Burde man unngå gratis VPN tjenester?
Sist oppdatert: 05/10/2021
Likevel er det utrolig mange som benytter seg av disse tjenestene, og som virker fornøyde med dette. I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva du egentlig kan forvente av en gratis VPN tjeneste. Ut fra dette kan du selv bestemme deg for om du velger å bruke en gratistjeneste, eller om du heller ønsker å betale for en bedre tjeneste. Det hele kommer nok ann på hva som primært er formålet med VPN bruken.
I denne artikkelen vil vi ikke sammenligne VPN tjenester. Vi har foretatt en lengre sammenligning av kostnadsfrie VPN tjenester som du kan lese her dersom du ønsker dette.
Hovedforskjellene mellom gratis og betalte VPN tjenester
Det er mange forskjeller mellom gratis VPN tjenester og de betalte tjenestene. Vi skal her nevne de aller viktigste forskjellene, hvor de betalte VPN tjenestene ofte er en del bedre. Dette vil kun være generelle utgangspunkter, og noen ganger vil disse utgangspunktene selvfølgelig avvike i forhold til enkelte leverandører. Men dette er de forholdene vi synes oftest gjør seg gjeldende.
Hastighet
I forhold til hastighet er dette et av områdene man kanskje oftest opplever størst forskjell. Dette er også en forskjell som har vesentlig betydning for brukeren. All bruk av VPN vil gjøre hastigheten litt tregere, da trafikken må gjennom en ekstern server før den sendes ut til nettet.
Med de beste VPN tjenestene er imidlertid hastighetstapet svært lite. Dette er grunnen til at du knapt merker at du benytter deg av en VPN-tjeneste dersom du bruker de raskeste VPN tjenestene.
Problemet med de fleste gratistjenester er at hastigheten er svært dårlig. Dette gjelder ikke alle VPN tjenester. For eksempel opplever vi at Hotspot Shield, Windscribe, ProtonVPN og Tunnelbear leverer relativt bra i forhold til hastighet. Men også for disse tjenestene kommer det andre haker, som vi skal komme tilbake til.
De fleste gratis VPN tjenestene er trege rett og slett fordi de ikke har den samme kapasiteten som de betalte VPN tjenestene. De betalte tjenestene tjener mye på medlemmene sine, og kan reinvestere i bedre og flere servere.
Mens NordVPN for eksempel har over 5000 servere i forskjellige land, har mange gratistjenester ofte ikke mer enn 10. Det er ikke rart dette kan føre til blant annet overbelastning og tregere hastigheter.
Dette er noe av det vi finner mest negativt med de fleste gratistjenestene. Hastighetspåvirkning er naturligvis svært essensielt for opplevelsen av VPN. Med treg fart påvirkes alt du gjør på internett, og det kan bli vanskelig å streame, game eller rett og slett laste opp nettsider.
Et annet problem man også ofte glemmer er at det er svært viktig at man kan koble til forskjellige servere raskt, for å slippe å vente. Dette kan også ta lang tid med gratistjenestene, og man kan også risikere at VPN tilkoblingen hopper ut. Da få gratis VPN tjenester har en kill switch kan dette bli et problem, da IP adressen din vil være midlertidig synlig.
Glem Netflix med gratis VPN tjenester
Mange benytter seg av VPN for å få tilgang til den amerikanske versjonen av Netflix, eller for å forbedre strømmeinnholdet på andre tjenester som HBO, Hulu og lignende. Dette kan du imidlertid som oftest bare glemme å oppnå med en gratis VPN tjeneste, i så fall skal du være ekstremt heldig.
Grunnen til at gratis VPN tjenestene ikke fungerer med Netflix er fordi Netflix kontinuerlig jobber med å blokkere servere som er tilknyttet VPN tjenere. Netflix ønsker ikke at folk skal unngå geobegrensningene, da de kun har kjøpt rettighetene til filmene og seriene innenfor visse land.
De fleste gratis VPN tjenester har kun et fåtall servere, og derfor blir det svært lett for Netflix og blokkere disse serverne. På den annen side har de beste VPN tjenestene utrolig mange servere som de hele tiden oppdaterer i forhold til den bruk på Netflix. Dette gjør at dersom du skal se amerikansk Netflix, blir du egentlig bare nødt til å bite i det sure eplet og betale for en betalte VPN tjeneste.
Mindre sikkerhet og anonymitet
Igjen er det viktig å presisere at dette ikke gjelder absolutt alle gratis VPN tjenestene, men tilfelle vil i alle fall gjelde for de mange. Man kan si at det også er en stor variasjon blant gratistjenestene.
Gratistjenestene som ofte er de beste er som oftest de som også har en betalt tjeneste. Disse har mer ressurser og bruker dermed også mer penger på gratistjenesten. Tjenestene som er helt gratis er som oftest en del dårligere, da de igjen har mindre ressurser å rutte med. Blant de som både har gratis og betalte tilbud kan nevnes Hotspot Shield, GooseVPN og Windscribe.
Denne forskjellen er særlig relevant når det kommer til sikkerhet og anonymitet, som jo er en av hovedgrunnene til at folk bruker VPN tjenester. Mange gratistjenester kommer til kort på dette punktet. Mens de fleste betalte VPN tjenester har AES-kryptering på militærnivå, er krypteringen på gratistjenestene som oftest ofte langt mindre sikker.
I tillegg kommer det at man ofte også kan oppleve at tjenesten faller ut, slik at IP adressen din vil synes midlertidig. Dette kan man redde inn ved å benytte seg av en kill switch, men dessverre har de færreste gratistjenester også dette.
Det kanskje viktigste problemet i forhold til sikkerhet er at flere gratis VPN tjenester har blitt beskyldt for å selge informasjonen om brukerne sine til tredjeparter. Dette er jo naturligvis en skandale, da VPN nettopp er ment for å forbedre sikkerheten, ikke ødelegge den. Gratistjenestene er jo nødt til å tjene pengene sine på et vis, så da er det kanskje ikke så utenkelig om de velger å gjøre det på denne måten. Eksempel på slike beskyldninger kan nevnes HolaVPN, som tidligere har vært i hardt vær.
Hvis du tar en titt på brukervilkårene på mange av gratistjenestene, vil du se at mange opplyser om at de forbeholder seg retten til å dele informasjon om brukerne sine med tredjeparter. Dersom du leser dette vil vi virkelig anbefale deg å styre unna.
De beste gratistjenestene er oftest begrenset
Vi har tidligere skrevet at det er en stor forskjell også innbyrdes blant gratistjenestene. De beste gratis VPN tjenestene er absolutt ikke ubrukelige, og kan også ofte være bedre en noen av de dårligere betalte tjenestene. Problemet er at disse tjenestene som oftest er noe begrenset i forhold til hvor mye GB du kan bruke per dag.
Noen av de gratistjenestene vi mener absolutt holder mål kan nevnes Hotspot Shield Free VPN, Tunnelbear, Windscribe, ProtonVPN og Surfeasy. Dette er gratistjenester som faktisk tilbyr en rekke servere rundt omkring i verden, med gode sikkerhetsprotokoller og relativt bra hastighet.
Dette er absolutt gratistjenester du kan vurdere å benytte deg av, men du må imidlertid være klar over at det ved all bruk av gratistjenester vil være en hake. Ved disse tjenestene er haken at internettbruken som oftest vil være begrenset i en viss form.
Dette er som oftest i form av at du kun kan bruke en viss mengde GB hver dag eller hver måned. Dette gjør at disse VPN-tjenestene ikke vil være ideelle dersom du skal bruke VPN til streaming eller bruke VPN tjenester mens du alltid er online. I disse tilfellene vil sannsynligvis ikke datamengden være tilstrekkelig.
Husk at målet til disse VPN-tjenestene er å gi deg så lite data at du til slutt skal bli nødt til å måtte kjøpe den betalte tjenesten for å få tilgang til mer databruk.
Alternativt kan du selvfølgelig også ha abonnement på mange forskjellige gratis VPN tjenester, slik at du får mer samlet data. På den annen side kan jo dette være ganske tungvint også.
En annen ting er jo også at appene til iPhone og iPad ofte er elendige, og det samme gjelder for appene til Android og lignende.
Prisen er ikke så forskjellig
En viktig faktor som det er sentralt å presisere er at de betalte VPN tjenestene heller ikke er så veldig dyre. Dersom du vet at du skal benytte deg av VPN i en lengre periode, kan du få lengre avtaler hvor du betaler rundt kr 30 i måneden. Dette er for norske borgere en relativt liten sum å betale, i forhold til å oppleve stresset og irritasjonen en dårlig gratistjeneste ofte vil medføre.
Nesten alle betalte VPN tjenester har også en 30 dagers pengene tilbake garanti, hvilket medfører at du kan få pengene tilbake ubetinget innen 30 dager dersom du ikke er fornøyd med tjenesten. Dersom du kun skal bruke VPN i 30 dager, er dette naturligvis også et alternativ.
Så hva anbefaler vi?
Vårt råd til de fleste er å gå for en betalt VPN tjeneste. Grunnen til dette er at de betalte VPN tjenestene (hverfall mange) er så utrolig mye bedre enn gratistjenestene, og at de også er såpass billigere. Det koster jo kun det samme som en pølse på Narvesen for en måneds bruk.
Dette rådet er imidlertid ikke ubetinget. Dersom du for eksempel har veldig dårlig råd, og/eller kun skal bruke VPN til en begrenset GB mengde per dag eller måned, kan det absolutt være et alternativ å benytte seg av en av VPN tjenestene vi for eksempel har nevnt i denne artikkelen. Dersom du gjør dette vil vi be deg forsikre deg om at sikkerheten og anonymiteten din er opprettholdt.
Dette var egentlig det vi hadde å skrive for denne gang. Du må selv gjøre en helhetlig vurdering ut fra hva du skal bruke VPN tjenestene til og hvor viktig VPN er for deg. En mulighet er naturligvis å teste ut både en gratistjeneste og en betalt tjeneste for å sammenligne, og eventuelt be om pengene tilbake dersom du ikke er fornøyd. De beste norske VPN tjenestene kan du se her.