Hvordan se NRK i utlandet

Sist oppdatert: 24/04/2024

se nrk i utlandet

Med en VPN-tjeneste kan du enkelt se NRK i utlandet

I denne artikkelen vil vi skrive om hvordan du ser NRK i utlandet. Et stort problem for norske borgere som ønsker å se på NRK utenfor Norge er at mange programmer er blokkert på grunn av rettighetsbegrensninger. Dette innebærer at du ikke kan se på NRK Nett TV dersom du ikke har en norsk IP adresse.

Vi vil i denne artikkelen kort forklare deg hvordan du ser på NRK utenfor Norge. Det er kjempeenkelt, og med noen enkle triks kan du få tilgang til NRK og andre norske TV programmer som TV2 og Dplay på under 5 minutter.

Kort oppsummering

For deg som ikke har lyst til å lese hele artikkelen har vi laget en kort oppsummering. Det eneste du trenger å vite er at du trenger en norsk IP adresse for å se på NRK i utlandet. Måten å få en norsk IP adresse på er ved å bruke en VPN tjeneste. Dette er en tjeneste som har tilgang til servere i mange forskjellige land. Denne funksjonen er spesielt verdifull for nordmenn bosatt i utlandet eller på reise, som ønsker å se NRK i utlandet uten restriksjoner.

Ved å koble deg til en norsk server vil du få en norsk IP adresse, og da vil NRK tro du befinner deg i Norge. Da er det bare å logge inn på NRK.no og se på NRK i HD kvalitet. Dette er for øyeblikket de VPN tjenestene vi anbefaler for å se på NRK i utlandet. Merk at det finnes mange andre, og at dette bare er et utvalg.

Hvorfor kan jeg ikke se NRK i utlandet?

Ja, det er utrolig irriterende at man ikke bare kan slå på PCen, gå inn på NRK.no og streame programmer som langrenn VM, NRK nyheter, Skam eller lignende uten problemer. Men slik er det altså ikke i utlandet.

Grunnen til dette er at alle TV kanaler kjøper inn rettighetene til å vise visse TV programmer. Når de kjøper inn rettighetene kjøper de norsk TV kanalene kun inn disse i forhold til for eksempel Norge. Derfor kan ikke NRK sende programmene sine til norske borgere som befinner seg i utlandet, selv om du har betalt for tjenesten gjennom den pliktige TV lisensen.

Det kan nok oppleves urettferdig for mange, men slik er altså reglene. Særlig oppleves det urettferdig for mennesker som bor permanent i for eksempel i Sverige, og ikke kan se NRK Play i Sverige.

Hvordan se NRK utenfor Norge?

Som vi skrev i oppsummeringen er det altså utrolig enkelt å se på NRK utenfor Norge, enten du befinner deg i Spania, USA, Sverige, Danmark eller lignende. Det eneste du trenger å gjøre er å koble til en VPN tjeneste. Man kan forklare veldig komplisert hva en VPN tjeneste er, men det kan egentlig forklares relativt enkelt.

Det finnes utrolig mange VPN selskaper som eier forskjellige servere rundt omkring i verden. Denne globale tilkoblingsmuligheten er avgjørende for norske brukere bosatt i andre land som vil se NRK i utlandet, ved å navigere rundt geografiske blokkeringer med letthet. Dersom du laster ned VPN tjenesten kan du koble deg til de forskjellige serverne i de ulike landene.

Når du er koblet til en server, vil all trafikken fra enehten din gå via denne serveren. For andre på nettet vil det da se ut som om trafikken kommer direkte fra denne serveren, altså fra det landet serveren befinner seg i. På den måten vil du selv holdes anonym, og andre på nettet vil identifisere deg med IP adressen til den eksterne serveren du er tilkoblet.

Du trenger bare laste ned en VPN og koble deg til en norsk server for å se NRK i utlandet (her NordVPN)

For å se NRK når du er utenfor Norge er du da nødt til å koble deg til en norsk server. På den måten vil du få en norsk IP adresse, og da vil NRK tro at du befinner deg i Norge når du logger inn på nettsidene deres. Slikt sett vil du kunne se NRK som om du var i Norge.

Så løsningen er altså utrolig enkel. Det eneste du må gjøre er altså å laste ned en VPN tjeneste, koble deg til en norsk server, og gå inn på NRK.no og gå til TV avdelingen. Denne enkle prosessen garanterer at du kan fortsette å se NRK i utlandet, uavhengig av din fysiske plassering.

Slik setter du opp VPN for å se NRK i utlandet

Strømming av NRK i utlandet krever ikke bare en VPN-tjeneste, men også at VPN-et er riktig konfigurert for å sikre en optimal strømmeopplevelse. Her er en steg-for-steg guide til hvordan du stiller inn din VPN for å få mest mulig ut av NRK når du befinner deg utenfor Norges grenser.

Velg riktig VPN-tjeneste

Før du kan begynne å konfigurere, må du sørge for at du har en pålitelig VPN-tjeneste. En god VPN for å se NRK i utlandet bør ha servere i Norge som er optimalisert for strømming, høy hastighet og sterk kryptering for å sikre din nettaktivitet.

Trinn 1: Last ned og installer VPN

Velg en VPN-tjeneste som tilbyr enkel installasjon og brukervennlige apper for alle dine enheter. Etter at du har abonnert, last ned appen fra leverandørens nettside og følg installasjonsinstruksjonene.

Trinn 2: Koble til en norsk server

Åpne VPN-appen og koble til en server i Norge. Dette vil gi deg en norsk IP-adresse, som er nødvendig for å omgå geografiske blokkeringer og la deg se NRK som om du var i Norge. Velg en server med lav latency og høy hastighet for best mulig videostrømming.

Trinn 3: Test din tilkobling

Før du starter din strømmesession, er det en god idé å teste tilkoblingshastigheten. Dette kan du gjøre via VPN-tjenestens innebygde hastighetstest, eller en ekstern tjeneste som Speedtest.net. Hvis hastigheten er for lav, prøv å skifte til en annen norsk server som kan gi bedre resultat.

Trinn 4: Logg inn på NRK og begynn å strømme

Når du er koblet til den norske serveren, gå til NRKs nettside eller åpne NRKs app på din enhet. Du bør nå ha tilgang til alt innhold som om du var i Norge. Logg inn med din konto, eller opprett en ny hvis nødvendig.

Ved å følge disse trinnene kan du enkelt konfigurere din VPN og nyte en problemfri opplevelse når du ønsker å se NRK i utlandet. Husk å alltid velge en VPN-leverandør som respekterer ditt privatliv og som ikke loggfører din nettaktivitet.

De beste VPN tjenestene for NRK

Vi har testet en rekke VPN tjenester i forhold til å streame NRK, og de tjenestene vi synes er best er de vi har listet opp i tabellen øverst og underst.

Alle disse VPN tjenestene har fungert veldig bra i forhold til å se på NRK. Fellesnevneren for disse tjenestene er at de har god hastighet, god kundevennlighet og intuitive plattform, mange servere i Norge og lignende. Slik sett blir alle disse VPN tjenestene ideelle i forhold til bruk med NRK.

Vi synes likevel at tjenestene ExpressVPN og NordVPN er de aller beste. Grunnen til dette er at de er ekstremt robuste og har utrolig mange servere i mange forskjellige land med en veldig god hastighet. Vi skal derfor forklare litt mer om disse to tjenestene. Se for øvrig en større test av de beste VPN tjenestene for norske brukere her.

Første plass: ExpressVPN

 • Se NRK i utlandet uavbrutt.
 • Veldig bra hastighet.
 • Servere i 94 land.

ExpressVPN er nok den beste VPN tjenesten i vår test. Grunnen til at vi synes ExpressVPN er den beste er en kombinasjon av den råe hastigheten, hvor utrolig fort du tilkobles serveren, det enkle brukervennligheten og de utrolige mange serverne i forskjellige land.

ExpressVPN er basert på De Britiske Jomfruøyer langt utenfor for eksempel EUs jurisdiksjon. Dette medfører at tjenesten kan tilby en garanti om null loggføring, hvilket innebærer at du kan bruke tjenesten med visshet om at ingen spionerer på deg. Dette er naturligvis veldig viktig i forhold til en VPN tjeneste.

I tillegg til dette har ExpressVPN ekstremt mange servere i Norge, hvilket gjør den ideell til å streame norske TV programmer som NRK, TV2 Sumo, Dplay, Viaplay og lignende. Videre har de også servere i over 90 andre land der de også tilbyr svært gode servere. Så dersom du for eksempel ønsker å strømme innhold fra USA, England og så videre er serverne svært gode der også.

ExpressVPN er sannsynligvis en av de dyreste VPN tjenestene, men prisen for de betalte VPN tjenestene er så og si akkurat de samme uansett. For en månedsabbonoment koster det rundt 130 kr, men tjenesten blir billigere dersom du binder deg for en lengre periode. Denne prisen går ned til rundt 68 kroner i måneden dersom du binder deg opp for et år. Du trenger altså ikke å betale dyre dommer for å bruke den aller beste VPN tjenesten på markedet.

ExpressVPN har også en ubetinget 30 dagers pengene tilbake garanti, hvilket innebærer at du når som helst kan få pengene tilbake dersom du av en eller annen grunn måtte ønske dette.

Andre plass: NordVPN

 • Rask tilkobling til NRK sine servere.
 • Veldig brukervennlig.
 • Gode tilbud.

På andre plass plasserer vi NordVPN. Tjenesten er så og si akkurat like bra som ExpressVPN, så det er nok ikke så viktig hvilken av disse to tjenestene du bruker i forhold til å se NRK.

Det vi liker med NordVPN er at brukervennligheten er veldig god, samtidig som at hastigheten er rask og tilkoblingen sikker.

NordVPN er basert i Panama, slik at tjenesten ikke kan kontrolleres av institusjoner som EU og USA. Dette gjør at NordVPN kan tilby en helt sikker garanti om ingen loggføring. Slikt sett kan du føle deg helt trygg på at ingen overvåker deg. Alt i alt kan vi absolutt anbefale NordVPN i forhold til å se NRK eller norsk TV generelt.

Eksperttips: Når du laster ned en VPN tjeneste får du mange andre fordeler enn å bare kunne se på NRK i utlandet.

For eksempel vil du bli mye tryggere på nett, da det for eksempel vil bli mye vanskeligere å spore trafikken din for hackere og myndighetene dine generelt, siden man ikke vil kunne se IP adressen din. NordVPN tilbyr flere avanserte sikkerhetsfunksjoner i tillegg til null loggføring. De har blant annet en dobbel VPN, eller TOR over VPN. De har også en kill switch dersom du mot formodning skulle miste tilkoblingen til serveren.

En annen bonusfaktor er at du for eksempel vil kunne se på den amerikanske Netflixversjonen, eller andre geoblokkerte streamingtjenester som ITV eller BBC iPlayer. Bare ved å endre Netflixversjon vil du kunne se opptil 50 % flere filmer og TV serier, hvilket for mange kan være verdt VPN investeringen.

NordVPN ligger på rundt 145 kroner dersom du skal ha tjenesten i en måned. Du kan på den andre siden få tjenesten for så lite som rundt 43 kroner i måneden dersom du velger et lengre medlemskap.

Tredje plass: Surfshark

 • Gode norske servere
 • Bruk så mange enheter du vil
 • Billig alternativ

Surfshark fører også en politikk om null loggføring og er basert på De Britiske Jomfruøyer slik som ExpressVPN. En slik politikk er for mange den aller viktigste funksjonen for en VPN. Surfshark tilbyr også en rekke gode sikkerhetsfunksjoner som gjør at du kan føle deg helt trygg dersom du velger denne leverandøren. 

Tjenesten tilbyr en rekke servere i over 60 land. Et av disse landene er åpenbart Norge. De norske serverne er også svært gode. Dette vil si at du uten problemer kan se NRK i full HD når du er i utlandet. Videre har Surfshark også generelt gode servere i de mest populære landene. Dette gjør at du ikke er begrenset dersom du velger denn leverandøren.

Tjenesten er også tilpasset alle type enheter. Du kan laste ned programvaren til Mac eller PC. De har også en utvidelse til nettleser, men merk at du mister flere funksjoner dersom du velger dette. Videre har de også egen app til både iPhone og Android.

Du kan få Surfshark for så lite som rundt 22 kroner i måneden dersom du velger deres lengste abonnement. Prisen er derimot rundt 124 kroner dersom du velger kun en måned. Tjenesten kan også testes ut i 30 dager risikofritt. 

Hvordan se NRK i utlandet

Hvilken VPN tjeneste skal jeg bruke?

Det finnes ekstremt mange VPN tjenester, sannsynligvis over 100/200 stykker. Du trenger heldigvis ikke undersøke alle disse før du bestemmer deg for en.

Det er utrolig mye du kan se på i forhold til hvilken VPN tjeneste du burde bruke. Vi må naturligvis konsentrere oss om det som er viktig for å se på NRK i utlandet.

Det som er viktig i forhold til å se NRK med VPN er at VPN tjenesten er stabil. Er den ikke det vil VPN tilkoblingen hoppe ut, og da vil du stadig oppleve irriterende avbrekk. Det kan man naturligvis ikke ha noe av.

I tillegg til dette er det naturligvis ekstremt viktig at VPN tjenesten har servere i Norge, hvis ikke vil jo bruken av VPN tjenesten i forhold til NRK være helt formålsforfeilet. Jo flere server jo bedre, siden du da vil ha mange alternativer dersom en server for eksempel skulle koble ut eller lignende.

NordVPN har for øyeblikket flest servere i Norge med over 60 servere.

I tillegg til dette er hastigheten utrolig viktig. Det nytter ikke å se på NRK utenfor Norge dersom tjenesten hele tiden lagger fordi internetthastigheten har blitt for dårlig.

Med enhver bruk av VPN vil hastigheten bli noe tregere, siden trafikken må gjennom en ekstern server før den når til siden du skal besøke. Med de beste VPN tjenestene vi anbefaler på denne siden vil hastighetstapet imidlertid være minimalt.

Øvrige viktige faktorer er naturligvis at tjenesten har null loggføring (hvilket betyr at tjenesten ikke loggfører trafikken din), god kundevennlighet og kundeservice, og en rimelig pris.

Må jeg betale for VPN?

Det finnes både gratis og betalte VPN tjenester. I forhold til å se på NRK i utlandet lønner det seg som oftest å betale litt for en VPN tjeneste. Det er flere grunner til dette, og vi skal forklare dette kort.

For det første har mange gratis VPN tjenester rykte på seg for å loggføre trafikken til brukerne sine, og selge denne informasjonen til tredjeparter som for eksempel store internasjonale markedsføringsbyråer. Du vil kanskje ikke merke noe særlig til dette, men det er likevel ikke behagelig at noen overvåket oss på nett. Selve prinsippet med VPN er jo også egentlig at man skal være anonym på nett.

Det største hovedproblemet i forhold til å se NRK i utlandet er nok at de fleste gratis VPN tjenester har dårlig hastighet og ofte også trafikkbegrensninger.

Trafikkbegrensningen innebærer at du ofte kun for eksempel kan streame 500 MB gratis, og at du må betale for trafikk som går utover dette. Da det krever mye trafikk å streame NRK vil dette som oftest bli et problem. Trafikkbegrensninger synes å gjelde nesten alle gratistjenestene som faktisk fungerer.

Tunnelbear er en god gratistjeneste isolert, men tilbyr dessverre bare 500MB i mnd.

Når det kommer til hastigheten er dette naturligvis et stort problem i forhold til streaming, da det kan føre til mye lagging og frustrasjon.

I tillegg er de betalte VPN tjenestene relativt billige, det koster sjelden mer enn 70 kr per måned og som oftest mye mindre dersom du binder deg for en lengre periode.

Nesten alle de betalte VPN tjenestene har også en 30 dagers ubetinget pengene tilbake garanti, hvilket innebærer at du kan få pengene tilbake dersom du ikke trenger tjenesten. Slikt sett kan tjenesten i realiteten egentlig bli gratis.

Vil man alltid trenge VPN for å se NRK?

Det har nylig skjedd mange endringer i forhold til norsk TV og utlandet. Poenget er at EU nylig har inntatt en ny lov som skal føre til mindre bruk av VPN.

Denne loven sier at man ikke skal trenge VPN innenfor EU. Loven er komplisert, og gjelder tydeligvis bare på betalte TV kanaler. Siden NRK er en gratistjeneste er ikke NRK innenfor dette reglementet, og i utgangspunktet vil NRK dermed ikke kunne sees innenfor EU i fremtiden. Loven er enda ikke implemetert i Norge, slik at man for øyeblikket ikke kan se noen andre TV kanaler heller i Europa.

Oppdatert for 2024 ser det ut som man nå i noen tilfeller kan se NRK innenfor Europa, dersom du kan verfifisere identiteten din, hvilket naturligvis er en stor fordel!

Er VPN lovlig?

Mange bekymrer seg for at VPN ikke er lovlig. Dette er ikke noe å bekymre seg for. VPN er helt lovlig i Norge, så du trenger ikke å bekymre deg for dette.

Det er få andre land hvor VPN er ulovlig, men du burde være litt oppmerksom på dette dersom du befinner deg i land som Kina og Russland. Så vidt vi er bekjent er ikke VPN lovlig i land som dette, men det er heller ingen særlige sanksjoner mot de som bruker det. Merk at du kanskje alltid burde ta en sikkerhetssjekk dersom du befinner deg i et litt annerledes land enn de vestlige.

Andre fordeler med VPN 

1. Bedre sikkerhet

Dessverre har dataangrep blitt noe som har blitt mer og mer vanlig i nyere tid. Det finnes en rekke forskjellige personer som har interesse av i å bruke informasjonen din for deres eget gode. Dette kan være hackere, eller nettsider som ønsker å selge informasjonen din videre til tredjeparter. En VPN krypterer all trafikken din. I praksis vil dette være som å putte all dataen din i en safe som er umulig å låse opp. Hvis du velger en VPN uten loggføring vil dataen ikke bli lagret (vi anbefaler en slik type VPN). 

2. Mer innhold på strømmetjenester i Norge

Selv om sikkerhet er den viktigste grunnen til å skaffe en VPN er det mange som kun bryr seg om alt innholdet som blir tilgjengelig. Bare den amerikanske versjonen av Netflix har et bibliotek som er rundt tre ganger så stort som det norske. Også andre tjenester som Hulu, Amazon Prime Video og så videre tilbyr mye innhold som ikke er tilgjengelig i Norge. Du kan også finne mer spesifikt innhold i andre land. For eksempel kan du finne Harry Potter filmene på den canadiske versjonen av Netflix. 

3. Unngå sensur i land som Kina og Russland

Det finnes flere land i verden der regjeringen er svært opptatt av å kontrollere hvilken informasjon innbyggerne mottar. Hvis du besøker et av disse landene kan det hende at sosiale medier og andre sider du vanligvis besøker er blokkerte. Hvis du laster ned en VPN før du reiser kan du bruke internett som du ellers ville gjort hjemmefra, selv om du for eksempel er i Kina. 

4. Forhold deg anonym

En VPN sikrer også anonymiteten din på nett. Det er svært mange som synes det er ubehagelig med reklame som er skreddersydd for eksempel. En VPN lar deg surfe fritt uten at du trenger å være redd for å bli overvåket.

Oppsummering 

Du har altså flere gode alternativer dersom du ønsker å se NRK i utlandet. Ved hjelp av en VPN kan du enkelt skifte server og strømme innhold som om du skulle vært hjemme i Norge. 

Sikkerhet er også svært viktig når du bruker internett, noe som egentlig er hovedpoenget med en VPN. Spesielt når du er ute og reiser og benytter deg av offentlige nettverk er VPN viktig. 

Det er svært avansert teknologi bak en VPN, men heldigvis er det svært enkelt å bruke. Med denne teknologien kan nordmenn over hele verden enkelt tilpasse seg digitale grenser og se NRK i utlandet, omtrent som om de var hjemme i Norge. Da hver tilbyder er noe forskjellig er det også en ide å sammenligne hva de forskjellige tjeneste tilbyr før du velger en leverandør. Hvis du er spesielt opptatt av å se NRK i utlandet kan du enkelt sammenligne de nevnte tjenestene i denne artikkelen da alle er gode valg. 

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo