Beste proxy servere

ExpressVPN og SurfShark er to gode proxyer

Proxy er et engelsk ord som stadig dukker opp. Selv om vi i grunn ikke har noe godt alternativt ord på norsk, så betyr proxy simpelthen noe sånt som et mellomledd. I henhold til en proxy server, så betyr dette simpelthen at denne serveren er et mellomledd for din og en annen server.

Det kan være nyttig om en for eksempel skal skjule seg selv på nett, fjerne geoblokkeringer, eller bare ønsker et ekstra lag med sikkerhet mot for eksempel hackere. På bakgrunn av dette er proxy servere kanskje blant de mest ettertraktede programmene en kan laste ned til sine enheter.

Hva er en proxy server?

Proxy servere har virkelig slått seg opp i popularitet over de senere årene, og det av mange grunner. Sikkerhet og personvern på nett har virkelig blitt utfordret, og flere og flere søker krypterte løsninger for en sikrere opplevelse på nett. Å omdirigere sin trafikk gjennom en proxy server sørger for at en blir hardere å spore.

Når du surfer på nett har det seg nemlig slik at din IP-adresse gjør at du på mange måter kan identifiseres, både av nettsidene du besøker, men også av ugunstige tredjeparter. Dessuten loggføres din aktivitet, slik at de som vil ha innsyn kan forespørre dette.

Poenget med en proxy server er at den IP-adressen som avgis ved et besøk vil være en helt annen enn den du faktisk opererer fra. Dermed blir du vanskeligere å spore, og blant annet kan du koble deg til en IP-adresse i et annet land som gjør at du kan omgå såkalte geoblokkeringer – der innhold blokkeres basert på geografi.

Allikevel er det ikke proxy servere, men heller en form for proxy servere, nemlig VPN tjenester, som får mest oppmerksomhet av brukerne. Denne formen for proxy server har nemlig et par ekstra egenskaper som kommer godt med når du skal surfe trygt på nett. Dette er de beste VPN proxy serverne på markedet i dag:

VPN sammenlignet med proxy server

Som nevnt er altså VPN (Virtuelt Privat Nettverk) en form for proxy server. Kanskje rettere blir det å si at dette faktisk er en forlengelse av en proxy server. Det har seg nemlig sånn at en proxy server kun maskerer din IP-adresse, og den gjør dette kun for surfing i nettleseren og ned- og opplastning av torrents.

Et VPN tar seg til motsetning av maskering av IP-adresse for all aktivitet på nett, så vel som tunnelkryptering som gir deg den høyeste graden av kryptering. De fleste VPN tjenester tilbyr i dag en krypteringsgrad som er på samme nivå som den amerikanske hæren, slik at du er helt sikker på nett.

Der en proxy server kun tilbyr full kryptering i nettleseren og for ned- og opplastning av torrents, så gir et VPN deg også dette for alle applikasjoner du benytter på din PC. Om du for eksempel ønsker å surfe anonymt i Spotify sin applikasjon, så kan altså ikke en proxy server tilby dette, men kun et VPN.

Stabilitet og hastighet er også to andre viktige punkter der VPN utvilsomt kommer sterkere ut enn ordinære proxy servere. Et VPN kan nemlig by på en minimert reduksjon av hastighet, slik at du nærmest ikke merker det. Dessuten får du også 100% garantert oppetid, og en Kill Switch som sørger for at din IP-adresse aldri lekkes.

Hva er viktig å tenke på ved valg av VPN?

Det er altså liten tvil om at VPN er den typen proxy server en bør velge når en både skal kryptere sin nettaktivitet og omgå geoblokkeringer. Men hva er viktig å tenke på når du skal bestemme deg for et VPN å benytte deg av?

Krypteringsgrad

Folk flest bruker VPN for kryptering og det å holde seg skjult på nett. Derfor er det utvilsomt viktig at VPN tjenesten tilbyr en type proxy server som har en høy krypteringsgrad. De fleste store tjenester i markedet hevder at de har en krypteringsgrad på nivå med det amerikanske militæret, og dette er å ettertrakte.

Vær dessuten obs på at VPN tjenesten selv hverken loggfører eller selger din aktivitet videre. Det finnes tjenester innad i Europa og USA som ikke gjør det, men finner du en VPN tjeneste med proxy servere utenfor disse jurisdiksjonene, så vil nok dette være aller best for deg.

Kvalitet på streaming

En proxy server kan brukes til mer enn å sikre seg på nett, og for å fjerne geoblokkering og streame utenlandsk innhold  er et VPN helt perfekt. Du kan for eksempel benytte et VPN for å se på amerikansk Netflix fra Norge. Da er det viktig med et godt utvalg av IP-adresser og god hastighet.

Det er nettopp her et VPN slår tradisjonelle proxy servere. Utvalget av IP-adresser er meget god hos mange tjenester, og spesielt i USA er det ekstra fyldig, slik at amerikansk Netflix kan være sikret hos mange. Dessuten er hastigheten vanligvis så god hos et VPN at du ikke merker reduksjonen, og dermed kan du streame i HD helt uten problemer.

Brukervennlighet

Ord som proxy server, VPN, IP-adresser, og lignende er ikke akkurat hverdagskost for de fleste nordmenn. Derfor er det også desto viktigere at VPN tjenester byr på et enkelt språk og brukervennlighet som gjør at en enkelt finner frem til det er en ute etter.

Gjerne skal tjenesten ha avanserte funksjoner for de som søker nettopp dette, men siden folk flest bare ønsker å være anonymisert, så bør veien til dette være enkel. Dessuten bør det være mulig å benytte VPN tjenesten like enkelt på mobil, nettbrett, og spillkonsoller, som på naturligvis PC.

Anbefalte VPN tjenester

Basert på de ovennevnte faktorene er det enkelte VPN tjenester som skiller seg ut. Leter du etter en proxy server, så finnes det mange gode alternativer der ute. Allikevel er det enkelte tjenester som gjør jobben bedre enn andre, og ExpressVPN, NordVPN, UltraVPN, og CyberGhost er alle flotte alternativer.

1. ExpressVPN

ExpressVPN er en tjeneste som tilsynelatende vinner om og om igjen i diverse VPN tester. Dette er en proxy server med den ekstra tyngden som den moderne internettbruker trenger. Sentralt i deres suksess er at de simpelthen ikke har noen svakheter, og de rangerer skyhøyt på alle faktorer.

Selskapet er lokalisert på De britiske Jomfruøyene, noe som forsikrer brukerne om at loggføring og salg av aktivitetsinformasjon ikke foregår på noen måte. ExpressVPN er nemlig utenfor EU og USA, noe som gir brukerne økt sikkerhet i henhold til de jurisdiksjonene som ellers ville vært tilfellet.

Det er også verdt å trekke frem at ExpressVPN er blant de hurtigste i markedet. Når du benytter deres proxy server vil du ikke engang merke reduksjonen i hastighet. Denne reduksjonen er uunngåelig for et VPN, men ExpressVPN minimerer den altså så mye som overhodet mulig.

ExpressVPN byr på et bredt utvalg av proxy servere over hele verden, og du kan koble deg til både på PC, mobil, nettbrett, og spillkonsoller. Om du ønsker å prøve ut tjenesten for å se kvaliteten med egne øyne, så tilbyr ExpressVPN dessuten alle nye brukere opp til 30 dagers pengene tilbake garanti.

2. NordVPN

NordVPN kniver alltid med ExpressVPN om førsteplassen i VPN tester, men denne gangen havnet de altså på andreplass. Det er derimot hakk i hæl med ExpressVPN, da NordVPN byr på noen virkelig gode betingelser også. Kanskje er deres kryptering det største høydepunktet.

For NordVPN skiller seg meget positivt ut på akkurat dette området. Tjenesten tilbyr at du ikke bare skal kunne omdirigere din trafikk gjennom en enkelt proxy server, men at den heller blir dobbelkryptert. I praksis betyr det at den sendes gjennom to servere, slik at sikkerheten din økes ytterligere.

Videre gir NordVPN veldig gode betingelser for nordmenn i utlandet som ønsker å se norsk innhold. Da tjenesten ble grunnlagt i Tromsø, så finnes det diverse norske IP-adresser, noe som også øker sjansen for å få god kvalitet og hastighet. NordVPN er i dag lokalisert i Panama, slik at din sikkerhet er ivaretatt.

NordVPN kommer altså som nevnt akkurat ut et ørlite steg bak ExpressVPN. I grunn er den eneste faktoren NordVPN vinner på prisen, der du ved et lengre abonnement kan spare litt penger på å velge NordVPN. Ellers er de to veldig like i kvalitet, og det handler i grunn om smak og behag.

3. UltraVPN

UltraVPN kan sies å være akkurat utenfor toppsjiktet, der altså ExpressVPN og NordVPN konstant kniver om førsteplassen. Denne tjenesten er fortsatt ung, men byr på et godt utvalg av servere, en rimelig pris, og hastigheter som presterer meget godt i henhold til snittet.

Til motsetning av de ovennevnte, så er UltraVPN lokalisert i Europa, da nærmere bestemt i Storbritannia. Allikevel garanterer de ingen loggføring og null videresalg av aktivitet. Det har ikke vært rapportert om slike tilfeller, og UltraVPN fremstår som veldig seriøse og profesjonelle på akkurat dette punktet.

Som nevnt er den høye hastigheten en stor fordel ved UltraVPN. Tjenesten reduserer kun hastigheten med 10 til 15%, der de fleste andre VPN tjenester reduserer hastigheten betraktelig mer. Om du benytter UltraVPN til 4k streaming eller gaming som krever mye kapasitet og hurtighet, så vil du knapt merke at trafikken rutes gjennom UltraVPN.

Tjenesten kan utover PC og spillkonsoller til gaming også benyttes for proxy servere til mobil. Her bør det påpekes at tjenesten er noe robbet for funksjoner, men det er jo tross alt slik at en ikke trenger like mye alternativer på mobil. Om enn noe gjør dette organisering og navigasjon enklere her for nye brukere.

4. CyberGhost

Der ExpressVPN og NordVPN er i en klasse for seg selv, så figurerer gjerne UltraVPN og CyberGhost på 3. og 4.plass over alternativer. De to sistnevnte er relativt like i form av kvalitet, men UltraVPN har vokst noe raskere enn CyberGhost som faktisk er et mye eldre selskap.

Selv om CyberGhost er en gammel VPN tjeneste, så la de til 150% flere servere i 2018 alene! Det betyr at du nå har totalt over 3,000 proxy servere i over 60 forskjellige land. Det gjør ikke CyberGhost til tjenesten med flest servere, men de er allikevel på vei til å bli en av de beste på dette punktet.

I henhold til kryptering vil all trafikk gjennom en CyberGhost proxy server være gjenstand for 256-bit kryptering. Dette er en kryptering som er på nivå med den amerikanske hæren, og som nevnt tidligere må du altså velge en VPN tjeneste fremfor en ordinær proxy server for å få denne graden av kryptering.

CyberGhost gir deg også opp til 7 tilkoblinger samtidig, slik at du kan benytte tjenesten for PC, mobil, nettbrett, og spillkonsoll for eksempel samtidig, uten å da måtte logge av en av enhetene for å benytte tjenesten på en annen.

Oppsummering

Blant de beste proxy servere finner vi altså VPN tjenestene ExpressVPN, NordVPN, UltraVPN, og CyberGhost. Disse gir deg full kryptering, gode hastigheter, godt utvalg av proxy server/IP-adresser, og mye mer. Benytt en VPN tjeneste i dag for det beste resultatet når du ønsker en proxy server!

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Express Icon

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo