Hva er IKEv2/IPsec-protokollen?

Sist oppdatert: 25/08/2021

En VPN-protokoll er en rekke kodeinstruksjoner, som er nyttige for å sette opp en sikker og kryptert forbindelse mellom brukerens enhet og en VPN-server. Selv om det er mange protokoller tilgjengelig, er det viktig å velge riktig tunnelprotokoll, ettersom sikkerhet og sikkerhet på nettet avhenger sterkt av dette. Beskyttelsen en VPN kan tilby en bruker, avhenger ofte av typen tunnelprotokoll som brukes.

Denne artikkelen vil ta for seg IKEv2 / IPsec-tunnelprotokoll, hvordan den fungerer samt fordeler og ulemper.

Hva er IKEv2/IPSec-protokoll og hvordan fungerer den?

IKEv2 (Internet Key Exchange versjon 2) er en standard RFC 7296 tunnelprotokoll. Det var tanken bak et felles prosjekt av Microsoft og Cisco. Den første versjonen, som fikk navnet IKE (Internet Key Exchange), ble utgitt i 1998. En oppgradering av den første versjonen ble utgitt i 2005. Det er den vi i dag kjenner som IKEv2. Mange kritikere favoriserer IKEv2 på grunn av hastighet, sikkerhet, stabilitet, rask tilkobling og lav CPU-bruk. Det er et utmerket alternativ for mobiltelefonbrukere, spesielt iOS-enheter.

IKEv2 er bygget rundt IPSec, et sett med protokoller som brukes til å sikre internettprotokoll. Den er sikkert og usynlig for tredjeparter.

IKEv2 fungerer på maksimale nivåer når den er paret med dette systemet. Denne sammenkoblingen er kjent som IKEv2 / IPSec-tunnelprotokoll.

Nedenfor er en oversikt over hvordan IKEv2 fungerer. Husk at vi vurderer hvordan det fungerer når det sammenkobles med IPSec.

IKEv2s primære funksjon er å lage en sikker tunnel mellom brukerens enhet og VPN-serveren. Tunnelen er stien dataen går fra brukerens enhet til VPN-serveren og omvendt. Det første trinnet i denne prosessen er autentisering. Her autentiserer protokollen brukerens enhet og serveren, og blir deretter enige om hvilken krypteringsmetode som skal brukes for begge.

Fordelene med IKEv2/IPSec-protokollen

 • Sterk sikkerhet – Protokollen gir veldig kraftig sikkerhet. Den er kompatibel med mange krypteringer, inkludert AES 256-bit. Den støtter også andre krypteringskoder. Dette gjør sitt arsenal robust og pålitelig når det gjelder sikkerhet.
 • Utrolig hurtighet – Det er normen for protokoller med mer massiv sikkerhet å jobbe med lengre hastigheter. Det er ikke slik med IKEv2 / IPSec. Til tross for de kraftige sikkerhetsfunksjonene, tilbyr den utmerket hastighet. Den verken forsinker eller bremser brukeren. Med denne protokollen kan du kryptere alle dataene dine og fremdeles utføre avanserte oppgaver, som strømming, spill og torrenting.
 • Kompatibilitet – Protokollen er kompatibel med mobile enheter. Selv om den kan konfigureres på et annet operativsystem, er dette den beste protokollen å bruke på en mobil enhet. Ikke rart at iOS favoriserer det som standardprotokoll.
 • Enkel tilgjengelighet – IKEv2 er ganske enkel å sette opp og bruke. Instruksjonene den gir er klare og tilstrekkelig nok til å få jobben gjort. Når en bruker besøker Innstillinger og følger instruksjonene, er det svært lite sannsynlig at det blir feil.

Ulemper med IKEv2/IPSec-protokollen

 • Lukket kilde – Protokollen er en lukket kilde. Mens andre selskaper har laget åpen-kildekode-kopier av protokollen, forblir IKEv2-protokollen fra Microsoft Office og Cisco en lukket kilde.
 • Kan blokkeres – Fordi IKEv2 kun bruker UDP port 500, kan den blokkeres av en brannmur.
 • Sikkerhetsproblemer – Det finnes noen få sikkerhetsproblemer med protokollen. Den første er muligheten for å bli hacket hvis passordet er svakt. Dette er en feil på brukerens side og kan enkelt løses. Den andre er NSA-utnyttelsen av ISAKMP. Ifølge en lekket NSA-presentasjon har NSA dekryptert IPSec-trafikken ved å utnytte IKE og ISAKMP.

Forskjellen mellom IKEv2- og IPSec-protokollen

IkEv2- og IPSec-protokollene fungerer best når de kombineres. IPSec-autentiseringssuitene bruker IkEv2 som en av protokollene. Den velges for sin sikkerhetsdyktighet, og virksomheten er ikke synlig for tredjeparter. IkEv2 tilbyr derimot stabilitet, rask dataflyt og tilkoblingshopping.

Konklusjon

IKEv2/IPSec-tunnelprotokoll er veldig sikker og rask. Kombinasjonen av de to forskjellige protokollene skaper en hybrid, som er rask, stabil og sikker. Det er enkelt å sette opp og bruke. Det gir brukeren en verden av flotte funksjoner og muligheter.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Express Icon

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo