Hva er IKEv2/IPsec-protokollen?

Sist oppdatert: 10/01/2022

En VPN-protokoll er en rekke med kodeinstruksjoner som er nyttige for å sette opp en sikker og kryptert forbindelse mellom brukerens enhet og en VPN-server. Selv om det er mange protokoller tilgjengelig, er det viktig å velge riktig tunnelprotokoll, ettersom sikkerheten på nettet avhenger sterkt av dette. Beskyttelsen en VPN kan tilby en bruker avhenger ofte av typen tunnelprotokoll som brukes.

Denne artikkelen vil ta for seg IKEv2 / IPsec-tunnelprotokoll, hvordan den fungerer, samtidig som den vil veie dens fordeler og ulemper mot hverandre.

Hva er IKEv2/IPSec-protokoll og hvordan fungerer den?

IKEv2 (Internet Key Exchange versjon 2) er en standard RFC 7296 tunnelprotokoll. IKEv2 / IPSec ble til etter at Microsoft og Cisco gikk sammen og laget den i et felles prosjekt. Den første versjonen fikk navnet IKE (Internet Key Exchange) og ble utgitt i 1998. En oppgradering av den første versjonen ble utgitt i 2005 og det er den vi i dag kjenner som IKEv2. Mange brukere favoriserer IKEv2 på grunn av hastighet, sikkerhet, stabilitet, rask tilkobling og lav CPU-bruk. Den er et utmerket alternativ for mobiltelefonbrukere, spesielt iOS-enheter.

IKEv2 er bygget rundt IPSec, et sett med protokoller som brukes til å sikre selve internettprotokollen. Den er sikker og usynlig for tredjeparter.

IKEv2 fungerer optimalt når den er paret med IPSec. Denne sammenkoblingen er kjent som IKEv2 / IPSec-tunnelprotokollen.

Nedenfor er en oversikt over hvordan IKEv2 fungerer. Husk at vi vurderer hvordan den fungerer når den kobles sammen med IPSec.

IKEv2s primære funksjon er å lage en sikker tunnel mellom brukerens enhet og VPN-serveren. Tunnelen er stien dataen går fra brukerens enhet til VPN-serveren og tilbake igjen. Det første trinnet i denne prosessen er autentisering. Her autentiserer protokollen brukerens enhet og dens server, for deretter bli enige om hvilken krypteringsmetode som skal brukes for begge to.

Fordelene med IKEv2/IPSec-protokollen

 • Sterk sikkerhet – Protokollen gir veldig sterk sikkerhet. Den er kompatibel med mange krypteringer, inkludert AES 256-bit. Den støtter også andre krypteringskoder. Dette gjør den robust og pålitelig når det gjelder sikkerhet.
 • Utrolig hurtighet – Normen for protokoller som prioriterer sikkerhet er at de ofte operer sakte, dette er ikke tilfelle med IKEv2 / IPSec. Til tross for alle dens kraftige sikkerhetsfunksjoner, tilbyr den utmerket hastighet. Den verken forsinker eller bremser brukeren. Med denne protokollen kan du kryptere all din data og fremdeles utføre avanserte oppgaver, som strømming, spille spill og torrenting.
 • Kompatibilitet – Protokollen er kompatibel med mobile enheter. Selv om den kan konfigureres på et annet operativsystem, er dette den beste protokollen å bruke på en mobil enhet. Ikke rart iOS favoriserer denne som standardprotokoll.
 • Enkel tilgjengelighet – IKEv2 er ganske enkel å sette opp og bruke. Instruksjonene den gir er klare og tilstrekkelig nok til å få jobben gjort. Når en bruker søker i Innstillinger og følger instruksjonene, er det svært usannsynlig at det blir gjort feil.

Ulemper med IKEv2/IPSec-protokollen

 • Lukket kilde – Protokollen er en produsenteid programvare. Mens andre selskaper har laget kopier som har åpen kildekode av protokollen, forblir IKEv2-protokollen fra Microsoft Office og Cisco en lukket kilde.
 • Kan blokkeres – Fordi IKEv2 kun bruker UDP port 500, kan den blokkeres av en brannmur.
 • Sikkerhetsproblemer – Det finnes noen få sikkerhetsproblemer med protokollen. Den første er muligheten for å bli hacket hvis passordet er svakt. Dette er en menneskelig feil på brukerens side og kan enkelt løses ved å lage et sterkt passord og øke sikkerheten på enheten man benytter seg av. Den andre er NSA sin utnyttelse av ISAKMP. Ifølge en lekket NSA-presentasjon har NSA dekryptert IPSec-trafikken ved å utnytte IKE og ISAKMP.

Forskjellen mellom IKEv2- og IPSec-protokollen

IkEv2- og IPSec-protokollene fungerer best når de kombineres. IPSec-autentiserings-suitene bruker IkEv2 som en av protokollene. Den velges for sin sikkerhet og fordi aktiviteten ikke er synlig for tredjeparter. IkEv2 tilbyr derimot stabilitet, rask dataflyt og muligheten til å hoppe mellom tilkoblinger.

Konklusjon

IKEv2/IPSec-tunnelprotokoll er veldig sikker og rask. Kombinasjonen av de to forskjellige protokollene skaper en hybrid som er rask, stabil og sikker. Det er enkelt å sette opp og bruke. Det gir brukeren en verden full av flotte funksjoner og muligheter.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo