kill Switch-er i mange typer enheter. Denne artikkelen diskuterer imidlertid hovedsakelig Kill Switch som brukes på internett, spesielt VPN Kill Switch-er.

VPN Kill Switch er innlemmet i den opprinnelige applikasjonen. Den forhindrer utilsiktet eksponering av brukerens nettinformasjon, plassering eller IP-adresse dersom en VPN kobler seg fra den eksterne serveren. Det at VPN-et er inaktivt i et tiendedels sekund er nok til å avsløre identiteten din.

Hvordan fungerer en Kill Switch?

Du kan sammenligne Kill Switch-programvaren med en vakthund. Så lenge ingenting oppfører seg rart eller gir grunn til bekymring, sover den. Men, når det er avbrudd i tilkoblingen eller uregelmessige tilkoblingsaktiviteter, våkner den til livet. Det er mange grunner til at en VPN-applikasjon blir avbrutt, dette tar vi for oss i neste avsnitt.

Når VPN-tjenesten på en enhet blir avbrutt, faller usynlighetskappen av. Denne kappen skjuler din faktiske stedsplassering og ekte IP-adresse. Det er lett å forestille seg hvilke uante konsekvenser som kan oppstå hvis man blir blottlagt på denne måten. Heldigvis har de fleste VPN-tjenester en innebygd Kill Switch. Kill Switchen avslutter internettkoblingen automatisk og hindrer med det at din ekte identiteten blir røpet.

Her er en oversikt over hvordan Kill Switch-er fungerer:

 • Brukeren surfer på internett via en aktiv VPN-tilkobling.
 • Datapakker og personlig informasjon krypteres og anonymiseres.
 • Under en forstyrrelse mister VPN-en tilkoblingen til den eksterne serveren.
 • Kill Switch aktiveres og avslutter øyeblikkelig enhetens internettforbindelse.
 • Brukeren får beskjed eller oppdager at internettforbindelsen er borte.
 • Brukeren retter opp den opprinnelige årsaken til at VPN-tilkoblingen ble borte.
 • Koble deretter VPN til forrige eller en annen tilgjengelig server før du kobler til internett igjen.

Er det nødvendig med en Kill Switch?

Det er ikke alle kommersielle VPN-tjenester som har en Kill Switch-funksjon, men alle pålitelige VPN-leverandører inkluderer Kill Switch-funksjonen i applikasjonene sine. Det er faktisk en av de viktigste årsakene til at en VPN-tjeneste kan oppfattes som en seriøs aktør.

For å svare på spørsmålet om VPN Kill Switch er nødvendig, så er svaret at det er ment som et idiotsikkert middel ved konsekvensene som inntreffer om VPN-et plutselig kobler seg fra den eksterne serveren. VPN-appen er praktisk talt ubrukelig uten tilkobling til den eksterne serveren. Å miste tilkoblingen til VPN-serveren er det samme som å ikke ha et VPN-program installert i utgangspunktet. En Kill Switch er med det derfor like essensiell som VPN-programmet og opprettholder en synergi med samme hovedfunksjon, nettopp å holde brukeren anonym på nett.

Her er noen scenarier som kan føre til en mulig forstyrrelse i VPN-tilkoblingen:

Utdatert programvare:
Uinstallerte sikkerhets- og programvareoppdateringer for VPN-appen, eller enhetsdriverne, kan av og til forårsake tidsavbrudd for VPN-tilkoblingen

Svak signalstyrke eller belastning i nettverkstrafikken:
Internettaktiverte enheter plinger gjentatte ganger til eksterne servere for å sikre konsise pakkeoverføringer. Når kommunikasjonen ikke går igjennom, eller mangler aktiv tilbakemelding, går ressursene som er avhengig av nettverkstilkoblingen offline og mister datapakkene.

Svake eller ustabile internettsignaler eller en rask, men overbelastet internettforbindelse, kan føre til at et installert VPN-program kobles fra den eksterne serveren. Det ekle med slike frakoblinger er at brukere av VPN-tjenester, uten Kill Switch, sannsynligvis ikke vil merke slike brudd. Det skyldes at forbindelsen vanligvis gjenopprettes automatisk. Brukere av VPN uten Kill Switch-funksjonen kan få personvernet komprimert uten å vite om det.

Lokale sikkerhetskonflikter:
Programmer som sikrer lokal sikkerhet på enheter, som brannmurer, antivirus og antispionvare, kan forveksle VPN-applikasjonen med skadelig programvare.

Disse sikkerhetsprogrammene kan automatisk deaktivere VPN-tjenesten hvis standardtillatelser om dette er gitt fra begynnelsen av. Slike konflikter kan rettes ved å inkludere den installerte VPN-en i listen over applikasjoner som er unntatt sensur av de lokale sikkerhetsprogrammene.

Nedetid for VPN-server:
De tidligere nevnte årsakene til VPN-forstyrrelser er alle fra brukerens side; serverens nedetid er et tydelig tegn på dårlig service fra tjenesteleverandøren

Testing av effektiviteten til en VPN Kill Switch

Følg disse stegene for å teste om Kill Switch-funksjonen i VPN-et er aktiv:

 • Åpne VPN-applikasjonen på enheten din.
 • Koble VPN-applikasjonen til en av dens eksterne servere.
 • Koble til internett, og besøk et nettsted gjennom en anonym tilkobling.
 • Koble fra VPN-serveren manuelt.
 • Hvis internettforbindelsen til enheten plutselig forsvinner, aktiveres Kill Switch-en.
 • Hvis internettforbindelsen derimot forblir aktiv, må du sjekke VPN-innstillingene for å sikre at Kill Switch-en er aktivert.

Konklusjon

For å sikre at du hele tiden er beskyttet på nettet anbefaler vi at du går etter VPN-tjenester der Kill Switch-funksjonen er inkludert. Det er et tegn på pålitelighet. Hvis du abonnerer på en VPN-tjeneste som ikke kommer med en Kill Switch-funksjon, trenger du ikke å gi si opp abonnementet av den grunn. Det finnes flere frittstående Kill Switch-apper, som fungerer bra med VPN-tjenester som mangler denne funksjonen.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo