Se norsk TV i utlandet

Sist oppdatert: 23/04/2024

Med en VPN-tjeneste kan du enkelt se norsk TV i utlandet

Det er ganske frustrerende at mange sider som NRK Nett TV, TV2 Sumo, Viaplay og lignende er geoblokkert utenfor Norge. Heldigvis er det en enkel løsning på dette, og det er å bruke et VPN-program som gir deg en norsk IP-adresse.

I denne artikkelen vil vi forklare deg hvordan du kan se norsk TV i utlandet via VPN, hva en VPN-tjeneste er, hvilken VPN-tjeneste som er best for å se norsk tv i utlandet, og lignende. Vi vil også skrive litt om forskjellige VPN tjenester som vi har testet, slik at du kan vurdere selv hvilken av tjenestene du ønsker å bruke.

Kort oppsummering

Den korte forklaringen for hvordan du kan se på norske TV-kanaler i utlandet er enkel. Det eneste du må gjøre er å laste ned en VPN-tjeneste og deretter velge en norsk server. Da får du en norsk IP adresse og sider som NRK Nett TV, og TV 2 Sumo vil tro du er i Norge og dermed oppheve geoblokkeringen. Dermed kan begynne å se norsk TV med en gang. Punktene er altså:

 1. Last ned en VPN-tjeneste (se utvalg av gode VPN-tjenester under).
 2. Koble deg til en norsk IP adresse inne på serveren.
 3. Gå til NRK nett TV, TV 2 Sumo eller lignende og strøm fritt med norsk IP-adresse.

Her har vi listet opp en kort liste over hvilke VPN tjenester vi synes er best for å se på programmer som NRK, TV2 Sumo, Viaplay og lignende. Husk at det også finnes andre VPN tjenester og at dette ikke er et uttømmende utvalg.

Norsk TV er geoblokkert

Det er utrolig irriterende når man er i utlandet og skal se på TV programmer som for eksempel NRK, TV2 Sumo, HBO Nordic eller lignende og man får opp at tjenesten er geoblokkert utenfor Norge. Grunnen til dette er at rettighetsbegrensninger fører til at produsentene ikke har lov til å vise programmene utenfor grensen til Norge. På grunn at dette får du kun en svart skjerm istedenfor å for eksempel kunne se på fotball VM eller ski VM.

Det har i det siste vært mye blest om dette etter den nye portabilitetsforordningen til EU. Du kan lese mer om dette på for eksempel denne artikkelen på Regjeringen.no. Målet med portabilitetsforordningen er at man skal kunne streame det samme innholdet innenfor EU, men i utgangspunktet kun for betalte TV kanaler. Som en konsekvens av dette har stortinget nå vedtatt at du snart skal kunne se på nordiske TV kanaler dersom du befinner deg innenfor EU.

Da vi skrev dette i 2019 var det usikkert når dette skulle tre i kraft, men oppdatert for 2024 kan du nå se de fleste norske TV kanaler innenfor EU, i alle fall dersom du kan bekrefte identiteten din via bank id eller lignende. Dette gjelder for eksempel NRK Nett TV og TV2 Sumo. Det er altså gode nyheter til deg som vil se norsk TV i Europa. Befinner du deg derimot utenfor EU vil de samme reglene gjelde.

Hvordan se norsk TV i utlandet

Det er heldigvis veldig enkelt å se norsk TV i utlandet. Dette kan du gjøre ved hjelp av en VPN tjeneste. Vi vil dermed bruke litt tid på å forklare hva en VPN tjeneste er, slik at du lettere kan forstå spørsmålet.

En VPN tjeneste lar deg koble deg til en server i samme eller et annet land enn det du bor i. VPN står for et virtuelt privat nettverk. Dette gjør at all trafikken din omdirigeres gjennom denne serveren. På grunn av dette vil du ikke lenger få den IP adressen du opprinnelig har. Du vil dermed «lure» andre på internettet, og for dem vil det ikke se ut som du har din egen IP adresse, men den IP adressen serveren har. VPN er dermed et ganske genialt konsept fordi det lar deg foreta en rekke forskjellige krumspring på nett.

Her er vi tilkoblet en norsk IP adresse med NordVPN, og NRK åpnes opp.

Poenget i forhold til å se norsk TV i utlandet er at hele poenget er at du trenger en norsk IP adresse for å kunne se norsk TV. Som sagt er norsk TV geoblokkert og kun mulig å se med en norsk IP adresse. Men hvis du skaffer deg en VPN tjeneste kan du, uansett hvor i verden du bor, koble deg til en norsk server og dermed vil det for andre på internett se ut som om du befinner deg i Norge.

Når du da går inn på for eksempel NRK vil NRK tro at du befinner deg i Norge siden du er koblet til en VPN server, og dermed vil du kunne se NRK og andre norske TV kanaler utrolig enkelt. VPN er dermed løsningen for å se på norsk TV i utlandet, og denne løsningen er etter vår mening relativt enkel.

Det samme konseptet kan blant annet brukes til å se den amerikanske versjonen av Netflix.

Optimale innstillinger for å se norsk TV i utlandet

Når man er langt hjemmefra, kan tilgang til favorittprogrammene være utfordrende på grunn av geografiske sperrer og varierende internettforbindelser. En VPN kan løse disse problemene, og her følger noen tips for å finjustere innstillingene for en optimal strømmingsopplevelse:

 1. Velg riktig server: Det er kritisk å velge en server som er geografisk nær Norge for å minimere latens og maksimere strømmehastigheten. Dette bidrar til å unngå forsinkelser og avbrudd i avspillingen. Manuell valg av server kan sikre den beste mulige tilkoblingen.
 2. Test forskjellige protokoller: Forskjellige VPN-apper tilbyr ulike tilkoblingsprotokoller, som varierer i hastighet og sikkerhet. For å effektivt se norsk TV i utlandet, eksperimenter med protokoller som OpenVPN og WireGuard, som gir en god balanse mellom sikkerhet og hastighet.
 3. Sikkerhets- og personverninnstillinger: Det er viktig å ikke overse personvernet selv når fokus er på å omgå blokkeringer. Velg en VPN-leverandør som tilbyr sterk kryptering og strenge retningslinjer for ikke å loggføre data. Dette sikrer at dine aktiviteter forblir private.
 4. Optimaliser nettverket ditt: En stabil og rask internettforbindelse er avgjørende for god strømmekvalitet. Vurder å koble til internett med en Ethernet-kabel for å forbedre stabiliteten. Det er også viktig å sørge for at andre enheter eller applikasjoner ikke tapper nettverket for båndbredde.
 5. Regelmessig vedlikehold av VPN-appen: Oppdater VPN-appen regelmessig for å utnytte de nyeste forbedringene og sikkerhetsoppdateringene. Dette kan forbedre både sikkerheten og ytelsen ved strømming.
 6. Vurder VPN-serverens belastning: Velg en server med lav belastning for å unngå overbefolkede servere som kan senke hastigheten. De fleste VPN-tjenester viser serverbelastningen i sanntid, så du kan gjøre et informert valg.

Ved å følge disse rådene kan du forbedre din opplevelse når du ønsker å se norsk TV i utlandet. En velkonfigurert VPN gir ikke bare tilgang til geobegrenset innhold, men forbedrer også nettverkssikkerheten betydelig.

Beste VPN for å streame norske TV kanaler utenfor norden

Som sagt kan du altså omgå geobegrensningene ved hjelp av en VPN leverandør. Dette er relativt enkelt å finne ut. Det som er vanskelig er å finne ut hvilken VPN tjeneste man skal velge. Det finnes nemlig faktisk over 100 VPN leverandører verden rundt. Disse varierer utrolig mye i forhold til pris, egenskaper, sikkerhet, kundeservice, kundevennlighet og lignende, og det er derfor enkelt å trå feil.

Vi har derfor testet 5 leverandører, som du kan se ovenfor i testtabellen. Grunnen til dette er at valget skal bli enklere for deg. Disse 5 leverandørene kan du stole på at vil gjøre jobben. Vi skal skrive litt om de tre øverste slik at du kan lese litt og enklest mulig avgjøre hvilken du vil velge. Du kan lese mer om de beste VPN tjeneste for Norge i denne generelle artikkelen.

Testvinner: ExpressVPN

 • Se NRK og TV2 i utlandet, uavbrutt.
 • Servere over hele verden.
 • Veldig god hastighet.

I våre tester er det ExpressVPN som gjør det best i forhold til å se på norsk TV. Imidlertid er det i realiteten ingen forskjell mellom andreplassen NordVPN og ExpressVPN, slik at du like gjerne kan velge NordVPN dersom du heller ønsker det.

ExpressVPN er basert i de Britiske Jomfruøyer og dette betyr at de ikke kan overvåkes av for eksempel EU eller USA. Dette innebærer at tjenesten kan tilby en politikk om null loggføring, hvilket betyr at du kan streame TV kanaler uten å være bekymret for at noen overvåker deg.

ExpressVPN har også mange servere i Norge hvilket innebærer at du enkelt kan velge en norsk server og dermed koble deg til uten problemer.

Det er bare å koble til en norsk server så kan du se hvilke TV kanaler i Norge som du ønsker. Disse serverne er raske og robuste, slik at du ikke opplever at tjenesten hopper ut eller at det begynner å lagge eller lignende.

I våre tester fungerte ExpressVPN svært bra til å se på for eksempel NRK og TV2 Sumo i utlandet . Det var heller ikke noe problem i forhold til hastighet, vi så alle programmene i HD kvalitet.

Prismessig er ExpressVPN en av de dyreste VPN tjenestene, men det er ikke snakk om så mye i forhold til de fleste. Et månedsabonnoment koster sjelden mer enn 145 kr uansett.

Alt i alt kan vi anbefale ExpressVPN til å streame norsk TV utenfor Norge.

Vil du lese en lengre anmeldelse av ExpressVPN kan du gjøre dette her.

Test av NordVPN

 • Rask oppkobling til NRK og TV2.
 • Veldig enkelt å bruke.
 • Relativt rimelig.

NordVPN kommer ikke fra Norge, slik mange synes å tro. Det er jo ikke så rart når tjenesten heter NordVPN. Tjenesten er derimot basert i Panama, langt fra Norden. Dette medfører at NordVPN befinner seg utenfor EU og USAs lover, og dermed ikke trenger å loggføre trafikken til kundene sine.

Dette gjør at du kan se norsk fjernsyn i andre land enn Norge uten å måtte bekymre deg for at NordVPN følger med på hva du gjør.

NordVPN har ekstremt mange servere i Norge, hvilket gjør at tjenesten egner seg veldig bra for norske borgere i utlandet. Vi streamet alle de kjente norske TV kanalene og det gikk veldig bra.

Hastighetsmessig presterte også NordVPN ekstremt bra i forhold til mange andre VPN leverandører, og hastighetsmessig skiller NordVPN og ExpressVPN seg meget bra ut i forhold til resten av VPN leverandørene. Slikt sett blir det ikke noe problemer med lagging eller lignende dersom du benytter deg av NordVPN.

Prismessig er NordVPN litt billigere enn ExpressVPN, men ikke så mye. Binder du deg for en lengre periode får du imidlertid svært mye rabatt.

Både NordVPN og ExpressVPN tilbyr en 30 dagers pengene tilbake garanti, slik at du kan teste ut tjenestene og få pengene tilbake dersom du ikke er fornøyd.

Vil du lese en lengre anmeldelse av NordVPN kan du gjøre dette her.

Test av Surfshark

 • Raske norske servere.
 • Ubegrenset antall enheter.
 • En av de billigste på markedet.

En tjeneste som kun ser ut til å vokse er Surfshark. Denne tjenesten var for noen år siden litt bak leverandører som ExpressVPN og NordVPN. Når det er sagt har de forbedret tjenesten mye de siste årene. I dag blir Surfshark sett på som en av de ledende leverandørene av VPN tjenester. 

De tilbyr en politikk om null loggføring og er basert på De Britiske Jomfruøyer. Videre tilbyr de også avanserte sikkerhetsfunksjoner. Dette gjør at du kan være helt trygg mens du surfer på nettet dersom du bruker Surfshark. 

Surfshark har også gode servere i Norge og brukervennlig software. Du kan derfor enkelt velge en norsk server når du er i utlandet. Vår erfaring er at SurfShark også har raske og robuste servere, slik at tjenesten også fungerer godt til å se på Norske TV kanaler uten lagging og lignende.

Tjenesten koster som de fleste andre rundt 120 kroner for et månedsabonnement. Denne prisen blir dog svært mye lavere dersom du melder deg opp for en lengre periode, endel billigere enn NordVPN og ExpressVPN. Slikt sett kan SurfShark lønne seg for deg som vil spare penger og vil bruke VPN over en lengre periode.

Hva bør man se etter når man velger VPN?

Når du velger en VPN tjeneste er det mange faktorer du bør se etter. Her vil vi særlig skrive momenter ut fra at du sannsynligvis skal bruke VPN til å se norsk TV i utlandet, da du leser denne artikkelen. Da er det særlige egenskaper som er avgjørende.

1. Norske servere

Det viktigste i forhold til å streame norsk fjernsyn er egentlig bare at VPN leverandøren har servere i Norge som er gode og raske. Egentlig trenger du bare 1 server i Norge som fungerer for at formålet skal være opprettholdt.

ExpressVPN er et eksempel på en VPN som har mange servere i Norge.

2. Loggføring og sikkerhet

Det er imidlertid også mange andre faktorer som er viktige. Velger du feil VPN kan du potensielt i ytterste grad bli overvåket av selve VPN leverandøren, og leverandøren kan stjele og selge informasjon om deg. Dette har vi imidlertid aldri opplevd, slik at det ikke er så mye å bekymre seg for. Men det er ekstremt viktig at VPN leverandøren ikke loggfører trafikken din. Alle VPN leverandørene vi anbefaler her tilbyr en politikk om null loggføring, hvilket innebærer at du kan være trygg på at ingen vil selge noe informasjon om deg, fordi de aldri fikk informasjonen i utgangspunktet.

3. Hastighet

Hastigheten på serverne er også ekstremt viktig når du skal streame norsk TV i HD kvalitet. Det er ingenting som er mer irriterende enn å måtte vente på at filmen loader eller at den kontinuerlig hacker. Det lønner seg derfor å velge de meste anerkjente VPN-tjenestene.

4. Brukervennlighet og kundeservice

Videre kan brukervennlighet og kundeservice være et viktig moment, men det er ikke så viktig når du skal bruke VPN til et så enkelt formål som å se norsk TV utenfor Norge. Generelt har tjenester vi anbefaler her som ExpressVPN, NordVPN og Surfshark god brukervennlighet og kundeservice.

5. Pris

Prisen blir særlig et viktig moment. Det finnes både gratis og betalte VPN leverandører, men vi anbefaler primært kun betalte VPN leverandører for å streame norsk TV. Dersom du vil sammenligne priser på VPN-tjenester kan du gjøre det i denne artikkelen.

Hva annet kan jeg bruke VPN til?

Det er mange andre ting enn den vi har snakket om du kan bruke VPN til. Det finnes også mange andre streamingtjenester som man kan åpne opp. For eksempel så bruker mange VPN for å se på amerikansk Netflix. Som kjent er utvalget mye bedre her, og det er da bare å koble seg til en amerikansk server og dermed vil Netflix tro at du befinner deg i USA. Da er det bare å streame på med et mye bedre utvalg.

VPN kan også brukes til å gi deg tilgang til feks amerikansk Netflix.

I mange land er også ekstremt mye innhold blokkert av myndighetene. I for eksempel Kina, Russland og lignende stater er nærmest halvparten av innholdet på nett blokkert av myndighetene. Da kan innbyggerne i disse landene benytte seg av VPN for å komme seg rundt disse brannmurene og få en større internettfrihet.

VPN blir også ekstremt mye brukt i forbindelse med nettsikkerhet generelt. Ved bruk av all teknologi vil det være en mulighet for å bli overvåket, hacket og lignende, og da vil en VPN tjeneste hjelpe deg med å beholde sikkerheten i en mye større grad.

Ved at VPNen skjuler og endrer IP adressen din vil det bli mye vanskeligere å spore trafikken din, og dermed er det mye lettere å være anonym på nett. Derfor er også VPN brukt til å gjøre ulovlige ting på nett, for eksempel torrenting og lignende.

Finnes det gratisleverandører?

Vi får ofte spørsmål om det finnes kostnadsfrie VPN klienter. Svaret på dette er ja, men vi anbefaler likevel ikke kundene å bruke dem, særlig for å streame norsk TV i utlandet. Grunnen til dette er at gratisproduktene er ekstremt mye dårligere i forhold til de betalte VPN leverandørene.

Det største problemet til gratis VPN programmer i forhold til streaming er at hastigheten ofte er ekstremt treg. Dette innebærer at du kan risikere å måtte vente på at programmer som NRK og TV2 Sumo må laste ekstremt lenge før du får tilgang til dem. Det er jo også ekstremt irriterende å måtte hele tiden vente på at lagging forekommer, eller lignende.

Det er noen gratis VPN-tjenester som fungerer relativt godt, og dette er for eksempel ProtonVPN, Tunnelbear eller Windscribe. Problemet til disse gratistjenestene er at de enten ikke har servere i Norge, eller at de har databegrensninger på hvor mye du kan bruke VPNen i måneden. Tunnelbear tilbyr feks kun 500MB strømming i måneden, hvilket naturligvis er ubeleilig når du skal se NRK i utlandet.

Tunnelbear tilbyr kun 500MB strømming med gratisversjonen.

Derfor tenker vi at det er bedre å heller betale 80 kr for å slippe frustrasjon og irritasjon, og muligens også en ødelagt PC som du kan komme til å kaste i bakken i rent raseri.

Dersom du har lyst til å prøve en gratisleverandør er det selvfølgelig bare å prøve dette, du har jo ikke så mye å tape. Men da kan du også teste en betalt VPN leverandør, og få pengene tilbake dersom du ikke er fornøyd.

Oppsummering

Det er enkelt å få tilgang til norsk TV som er geoblokkert når du befinner deg i utlandet. Med en VPN får du ikke bare mulighet til å låse opp slikt innhold, men også trygghet mot dataangrep. Du får også mulighet til å låse opp innhold fra andre land. For eksempel har USA et bibliotek som er langt større når du bruker Netflix eller Amazon Prime Video. 

Det finnes en rekke forskjellige leverandører å velge mellom. Når du skal se norsk TV i utlandet er du avhengig av en VPN som har gode norske servere. Alle de ovennevnte leverandørene er svært gode alternativer for norsk TV i utlandet. De er i tillegg også blant de aller beste VPN tjenestene generelt. 

Dersom du velger et lengre medlemskap er det også svært billig med en VPN. Vi anbefaler å styre unna de gratis tjenestene da ulempene er for mange. Du kan også få pengene tilbake de 30 første dagene dersom du mot formodning skulle vært misfornøyd med den tjenesten du velger.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo