Hvordan bruke VPN med Firefox: Enkel guide

Sist oppdatert: 10/01/2022

VPN, privat, virtuelt nettverk, er et svært populært verktøy for alle som ønsker å beholde privatlivet sitt på nett. Ved siden av et sterkere vern om privatlivet, vil et VPN også gi deg tilgang til geoblokkert innhold. Det vil, for eksempel, si TV-sendinger som kun er tilgjengelig i det samme landet som TV-selskapet bak sendingen befinner seg. Et VPN krypterer forbindelsen mellom internettet og din dataenhet. Dermed vil ikke IP-adressen din være synlig for andre. Det er ikke vanskelig å sette opp et VPN, heller ikke om du bruker nettleseren Firefox.

Slik setter du opp VPN på Firefox

Det er enkelt å legge til et VPN i nettleseren Firefox. Det første du må gjøre er å velge et VPN som har en utvidelse for Firefox. Da trenger du ikke gjøre annet enn å klikke på at du ønsker å legge til Firefox, og bekrefte dette valget. Det lønner seg å la VPN-utvidelsen kjøre i et privat vindu. Nå vil du se at ikonet til VPN-leverandøren din befinner seg i øverst til høyre i nettleseren, og alt du trenger å gjøre er å logge deg inn.

Det hender det oppstår noen utfordringer, og det er flere brukere av Firefox som har opplevd problemer med å kjøre nettleseren når VPN-et er aktivert. De mest vanlige VPN-problemene i Firefox kan ofte løses slik:

 • kontroller innstillingene for tilkobling
 • oppdater nettleseren og VPN-et
 • kontroller antivirus og brannmur
 • bytt VPN-servere
 • fjern Adware
 • start PC-en på nytt
 • start ruteren på nytt
 • bruk LAN-kablet tilkobling
 • kontroller nettverksdriverne
 • kjør feilsøking på Windows

Ulike VPN-leverandører

Det finnes flere tilbydere av VPN for Firefox, og her kommer en introduksjon til tre av dem.

ExpressVPN

ExpressVPN er også et svært populært selskap når det kommer til VPN-tjenester. De har vunnet flere tester, og har generelt et rykte på seg for å gi mye tilbake for pengene. Denne VPN-tjenesten fungerer med alle strømmetjenester, og har over 3 000 servere i 94 land.

I likhet med andre seriøse selskaper benytter også ExpressVPN seg av AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring. Serverne er raske, og de som står på norsk jord får gode skussmål. Her er det også kill switch og en rekke andre tiltak, som sørger for at sikkerheten er helt i toppsjiktet.

Menyen, som også er tilgjengelig på norsk, er enkel å bruke, og forteller deg tydelig hvordan du skal koble deg på den serveren du har valgt deg ut. ExpressVPN tilbyr også plattformer og apper til alle typer enheter, som blant annet PC og iPhone, og har egne utvidelser til populære nettlesere, som Chrome og Firefox.

ExpressVPN holder til på De britiske jomfruøyene, en plassering som sikrer at de ikke faller inn under bestemmelsene til den såkalte Five Eyes-alliansen. For deg betyr dette at ExpressVPN ikke vil komme i en situasjon der de blir tvunget til å gi fra seg informasjon om dine bevegelser på nettet.

Prøv ExpressVPN

NordVPN

NordVPN er et av de største og mest kjente selskapene som tilbyr VPN. De har mer enn 5 000 servere i 59 land, og fungerer med blant annet Netflix. Selskapets hovedkontor befinner seg i Panama, slik at de unngår alle restriksjoner fra blant annet EU og USA. Det er det høye antall servere, som bidrar til den gode kvaliteten. Tilkoblingene til NordVPN er sikre og stabile takket være AES 256-bit kryptering. De benytter seg også av en funksjon som heter kill switch. Det betyr rett og slett at forbindelsen din brytes i samme øyeblikk som tjenester faller ut.

Dette er gode nyheter for deg, for det sikrer at IP-adressen din blir synlig om det blir brudd på linjen. Selskapet tilbyr også dobbel VPN, og er dermed et av de sikreste selskapene i bransjen. Mange kunder setter også pris på at de ikke fører noen personlig datalogg.

Det er enkelt å benytte seg av tjenestene til NordVPN, og de har en lettforståelig meny. I tillegg får du som ny kunde en 30-dagers pengene tilbake-garanti. Du kan også nyte godt av en kundeservice, som har åpent døgnet rundt.

Prøv NordVPN

Surfshark

Surfshark er en relativt ny tjenestetilbyder, som har rukket å bli svært populær. Denne VPN-tjenesten fungerer utmerket med blant annet Netflix og Amazon Prime+. Faktisk er det evnen til å komme forbi brannmuren til Netflix, som har gjort selskapet så populært. Selskapet har mer enn 500 servere i mer enn 50 land, deriblant Norge. Serverne har gjort det godt i tester, og har vist at de både er stabile og raske. Selskapets brukermeny er veldig enkelt, og Surfshark har sørget for at du ikke trenger å klikke på så veldig mange knapper før du er i gang.

Denne VPN-leverandøren har programmer for både Android og iPad, og utvidelser for populære nettlesere, som Firefox og Chrome. Sikkerheten er også høy, og de garanterer også at de ikke loggfører aktiviteten din. Surfshark holder til på De britiske jomfruøyene, og dette sikrer at de ikke faller inn under en jurisdiksjon som kan kreve loggføring.

Surfshark tilbyr deg en prøveperiode på 30 dager med en garanti om at du får pengene tilbake om du ikke er fornøyd. Slik sett har de lagt seg på samme linje som de andre ledende selskapene.

Prøv Surfshark

Firefox med egen VPN

Mozilla VPN er navnet på Firefox sin egen VPN. Den ble opprinnelig lansert i 2019, og da under navnet Firefox Private Network. Nettleseren fikk navnet Firefox Browser. I 2020 ble det private nettverket omdøpt til Mozilla VPN.

Tjenesten er ikke tilgjengelig for alle. Den ble lansert i USA, Canada, Storbritannia, Singapore, Malaysia og New Zealand. I 2021 utvidet de til Frankrike og Tyskland.

Da tjenesten ble revidert i 2020, ble det oppdaget flere problemer, men disse var rettet opp i 2021. Det betyr at Mozilla VPN er seriøse når det kommer til å tilby en tjeneste, som skal konkurrere med de aller beste i bransjen.

Slik fungerer VPN

Enkelt fortalt fungerer det slik at det opprettes en sikker forbindelse mellom deg og den VPN-serveren du har valgt. All trafikken sendes gjennom denne forbindelsen, som kalles en sikker tunnel. All informasjonen i denne tunnelen krypteres, enten den sendes fra eller til enheten din. Dermed blir det ikke mulig å spore IP-adressen din. Dersom noen prøver, vil de ikke komme lenger enn til VPN-serveren.

De fleste VPN-tjenester har servere spredd over hele verden, og lokale nettsider tror dermed at du befinner deg i det samme landet som serveren du har valgt. Det er dette som gjør at du kan unngå geoblokkering. Det vil si at du kan få tilgang til Netflix i et annet land, og dermed kunne se filmer og serier som ikke er tilgjengelige i Norge.

Det er selvfølgelig mange andre grunner til å bruke et VPN enn å kunne se på et større utvalg av filmer og TV-serier.

 • VPN skjuler IP-adressen din, slik at du kan surfe anonymt på nettet.
 • VPN gir økt trygghet på nett.
 • Du unngår geoblokkeringer med VPN.
 • Du kan se blokkerte nettsider.
 • VPN gir deg mulighet til å unngå overvåking.

Mange arbeidsgivere ønsker at du skal bruke et VPN når du er på forretningsreise. Det å koble arbeids PC-en eller den private PC-en til et offentlig nettverk, kan føre til problemer. Du stiller blant annet PC-en lagelig til for hackere. Å bruke VPN er en av tiltakene som bidrar til at du kan bruke nettet på en tryggere måte.

Litt om nettleseren Firefox

Firefox er faktisk den tredje mest benyttede nettleseren i verden. Den ble skapt av Dave Hyatt, Joe Hewitt og Blake Ross, og lansert i 2002. Året etter ble navnet registrert som eget varemerke.

Firefox ble skapt ut fra et ønske om en rask nettleser, som ville fungere godt med Microsoft Windows. Nettleserens popularitet skyldes blant annet at den har en open source-lisens, og det betyr at programmets kildekode er tilgjengelig for alle som er interessert. Brukeren kan i tillegg gjøre den personlig ved å endre nettleserens innstillinger og utseende, og laste ned ønskede funksjoner.

Five Eyes-alliansen

Denne alliansen, som består av USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand, hadde sin spede begynnelse i hemmelige møter om kodeknekking under andre verdenskrig. Deretter ble det overvåking av kommunikasjonen i det tidligere Sovjetunionen, og i vår tid handler det om å overvåke aktiviteten på internett. Five Eyes-alliansen har også fått selskap av Nine Eyes-alliansen, som består av de opprinnelige fem pluss Danmark, Frankrike, Nederland og Norge. Fourteen Eyes-alliansen er enda en utvidelse, der Tyskland, Belgia, Italia, Sverige og Spania også har kommet med.

For å kunne opprettholde sin garanti om null loggføring, etablerer tilbydere av VPN seg i land som ikke faller under jurisdiksjonen til land som er med i disse alliansene. 

Oppsummering

VPN kan brukes på alle nettlesere, også Firefox. Det første du må gjøre er å registrere en konto hos en VPN-leverandør, helst en som har utvidelse for Firefox. Deretter legger du til VPN-et i nettleseren. De fleste leverandører har enkle fremgangsmåter for hvordan dette skal gjøres.

Firefox har også fått sin egen VPN-tjeneste. Den heter Mozilla VPN, og ble lansert i 2019. Den finnes foreløpig kun i noen få land, men det ser ut til at planene for utvidelse er klare.

VPN er en utmerket løsning for alle som vil surfe sikkert på nettet, eller ha muligheten til å se programmer de ellers ikke har tilgang til.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo