Flere og flere nettlesere får innebygget VPN-tjeneste

Sist oppdatert: 16/05/2022

Flere og flere tar i bruk et VPN for å gjøre surfingen på nett til en sikrere opplevelse. VPN-et, virtuelt privat nettverk, oppretter en tunnel mellom internettet og smarttelefonen, datamaskinen eller nettbrettet ditt, som er både sikker og kryptert.

For å få tilgang til et VPN må du benytte deg av tjenestene til en VPN-leverandør. Det finnes de som tilbyr dette gratis, men de beste variantene må du betale for. I praksis må du finne et VPN som har en utvidelse for den nettleseren du foretrekker å bruke.

Nettsikkerhet blir viktigere og viktigere for folk flest. Derfor har flere nettlesere begynt å se på mulighet for å tilby sine brukere en innebygget VPN-tjeneste.

Edge Secure Network

Microsoft står bak den populære nettleseren Edge. Det rapporteres fra flere hold, blant annet på nettstedet The Verge, at Microsoft er i ferd med å komme opp med et nytt konsept, nemlig en innebygget VPN-tjeneste.

Microsoft har valgt å kalle denne tjenesten for Edge Secure Network. Denne funksjonen sørger for at dataen din sendes gjennom en kryptert tunnel. Den sikre forbindelsen vil gjøre det vanskeligere for hackere å få tilgang til dataen din. IP-adressen din blir skjult, og i stedet får du en virtuell adresse.

Løsningen er et resultat av et samarbeid mellom Microsoft og Cloudflare. Diagnostikkdataen som Cloudflare samler inn fra brukerne, vil bli slettet hver 25. time. Selskapet bekrefter at det ikke samler inn eller overfører personlig informasjon, IP-adresser eller annet som kan identifisere brukerne av Edge Secure Network.

Alle brukere av nettleseren Microsoft Edge får 1 hel gigabyte med gratis data hver eneste måned.

Cloudflare

Cloudflare er et nettverk som leverer innhold, også kalt CDN. De har en rekke raske servere over hele verden. Dette betyr at det er stor sjanse for at du er i nærheten av en slik server, og dermed oppnår du rask lastehastighet.

Cloudflare er mest kjent for funksjonen som gir beskyttelse mot roboter som kjører såkalt DDoS. Dette er et cyberangrep, der angriperen forsøker å oversvømme nettverket med ekstremt mange forespørsler innenfor en kort tidsramme.

Selskapet ble grunnlagt i 2009, har mer enn 2 000 ansatte og hovedkontor i San Fransisco i California. I tillegg har det børsnoterte selskapet en rekke datterselskaper, som blant annet  S2 Systems Corporation.

Nettleseren Opera har innebygd VPN

Ifølge visepresidenten for markedsføring hos nettleseren Opera fortjener alle å kunne surfe privat på nettet. Operas nettleser er gratis, og i tillegg har den en innebygget VPN. Denne tjenesten er både rask, effektiv og trygg. Takket være oppkjøpet av VPN-tjenesten SurfEasy, kan Opera tilby servere på 5 ulike lokasjoner, inkludert USA og Canada.

Det er mange fordeler med å bruke nettleseren Opera, som Opera Mini. Dette er navnet på den mobile nettleseren, og denne har over 300 millioner brukere. Den har innebygget ad-blocker, nyhetsfeed og datasparing, og er tilgjengelig for både Android og iOS.

Selve nettleseren er tilgjengelig for brukere av Windows, Mac og Linux, og kommer med mange gode funksjoner, som blant annet over 1 000 tillegg, ulike temaer og synkronisering av datasurfingen din.

Nettleseren Epic

Dette er en nettleser som er opptatt av å verne privatlivet til sine brukere. Den er bygget på Chromium, det åpne-kilde-prosjektet til Google Chrome. En av årsakene til de mange brukerne er kanskje at den tilbyr både mange servere og ingen loggføring samt en rekke andre sikkerhetsfunksjoner helt gratis.

Epic samler inn minimalt med data fra sine brukere, og har også funksjoner på plass for å forebygge DDoS. Tjenestene tilbys gratis, Midlene kommer i stedet fra sponsorer og partnere

Avast

Dette er en sikker nettleser som krypterer mer enn bare nettrafikken din. Bruken av selve nettleseren er gratis, mens du kan betale for de tilleggene du ønsker. De tilbyr imidlertid nye brukere av sin Premium Service en gratis prøveperiode på hele 60 dager.

Nettleseren Avast har mange ulike funksjoner, som sammen gir deg en trygg opplevelse på nett. Slik vi allerede har nevnt krypterer den ikke bare nettrafikken din. Den krypterer også bokmerker, nedlastede filer og separate faner. De hevder selv at de krypterer og blokkerer tilgangen til all dataen din.

Nettleseren er tilgjengelig for alle plattformer, som blant annet Android, iOS og Mac. Ulempen med nettleseren Avast og dens innebyggede VPN er at den enda ikke har så mange servere tilgjengelig.

Aloha – Nettleser med innebygget VPN for mobil

Aloha er en perfekt nettleser for alle som bruker mobilen. Den kommer med solid kryptering og privatmodus, og i tillegg er den gratis. Nettleseren med innebygget VPN har en rekke innovative funksjoner, som blant annet støttende IPSec, IKEv2 og to varianter av deres egen proprietære protokoller.

Ulempen med Aloha, som foreløpig kun er for mobil, er at de samler inn en del privat informasjon om deg som bruker. Dette gjelder blant annet IP-adressen din. De loggfører ikke denne informasjonen, men de kan ikke garantere at nettsidene du besøker ikke gjør det. Aloha har også enkelte samarbeidspartnere som vil loggføre din faktiske IP-adresse. Selskapet bedyrer imidlertid at disse samarbeidspartnerne også har en høy standard når det kommer til brukernes personvern.

Anbefales de innebygde VPN-tjenestene?

Svaret her er antagelig et både ja og nei. Det er selvfølgelig en god idé å bruke en nettleser med innebygget VPN. I alle fall om du er opptatt av sikkerhet på nettet, og ønsker å surfe uten at alle vet hva du gjør. Samtidig er det liten tvil om at de fleste av disse nettleserne har få servere, noe som blant annet gjør at tjenesten ikke er så rask som de fleste brukere ønsker.

Den andre ulempen er at ikke alle disse tjenestene kan tilby like god sikkerhet som ønsket. Derfor er det mange som likevel velger å bruke en rendyrket VPN-tjeneste. Du må riktignok betale en sum hver måned, men til gjengjeld får du tilgang til en rekke funksjoner, flere tusen servere og et selskap som kun jobber med å tilby deg en sikker opplevelse på nettet.

Oppsummering

Nettsikkerhet er viktig, og i den forbindelse er det mange som benytter seg av et virtuelt privat nettverk, eller VPN om du vil. Normalt kjøper man denne tjenesten fra en av de mange leverandørene på markedet, eventuelt med et tillegg tilpasset den nettleseren du ønsker å bruke.

Imidlertid går utviklingen stadig fremover, og nå er det stadig flere nettlesere som ønsker å tilby innebygget VPN. Microsoft er snart klare til å tilby sin versjon, kalt Edge Secure Network, mens nettleseren Opera allerede har tjenesten tilgjengelig for alle sine brukere. Aloha er en variant for deg som foretrekker å bruke mobilen når du surfer på nettet. Du bør imidlertid være klar over at selv om det er fordelaktig med gratis innebygget VPN, kan det likevel være lurt å kjøpe denne tjenesten fra et firma som utelukkende tilbyr VPN. Her legges det ned langt mer penger i å utvikle sikre funksjoner og det å ha et høyt antall servere i mange land.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo