Hva er AES 256-bit kryptering?

Sist oppdatert: 01/01/1970

I våre dager er det et stadig økende behov for nettsikkerhet. Nettkriminelle utvikler bedre strategier for å stjele data fra intetanende, usikrede brukere. Å kryptere nettverket ditt er en måte å forhindre dette på. Det finnes forskjellige krypteringssystemer, men AES 256-bit er den mest populære, og kanskje den sikreste.

I denne artikkelen vil du lære alt du tenger å vite om AES 256-bit kryptering.

Hva betyr AES 256-bit kryptering?

Først må vi definere hva kryptering betyr. Når du krypterer data, tar du den rå formen, kjent som ren tekst, og utfører en algoritmisk funksjon på den. Dette gjør det til en kryptert krypteringstekst. Algoritmen som brukes i kryptering av data er kjent som nøkkelen. Vanligvis er nøkkelen som brukes til hver kryptering en nøye bevoktet hemmelighet. Det eneste unntaket er offentlige nøkler, som brukes i asymmetrisk kryptering.

I utgangspunktet er det to typer kryptering. En av dem har blitt nevnt ovenfor, dvs. asymmetrisk kryptering. Den andre er, som du kan gjette, symmetrisk kryptering.

Symmetrisk kryptering er også kjent som privat nøkkelkryptering. Dette er fordi partene i begge ender må dele den samme nøkkelen som ble brukt under kryptering og dekryptering.

Asymmetrisk kryptering er noen ganger referert til som offentlig nøkkelkryptering. Det kan også være lurt å tenke på det som enveiskryptert kryptering. I dette scenariet trenger ikke begge parter å dele den samme private nøkkelen. Den ene enden har den offentlige krypteringsnøkkelen, og den andre har en privat krypteringsnøkkel.

256-bit kryptering refererer til en krypteringsteknikk der en part bruker 256-bit nøkkelen til å kryptere og dekryptere filer. Det er et av verdens sikreste krypteringssystemer. Andre alternativer inkluderer 128-bit og 192-bit. De er imidlertid ikke like sikre. Disse bit-tørrelsene brukes i moderne sikkerhetsalgoritmer, som AES og SSL.

AES står for Advanced Encryption Standard, og er en krypteringsalgoritme som sikrer aktivitetene dine på nettet.

Hvorfor ble AES 256-bit kryptering utviklet?

USAs regjering utviklet AES 256-bit for å tilfredsstille egne behov. Før etableringen brukte føderale byråer i USA en 56-biters krypteringsdesign med symmetrisk nøkkel. Dette ble kjent som Data Encryption Standard (DES), og var opprettelsen av IBM. Dette var på 1970-tallet, og denne krypteringskrypteringen ble brukt i nærmere 30 år.

Med årene ble det tydelig at DES lett kunne bli kompromittert. Faktisk demonstrerte Electronic Frontier Foundation en gang at det tok ikke mer enn 22 timer å bryte en DES-nøkkel. Regjeringen bestemte seg da for at det var viktig å finne en bedre krypteringsstandard.

USAs regjering holdt en åpen konkurranse, og ba interesserte om å utforme et alternativt system. Som forventet kom det flere bidrag. Disse ble til slutt redusert til fem finalister, og deretter stod man igjen med en vinner. Vinneren besto av to belgiske kryptografer kjent som Vincent Rijmen og Joan Daemen. Den symmetriske nøkkelblokkrypteringen de utviklet lignet på DES, bortsett fra at den var mer sofistikert. Til slutt ble dette nye systemet oppkalt etter disse to kryptografene. Navnet, Rijndael, ble laget med en kombinasjon av navnene deres. I 2002 ble den omdøpt til Advanced Encryption Standard

Siden den gang har USAs National Security Agency (NSA) godkjent AES-algoritmen for å sikre dataene. Dette vekket interessen til resten av teknologisamfunnet. Det forbedret også populariteten, i den grad AES-biblioteker er utviklet for de fleste programmeringsspråk.

AES-algoritmen har en åpen natur. Både offentlige og private parter, kommersielle og ikke-kommersielle enheter, kan bruke AES-kryptering.

Hvordan sikrer AES 256-bit kryptering data?

AES benytter seg av symmetrisk kryptering. Som forklart tidligere, betyr dette at både avsender og mottaker skal ha tilgang til de samme tastene. AES kalles også blokkryptering. Det er fordi dataene som skal krypteres deles inn i blokker.

AES fungerer også mye på samme måte som generell kryptering. Her blir nye dataenheter opprettet og deretter brukt til å erstatte en tidligere dataenhet. Det er sikkerhetsnøkkelen som er avgjørende for hvilken som brukes. AES er imidlertid forskjellig fra andre krypteringsprosesser fordi det bruker substitusjonspermutasjonsnettverket. Dermed bruker AES en nøkkelutvidelsesprosess.

Den opprinnelige nøkkelen lager en haug med påfølgende nye nøkler, kjent som runde taster. De runde tastene blir ikke opprettet bare fra én endringsrunde. Prosessen gjentar seg flere ganger, noe som gjør det vanskeligere for en hacker å bryte gjennom.

Det første trinnet i prosessen er å legge den første nøkkelen til blokken. Til denne delen av prosessen brukes det vanligvis en XOR-kryptering. Etterpå får hver byte med data en erstatning. Det er en forhåndsbestemt tabell, som gjør prosessen mye enklere. Deretter kommer skiftingen – byte i tabellradene flyttes til den neste. Videre blandes radene. På miksestadiet kombineres byte i en kolonne. Til slutt legges den runde nøkkelen til blokken for å fullføre prosessen.

AES-krypteringsalgoritmen er ganske komplisert, og sørger for at det ingen del av prosessen blir hoppet over. Dette er fordi hvert trinn har en avgjørende funksjon for å bestemme sikkerhet. Bytesubstitusjon er, for eksempel, ansvarlig for å forvirre dataene som brukes i prosessen. Det sørger også for at de krypterte dataene ikke kan spores tilbake til de opprinnelige dataene.

Å skifte radene og kolonnene er også ganske strategisk. Dette er fordi det diffunderer dataene, noe som kompliserer krypteringen ytterligere. Den samme effekten oppnås også med blanding. Forskjellen er den fungerer vertikalt, mens skifting fungerer horisontalt. Resultatet? En dypt komplisert, nesten ugjennomtrengelig kryptering.

Konklusjon

I denne artikkelen har vi prøvd å gjøre det hele så enkelt som mulig, slik at du kan følge med. Husk imidlertid at du ikke kan klare deg uten noen form for sikkerhet, gitt den porøse naturen til dagens internett. Kryptering av data er det beste alternativet mot angrep. Videre gir kryptering med AES 256-bit deg ugjennomtrengelig sikkerhet.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Express Icon

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo