Er VPN lovlig? (Se svaret raskt her)

Sist oppdatert: 22/09/2021

VPN er heldigvis ikke kriminelt

Er VPN lovlig eller er det ulovlig? Det korte svaret på om VPN er lovlig er: Ja. VPN er helt lovlig i Norge, og du trenger ikke bekymre deg for å få en bot eller havne i fengsel dersom du benytter deg av en VPN. Dersom du bruker VPN til ulovlige aktiviteter, som for eksempel å laste ned ulovlige filer, vil dette være ulovlig. Det vil imidlertid ikke være VPN som er ulovlig, men det du bruker VPN til i dette tilfellet. I utgangspunktet er VPN helt lovlig.


VPN er lovlig i Norge og mange andre land verden rundt, men det er allikevel enkelte land som har lovfestet at bruk av VPN skal være ulovlig. Land som Kina og Russland er kanskje aller mest prominente på denne listen, men det finnes og andre autoritære regimer som topper denne listen.

Faktisk ble VPN i sine første år brukt av bedrifter som ønsket å beskytte seg mot hackerangrep på nett. I dag blir VPN også i stor grad brukt av privatpersoner, men det er dog ofte assosiert med kriminelle eller suspekte handlinger. Selv om majoriteten av bruk av VPN er til lovlige formål, så er altså assosiasjon sjeldent god.

Dette fører til at de fleste som ønsker å benytte et VPN altså stiller seg spørsmål om hvorvidt VPN er lovlig. Svaret er som nevnt ja, så lenge en gjør noe som i utgangspunktet ikke er ulovlig. Det vil si, salg av narkotika vil for eksempel være ulovlig, mens det å se på Netflix i et annet land vil være lovlig.

VPN er i utgangspunktet lovlig i Norge

I land som Norge, USA, England, og Canada for eksempel er VPN fullt lovlig. Men allikevel, som nevnt ovenfor er det altså mange som benytter VPN tjenester til både ulovlige og suspekte aktiviteter. Ryktet til VPN i Norge bærer noenlunde samme preg som bruk av kryptovalutaer.

Allikevel er bruken av VPN på samme måte koblet til mange andre lovlige og ikke minst legitime argumenter. Blant annet bruker mange nordmenn VPN tjenester for å holde seg selv bedre beskyttet over nett. Krypteringsgraden som en slik tjeneste kan tilby er det nemlig ingen som kan konkurrere imot i dagens marked.

De beste helt lovlige VPN tjenestene

I utgangspunktet er alle VPN tjenester lovlige, men det betyr ikke at alle følger de etiske retningslinjene. Det finnes ganske enkelt et lite utvalg av lovlige VPN tjenester som holder seg ett hakk over sine konkurrenter til enhver tid.

ExpressVPN

 • 100% lovlig tjeneste.
 • Stream amerikansk Netflix.
 • Se norsk TV i utlandet.

ExpressVPN er en lovlig VPN tjeneste som alle nordmenn kan bruke, så sant det en bruker tjenesten til er lovlig i utgangspunktet selvfølgelig. Blant annet kan en benytte en av de mange amerikanske serverne til å se Netflix i USA. ExpressVPN har totalt over 3,000 servere i 94 forskjellige land, noe som hjelper deg å åpne opp internettet.

Ikke bare får du uslåelig tilgang til det du ønsker å se av innhold, men ExpressVPN leverer dette også på en sikker måte. Gjennom 256-bit kryptering, så får du med ExpressVPN en krypteringsgrad som kan stilles på samme nivå med den amerikanske hæren.

Dette trosser ikke hastigheten, og ExpressVPN er kanskje den raskeste VPN tjenesten som finnes der ute. Reduksjonen i hastighet på tilkoblingen etter at din trafikk blir rutet gjennom den eksterne serveren er nesten umulig å legge merke til her.

Tjenesten kommer derimot til en meget fornuftig pris i forhold til sitt tilbud, og du får også gode rabatter dersom du velger lengre abonnement. Alt i alt er ExpressVPN et trygt valg når du ønsker å benytte deg av et VPN, uansett hva ditt formål måtte være.

NordVPN

 • Servere i over 59 land.
 • Stream ditt favoritt program i full HD.
 • Veldig brukervennlig.

NordVPN er en VPN tjeneste basert i Panama. De leverer en fullt lovlig VPN tjeneste som mange nordmenn foretrekker, da ikke bare på bakgrunn av navnet. Her er det nemlig god kvalitet på de over 5,000 serverne som tjenesten tilbyr i 59 land verden over. Blant landene her er noen av de aller mest populære og ettersøkte alternativene.

I likhet med ExpressVPN byr ikke bare NordVPN på en lovlig VPN tjeneste, men også en som sikrer deg når du surfer på nett. Blant annet kan du dra nytte av dobbelkryptering, og krypteringsgraden her er på 256-bit. Dette er som kjent den graden det amerikanske militæret opererer med.

Den høye sikkerheten går derimot ikke på bekostning av kvaliteten, og siden serverne her er såpass raske, så kan du blant annet streame i HD uten problemer. Trenger du høy hastighet på din tilkobling, så er NordVPN blant de tjenestene som er å foretrekke.

Stadig vekk leverer NordVPN noen av de beste tilbudene i markedet, så her gjelder det å følge med. De kan blant annet friste med abonnement på opptil 3 år, der du får enorme rabatter på den månedlige prisen. Pengene tilbake garanti på 30 dager er også fristende her.

SurfShark

 • Ubegrenset antall enheter samtidig.
 • Kill switch og CleanWeb-funksjon.
 • Rimelig.

SurfSharkVPN kan først og fremst skilte med en gode ingen annen tjeneste i toppen tilbyr. Dette er nemlig et ubegrenset antall enheter til enhver tid. Slik kan hele familien alltid dra nytte av de totalt over 1,000 serverne her som er spredt over 61 land verden rundt.

Tjenesten kommer blant annet med funksjonene Kill Switch og CleanWeb for økt sikkerhet. Førstnevnte bidrar til å kutte ut Wi-Fi tilkoblingen dersom VPN-serveren skulle stoppe å virke, slik at du ikke blir eksponert. CleanWeb rydder på sin side unna blant annet malware.

SurfSharkVPN har med sine 1,000 servere mer enn nok å tilby, men den observante leser ser nok at dette ikke er like mange som konkurrentene. Allikevel er kvaliteten absolutt på samme nivå, og når du skal se på filmer og serier, eller kanskje game til og med, så er det dette som teller.

Tross alle sine goder, så er SurfSharkVPN billigst av de beste lovlige VPN tjenestene i dagens marked. Du må riktignok registrere deg for 2 år med tjenesten, men det er til en veldig rimelig lav pris, og dessuten får du også 30 dagers pengene tilbake garanti på dette kjøpet.

Eksempler på helt lovlige bruksområder for VPN

Dette er ikke uttømmende eksempler på tilfeller hvor bruk av VPN vil være helt lovlig:

 • Bedrifter bruker til den dag i dag VPN tjenester, både på arbeidsplassen, men kanskje enda mer nevneverdig når de ansatte jobber hjemmefra. Ved jobb hjemmefra vil selvfølgelig ikke et hjemmenett ha samme sikkerhet som bedriften. Men ved bruk av VPN er krypteringsgraden med ett god nok igjen.
 • Beskyttelse av personvern for privatpersoner er et annet viktig bruksområde for VPN tjenester. Akkurat dette området har fått seg en stor støkk over årene, og selv om GDPR er påkrevd og rutiner blir satt til verks, så frykter fortsatt mange den sporingen som pågår, kanskje spesielt av tredjeparter.
 • Er man på ferie kobler en seg gjerne opp mot offentlige Wi-Fi nettverk, men disse er dessverre en tikkende bombe i form av din sikkerhet. For å sikre at du ikke blir robbet ved for eksempel transaksjoner utført på offentlige Wi-Fi nettverk, så er et ekstra sikkerhetslag med VPN en god venn å ha.
 • Sist men ikke minst bruker mange VPN tjenester for å omgå geoblokkeringer. Når du tross alt betaler like mye som en amerikaner, så kan du koble deg opp mot en amerikansk IP-adresse og se deres utvalg på Netflix som om du bodde der – og det er fullt lovlig!

I hvilke tilfeller er VPN ulovlig?

I utgangspunktet er VPN som nevnt helt lovlig i Norge. Dette gjelder også de fleste andre vestlige land. Allikevel skjermer ikke dette en fra ulovlige aktiviteter. Som en forholdsregel er det som i utgangspunktet ville vært ulovlig uten et VPN også ulovlig ved bruk av VPN. Det er altså bare bruken av VPN i seg selv som er lovlig, og det sier ingenting om handlingen som utføres.

For eksempel er en populær aktivitet ved hjelp av VPN å laste ned filer ulovlig. Dette var meget populært blant nordmenn, helt til regjeringen slo hardt ned på det med tøffe bøter. Det er ulovlig å laste ned filmer, TV-serier, og musikk blant annet gjennom torrent-filer. Bruk av VPN gjør ikke dette på noen måte lovlig, selv om det unektelig gjør det vanskeligere å spore hvem du er.

Ikke overraskende er også hacking eller andre aktiviteter hvor en forsøker å angripe andre individers datamaskin også ulovlig ved bruk av VPN. Du kan benytte deg av et VPN for å se amerikansk Netflix, kjøpe spill i geografiske soner hvor de er rimeligere, og en rekke andre fornuftige måter, men altså ikke for hacking. Det er ulovlig uansett hvordan du vrir og vender på dette.

Dessverre blir VPN også til tider brukt for det mørke nettet, da blant annet for nettverk som deler overgrepsmateriale. Tjenestene blir dessuten også brukt for å skjule aktivitet på markeder hvor narkotika kjøpes og selges. Også andre ulovlige produkter og tjenester kan kjøpes på det mørke nettet, og bruk av VPN gjør ikke aktiviteten noe mindre ulovlig.

Mange bruker typisk VPN for å utføre ulovlige aktiviteter på nett. Det er derimot viktig å bemerke seg at VPN i seg selv altså er fullt lovlig, og at tjenestene grunnet privatlivsrettigheter dessverre ikke kan blokkere ulovlig aktivitet. Bruker du din VPN tjeneste til noe som i utgangspunktet var lovlig, så er du derimot i sikker sone.

I hvilke land er VPN ulovlig?

VPN er i utgangspunktet en lovlig tjeneste i seg selv, men det er naturligvis flere ulovlige aktiviteter som potensielt kan skjules gjennom bruk av tjenesten. I tillegg åpner det å skjule sin aktivitet for muligheten til å trosse et autoritært regime, uten at regimet kan få innsikt i dette. Det er nok sistnevnte punkt som er aller mest fremtredende for hvorfor VPN er ulovlig i enkelte land.

Kanskje er det åpenbart at land som Kina, Russland, og Nord Korea befinner seg på denne listen. Disse tre landene har fått hard medfart i mediene over de siste tiårene for sine autoritære regimer. Med fremmarsjen av internett, så var det store krefter mot at befolkningen skulle få tilgang til dette, av frykt for propaganda mot regimet.

VPN er ulovlig i land som Russland og Kina

Enda større ble nok frykten da VPN tjenestene begynte å spre seg. Problemene til disse statene med VPN tjenester utelukkende politiske. I Kina og Russland er det verdt å merke seg at VPN tjenester er lovlige så sant regjeringen har godtatt dem. Nord Korea har på sin side bannlyst absolutt alle former for VPN tjenester, og deres regime vil neppe godta noen med det første.

Det finnes flere andre land som følger Nord Korea sin praksis, deriblant Turkmenistan og Hviterussland. Begge har politiske motiver, da de ønsker å unngå at motstandere av regjeringen skal spre propaganda i sosiale medier blant annet. De fleste utenlandske nettsider er i bunn og grunn blokkert, og oppdaget bruk av VPN tjenester kan føre til alvorlige konsekvenser her.

Noen blokader av VPN tjenester er derimot noe mer forståelige, slik som i for eksempel Irak. Her ble faktisk VPN tjenester blokkert fordi IS brukte disse til å kommunisere fritt i sosiale medier blant annet. Regjeringen bruker i dag sin blokkering av VPN tjenester, slik at de kan få innsikt i akkurat hva det er terroristene planlegger innad i landet.

Enkelte stater i Midtøsten har også innført blokkering av VPN tjenester. Dette kommer av at de opererer som et moralpoliti, der befolkningen skal skjermes fra blant annet gambling og nakenhet. Land som Iran, De Forente Arabiske Emirater, og Oman har derfor gått hardt ut mot bruken av VPN. Det samme gjelder Tyrkia, som også forsøker å beskytte politiske interesser.

Oppsummering: VPN er i utgangspunktet klart lovlig i Norge

VPN tjenester er utvilsomt et hett tema verden rundt. Noen land har gått så langt at de har blokkert tjenestene fullt ut. De fleste er autoritære regimer der regjeringen er redd for at innbyggerne skal gjøre opprør over nett med skjule identiteter. Dette er derimot ikke en bekymring i de aller fleste vestlige land.

Norge befinner seg i den sikre sonen, og her er VPN fullt lovlig. Allikevel bør det bemerkes at tjenesten til tider blir brukt for ulovlige formål, men det er i disse tilfellene altså handlingene, og ikke selve bruken av VPN, som er ulovlig. Altså er det lovlig å bruke en VPN tjeneste i Norge, men fortsatt ulovlig å laste ned torrent-filer, enten du bruker tjenesten eller ei.

Dersom du derfor ønsker deg en VPN tjeneste til å for eksempel holde deg trygg på nett eller se mer innhold i streamingtjenester, så er du helt trygg. Holder du deg på den rette siden av loven ved bruk av VPN, så vil du ikke støte på noen problemer, og du kan nyte alle fordelen som følger med.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo