Hva er en Kill Switch?

Sist oppdatert: 22/07/2021

«Kill Switch» er et generisk navn gitt til enhver form for teknologi som får et system til å slutte å fungere under en nødsituasjon, spesielt som et sikkerhetstiltak. Du finner Kill Switch-er i mange typer enheter. Denne artikkelen diskuterer imidlertid hovedsakelig Kill Switch som brukes på internett, spesielt VPN Kill Switch-er.

VPN Kill Switch-er er innlemmet i den opprinnelige applikasjonen. Den forhindrer utilsiktet eksponering av brukerens nettinformasjon, plassering eller IP-adresse dersom en VPN kobler seg fra den eksterne serveren. Det at VPN-et er inaktivt i et tiendedels sekund er nok til å avsløre identiteten din.

Hvordan fungerer en Kill Switch?

Du kan sammenligne Kill Switch-programvaren med en vakthund. Så lenge ingenting er alarmerende eller rart sover den, men når det er en tilkoblingsnedgang eller uregelmessige tilkoblingsaktiviteter, våkner den til liv. Det er mange grunner til at en VPN-applikasjon blir avbrutt, noe vi snakker om i neste avsnitt.

Når VPN-tjenesten på en enhet blir forstyrret, faller den lånte “usynlighetskappen” av. Maskinen går tilbake til sin faktiske identitet, IP-adresse og plassering. For en VPN-app som kommer med en Kill Switch, vil imidlertid et lignende scenario føre til at datamaskinens, ruterens eller mobiltelefonens internettilkobling avsluttes automatisk.

Her er en oversikt over hvordan Kill Switch-er fungerer:

 • Brukeren surfer på internett via en aktiv VPN-tilkobling.
 • Datapakker og personlig informasjon krypteres og anonymiseres.
 • Under en forstyrrelse mister VPN tilkoblingen til den eksterne serveren.
 • Kill Switch aktiveres og avslutter øyeblikkelig enhetens internettforbindelse.
 • Brukeren får beskjed eller oppdager at internettforbindelsen er borte.
 • Brukeren retter opp den opprinnelige årsaken til at VPN-tilkoblingen ble borte.
 • Koble deretter VPN til forrige eller en annen tilgjengelig server før du kobler til internett igjen.

Er det nødvendig med en Kill Switch?

Det er ikke alle kommersielle VPN-tjenester som har en Kill Switch-funksjon. Alle pålitelige VPN-leverandører inkluderer Kill Switch-funksjonen i applikasjonene sine. Det er faktisk en av de viktigste årsakene til at VPN-tjenesten får en positiv anmeldelse.

For å svare på spørsmålet om nødvendigheten av VPN Kill Switch-er, så trengs de som et idiotsikkert middel mot konsekvensene som inntreffer om VPN-et plutselig kobler seg fra den eksterne serveren. VPN-appen er praktisk talt ubrukelig uten tilkobling til den eksterne serveren. Å miste tilkoblingen til VPN-serveren har det samme som å ikke ha et VPN-program installert i utgangspunktet. Kill Switch er derfor nødvendig av de samme grunnene som gjør VPN-et nødvendig.

Her er noen scenarier som kan føre til en mulig forstyrrelse i VPN-tilkoblingen:

Utdatert programvare: Glemt å installere sikkerhets- og programvareoppdateringer for VPN-appen, eller til og med enhetsdriverne. Dette kan av og til forårsake tidsavbrudd for VPN-tilkoblingen

Svak signalstyrke eller belastning i nettverkstrafikken: Internettaktiverte enheter plinger gjentatte ganger til motparten for å sikre konsistens i pakkeoverføringen. Når kommunikasjonen utgår eller mangler aktiv tilbakemelding, går ressursene som er avhengig av nettverkstilkoblingen offline og mister egenskapene.

Svake eller ustabile internettsignaler eller en rask, men overbelastet internettforbindelse, kan føre til at installerte VPN-er kobles fra den eksterne serveren. Det fantastiske med slike frakoblinger er at brukere av VPN-tjenester uten Kill Switch sannsynligvis ikke vil merke slike brudd. Det skyldes at forbindelsen vanligvis gjenopprettes automatisk. Brukere av VPN-er uten Kill Switch-funksjonen kan få personvernet kompromittert uten å vite om det.

Lokale sikkerhetskonflikter: Programmer som sikrer lokal sikkerhet på enheter, som brannmurer, antivirus og antispionvare, kan forveksle VPN-applikasjonen med skadelig programvare.

Disse sikkerhetsprogrammene kan automatisk deaktivere VPN-tjenesten hvis standardtillatelser om dette er gitt fra begynnelsen av. Slike konflikter kan rettes ved å inkludere den installerte VPN-en i listen over applikasjoner som er unntatt sensur av de lokale sikkerhetsprogrammene.

Nedetid for VPN-server: De tidligere nevnte årsakene til VPN-forstyrrelser er alle fra brukerens side; serverens nedetid er et tydelig tegn på dårlig service fra tjenesteleverandøren

Testing av effektiviteten til en VPN Kill Switch

Følg disse stegene for å teste om Kill Switch-funksjonen i VPN-et er aktiv:

 • Åpne VPN-applikasjonen på enheten din.
 • Koble VPN-applikasjonen til en av dens eksterne servere.
 • Koble til internett, og besøk et nettsted gjennom en anonym tilkobling.
 • Koble fra VPN-serveren manuelt.
 • Hvis internettforbindelsen til enheten plutselig forsvinner, er Kill Switch-en aktiv.
 • Hvis internettforbindelsen derimot forblir aktiv, må du sjekke VPN-innstillingene for å sikre at Kill Switch-en er aktivert.

Konklusjon

For å sikre at du hele tiden er beskyttet på nettet anbefaler vi at du går etter VPN-tjenester der Kill Switch-funksjonen er inkludert. Det er et tegn på pålitelighet. Hvis du abonnerer på en VPN-tjeneste som ikke kommer med en Kill Switch-funksjon, trenger du ikke å gi si opp abonnementet av den grunn. Det finnes flere frittstående Kill Switch-apper, som fungerer bra med VPN-tjenester som mangler denne funksjonen.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Express Icon

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo