De beste VPN tjenestene fra et norsk synspunkt

Mange VPN-tjenester har et godt utvalg av norske servere

Generelt er det vanskelig å kåre en VPN tjeneste som nødvendigvis er den allmektig beste VPN tjenesten. Grunnen til dette er at VPN som oftest brukes til utrolig mange forskjellige formål. Noen vil bruke VPN til streaming, andre til sikkerhet, noen på reise, enkelte til å få billigere flybilletter og lignende.

I tillegg til dette vil også den beste VPN tjenesten avhenge av hva personen selv ønsker. Noen VPN tjenester kan regnes som veldig robuste, men dette er som oftest også de dyreste. Andre VPN tjenester er være fullt så gode, men samtidig gi deg veldig mye for prisen. Da kan disse være «best» for enkelte, selv om tjenesten i seg selv nødvendigvis ikke er den aller beste. Noen VPN tjenester vil også være bedre i visse land enn andre.

I denne artikkelen vil vi undersøke forskjellige VPN tjenester i forhold til et norsk synspunkt, og kåre de beste VPN tjenestene for Norge. Vi har bred erfaring med hvilke behov akkurat norske borgere har i forhold til VPN, hvilket gjør oss særlig rustet til å kåre de beste VPN tjenestene for nettopp nordmenn.

Under kan du se en oversikt over de beste VPN-tjenestene for Norge. Etter oversikten vil vi skrive mer om hver av VPN-ene, og forklare hvilke faktorer vi har vektlagt.

Hvordan kåre beste VPN for Norge?

Når man kårer den beste VPN tjenesten for Norge mener vi nødvendigvis at man må se på både hvorfor nordmenn generelt bruker VPN, hva de ønsker ut fra dette og hvem gjennomsnittsnordmannen er. Det er akkurat det vi ønsker å gjøre i denne artikkelen.

Derfor skal vi under liste opp de VPN-tjenestene vi synes fungerer best i forhold til det de fleste norske brukere benytter seg av VPN til. Momentene vi har sett på er spesielt:

 1. Tilgang til norsk innhold i utlandet – Kan man f.eks- se NRK?
 2. Sikkerhet og kryptering – Hvor trygg er tjenesten?
 3. Anonymitet og personvern – Kan du surfe anonymt?
 4. Loggføringspolitikk – Loggfører VPNen trafikken din?
 5. Pris for VPN-tjenesten – Pengene tilbake garanti?
 6. Kundeservice – Har tjenesten liveservice?
 7. Hastighet på serverne – Lagger tjenesten?
 8. Serverutvalg – Hvor mange servere i forskjellige land?
 9. Appfunksjonalitet – Hvor godt er designet og brukeropplevelsen?

Dette er de VPN-tjenestene vi synes er best for Norge for øyeblikket:

1. ExpressVPN

ExpressVPN har mange servere i Norge

ExpressVPN er en av VPN tjenestene som nesten alltid havner høyt oppe i kåringene. Grunnen til dette er enkel. Tjenesten er ekstremt robust og hastigheten lynrask. I forhold til bruk i Norge er vår erfaring at tjenesten også fungerer utmerket. Vi skal forklare hvorfor her.

ExpressVPN har omkring 2000 servere i 94 land. Dette gjør at tjenesten passer også for deg som har et behov for å knytte deg til et spesielt land eller en spesiell verdensdel. For norske borgere er det sentralt at tjenesten har en rekke servere i Norge. Disse fungerer også utmerket i våre tester, slik at du kan være trygg på at tjenesten faktisk fungerer bra i forhold til norsk bruk. Skal du for eksempel bruke VPN til å se på for eksempel NRK fra utlandet er dette et godt valg.

Hastigheten til ExpressVPN er også veldig rask. Dette gjelder både for oppkoblingshastigheten, altså hvor lang tid det tar å koble seg til hver server, og selve hastigheten på hver server. I Norge opplever vi også hastighetene som raske. I forhold til andre VPN tjenester er ExpressVPN på et toppnivå. Når det kommer til VPN utvidelsen til Chrome er også ExpressVPN best i klassen.

Sikkerhetsmessig er ExpressVPN også på et elitenivå med med 256-biters AES-kryptering, DNS/IPv6-lekkasjebeskyttelse, nødstopp og delt tunnelering. Slikt sett Express et godt valg for å beskytte deg mot hacking og overvåkning, samt skjule IP adresse ved torrenting og lignende.

ExpressVPN har ikke kundestøtte på norsk, men mye av programvaren er tilgjengelig på norsk, hvilket naturligvis er en stor fordel. Plattformen og appene er også brukervennlige og intuitive.

I forhold til amerikansk Netflix er ExpressVPN også en testvinner, hvor nærmest samtlige av serverne i USA fungerte til dette formålet. Slikt sett skårer egentlig ExpressVPN svært høyt til alle kriteriene.

Prismessig er ExpressVPN en av de aller dyreste VPN tjenestene, og ligger på rundt 90 kr i mnd, riktignok en del billigere dersom du binder deg for en lengre periode. Imidlertid er ikke prisforskjellen all verdens i forhold til andre betalte VPN tjenester. Tjenesten skilter også med en 30 dagers pengene tilbake garanti.

Les en større test av ExpressVPN i denne artikkelen, og se hva som er positivt og negativt med tjenesten.

2. NordVPN

NordVPN tilbyr mange norske IP adresser.

NordVPN er, sammen med ExpressVPN, en av tungvekterne for bruk i Norge. Tjenesten er ikke fra Norge, slik mange tror, men fra Panama. Slikt sett er NordVPN navnet kanskje noe misvisende. Uavhengig av dette fungerer tjenesten bra til bruk i Norge.

På verdensbasis er NordVPN ledende med hele 5000 servere i 52 land. Servermessig er dette sannsynligvis mest av alle VPN tjenester i hele verden. I Norge har tjenesten hele 68 servere, hvilket er mer enn mange VPN tjenester har i hele verden. Slikt sett er NordVPN et godt valg i forhold til bruk i Norge.

Hastighetsmessig er også NordVPN utrolig rask i våre tester, og fungerer godt i forhold til å strømme norsk TV i utlandet. NordVPN har også ekstremt mange servere i USA, og er et utmerket valg dersom du for eksempel skal bruke VPN til amerikansk Netflix. De fleste serverne vi testet i USA lurte Netflix sin geoblokkade.

Sikkerhetsmessig er også NordVPN solid og krypteringen er faktisk på høyde med det amerikanske militærets krypteringsnivå. NordVPN har også ingen loggføring, og andre sikkerhetstiltak som killswitch, onion over tor og lignende. Til deg som primært vil bruke VPN til sikkerhet og personvern / anonymitet er dermed NordVPN også et godt valg.

Prismessig er NordVPN en del billigere enn ExpressVPN, og kan dermed være et godt alternativ til deg som ønsker å betale så lite som mulig i forhold til hva du får igjen for pengene. Nord skilter også med en 30 dagers pengene tilbake garanti. Alt i alt er dette en VPN vi varmt kan anbefale til bruk i Norge.

4. SurfShark VPN

SurfShark har raske servere i Norge.

SurfShark er en relativt ny VPN tilbyder som vokser i knallfart, det er derfor vi også har så tro på denne VPN tjenesten. Ingen VPN tjenester vokser like fort som denne tjenesten. I dag har SurfShark hele 800 servere i 50 land, og dette antallet er i rask vekst.

I forhold til bruk med norske øyne fungerer SurfShark relativt godt. Flere norske servere gjør at du enkelt kan tilknytte deg Norge dersom du er i utlandet og vil få norsk IP adresse, eller dersom du vil bevege deg sikrere på nett hjemme i Norge. Samtidig har tjenesten flere servere i USA hvilket gjør det enkelt å utvide strømmeinnholdet på for eksempel Netflix, Hulu eller lignende.

Sikkerhetsmessig er også teknologien til SurfShark nesten på høyde med toppleverandørene som NordVPN og ExpressVPN, og tjenesten er også en del rimeligere enn de andre, for øyeblikket nede på 15 kr i måneden dersom du binder deg for den lengste perioden. Tjenesten skilter også med en 30 dagers pengene tilbake garanti.

3. CyberGhost

CyberGhost har 30 servere i Norge.

CyberGhost er også en av de største VPN tilbyderne med hele 3700 servere i omkring 60 land. 30 av disse serverne befinner seg i Norge, hvilket gjør CyberGhost til en aktuell VPN kandidat for norske VPN brukere.

CyberGhost har forskjellige servere du kan velge ut fra hvilke funksjoner du ønsker, hvilket kan være veldig bra. Blant annet kan du velge spesifikke moduser for personvern og anonymitet, eller for eksempel for å se amerikansk Netflix. Slikt sett fungerer CyberGhost bra i forhold til de forskjellige behovene norske borgere som oftest har i forhold til bruk av VPN.

Sikkerhetsmessig er CyberGhost god, og leverer i likhet med NordVPN en militærgrads kryptering, nullogspolitikk, DNS og IP lekkasje beskyttelse, Kill Switch, OpenVPN, L2TP-IPsec og PPTP protokoller og lignende. Hastigheten er også god og fungerer godt til streaming.

Prismessig er CyberGhost en av de mer rimelige tjenestene i forhold til hva du får for pengene, og tjenesten har også en hele 45 dagers pengene tilbake garanti. Alt i alt kan vi gå god for CyberGhost sett med norske øyne, da den har alt vi trenger.

5. PrivateVPN

PrivateVPN er ikke like etablert som VPN-tjenestene over, men det fungerer bra.

PrivateVPN er også en relativt ny VPN tjeneste som er i sterk vekst. Tjenesten er fra Sverige, hvilket gjør at du kan kommunisere med kundeservice på svensk. Dette er nødvendigvis en liten fordel. Uavhengig av dette har det egentlig ingen praktisk betydning at tjenesten er basert i Sverige.

For bruk i Norge fungerer PrivateVPN bra, selv om tjenesten langt fra har det samme antallet i Norge eller på verdensbasis som de mest anerkjente VPN tjenestene. Men den fungerer godt dersom du skal benytte deg av VPN til enkelt bruk som for eksempel å se NRK i utlandet.

Skal du imidlertid for eksempel se amerikansk Netflix, eller har fokus på avanserte sikkerhetsfunksjonen, er nok ikke PrivateVPN den VPN tjenesten vi vil anbefale for deg. Til dette er tjenesten dessverre ikke robust nok enda.

Prismessig overrasket PrivateVPN oss også litt også. Tjenesten er faktisk ikke noe særlig billigere enn andre langt bedre tjenester som NordVPN og CyberGhost, slikt sett kan vi nok heller anbefale disse, selv om PrivateVPN alt i alt består testen vår helt greit.

Hva bruker vi typisk VPN til i Norge?

Dette spørsmålet vil nødvendigvis være avgjørende for hvilke VPN tjenester man anbefaler. Etter vår erfaring bruker nordmenn VPN tjenester til en rekke forskjellige formål, men det er som oftest noen som går igjen. Vi skal nevne de mest brukte formålene i det følgende.

For det første er det ekstremt mange nordmenn som bruker VPN tjenester til å se norsk TV i utlandet. For øyeblikket er TV programmer som NRK, TV2 Sumo, Dplay, Viaplay, HBO Nordic og lignende blokkert når du befinner deg utenfor Norge. Som følge av rettighetsbegrensninger kan mye av innholdet på disse tjenestene kun vises dersom du har en norsk IP adresse.

Heldigvis er det kommet nye EU regler som lar deg strømme enkelte av disse kanalene når du befinner deg i Europa, men det er etter vår oppfatning foreløpig uklart om dette vil gjelde for allmennfavoritten NRK, da forskriften i utgangspunktet bare gjelder for betalte TV tjenester.

Inntil videre er det utrolig enkelt å omgå disse geobegrensningene ved å koble seg opp til en norsk server via en VPN tjeneste. Vi nordmenn elsker jo å reise, enten det er til Thailand, USA, Sverige eller lignende. Derfor er naturligvis bruken av VPN etter vår oppfatning kanskje aller mest knyttet til dette behovet.

Da nordmenn reiser mye er det også mange nordmenn som benytter seg av VPN tjenester dersom de skal innom land med utbredt sensur, som Kina, Russland, Taiwan og lignende. I slike tilfeller er det en stor fordel å allerede ha installert en VPN tjeneste slik at du kan omgå den ekstreme sensuren som foreligger i noen av disse landene.

For det andre er det ekstremt mange som benytter seg VPN for å øke innholdet på kjente strømmetilbud som Netflix og Hulu. Som kjent har det norske Netflixutvalget et veldig begrenset utvalg i forhold til utvalget i større land som USA, England og Tyskland. Dette er fordi Netflix må betale for innholdet i hvert enkelt land, det er forståelig at de da prioriterer de største landene mest.

Ved å koble seg til en en amerikansk server via en VPN tjeneste kan norske borgere få en amerikansk IP adresse selv om de befinner seg i Norge, og dermed vil Netflix tro at du befinner deg i USA, og vise deg den amerikanske Netflixversjonen.

Mange nordmenn bruker naturligvis også VPN tjenester for å øke personvernet og sikkerheten sin på nett. Selv om Norge ikke er det landet som er kjent for mest overvåkning, er det alltid en risiko for at tredjeparter på nett følger med på bevegelsene dine, og det er grunn til å anta at dette forekommer i stor stil per dags dato. Slikt sett er det ikke rart at mange nordmenn benytter seg av VPN for å unngå såkalt cyber stalking, som kan påvirke deg på en rekke negative måter.

Mange nordmenn benytter seg også av såkalt torrenting, hvor du laster ned filer via forskjellige P2P arrangementer. I slike situasjoner er det veldig gunstig å være anonym, da mange laster ned filer ulovlig. I Norge er det veldig mange som har fått bot ved å gjøre dette, men ved en VPN vil du være anonym. Derfor er det også vanlig å benytte seg av en VPN til dette formålet. Merk at vi ikke oppfordrer til ulovlig nedlastning.

Betydningen for vår test

Faktorene over vil naturligvis være helt avgjørende for vår test. Fellesfaktoren for mange av momentene ovenfor er at man er nødt til å ha en norsk IP adresse for at VPN bruken skal være optimal. Dette gjelder både i forhold til de som bruker VPN til personvern og sikkerhet, og de som for eksempel skal ha tilgang til norsk TV i utlandet.

Det hjelper selvfølgelig ikke bli tryggere på nett dersom dette medfører at du må koble til en VPN server i Tyskland, hvilket vil medføre at du vil bli geoblokkert fra mange sider i Norge selv om du nettopp befinner deg her. Og skal du ha tilgang til norsk TV kan du jo ikke koble deg til en Svensk server.

Derfor er det helt sentralt for norske borgere at VPN tjenesten har mange servere i Norge. Dette vil gjøre at vi kan få tilgang til alt det innholdet vi ønsker i Norge (med en norsk IP adresse), samtidig som personvernet og sikkerheten vår er opprettholdt. Da vil vi kunne velge de serverne med mest fart, og enkelt bytte til en annen norsk server dersom en av serverne er nede eller lignende.

I tillegg til dette vil det nødvendigvis være viktig at tjenesten har mange servere i USA, slik at vi kan bruke VPN til å øke Netflixutvalget. Ikke alle VPN tjenester fungerer så bra til dette formålet, og vi skal komme tilbake til dette under hver av tilbyderne vi nevner.

I tillegg til dette vil det også naturligvis være av spesiell interesse for norske borgere om tjenesten finnes på norsk språk eller har kundeservice på norsk (eller fra norden). Slik kundeservice vil selvfølgelig være mer oppdatert for våre behov og være bedre egnet til å hjelpe oss.

I tillegg til disse momentene som vil være særlig viktig for norske borgere vektlegger vi selvfølgelig også viktige generelle momenter som totalt servertilbud og antall land (da noen nordmenn har spesielle ønsker), hastighet, pris, plattform, apper og brukervennlighet, registrering og nedlastning, personvern, loggføring og ekstra sikkerhetstiltak som killswitch, Torfunksjoner og lignende.

Hvorfor vi ikke anbefaler gratis VPN tjenester til norske borgere

ExpressVPN er en av de dyreste VPN tjenestene, men likevel er den etter vår mening verdt pengene du betaler i forhold til å irritere deg over en gratistjeneste.

Det er flere grunner til at vi ikke anbefaler helt gratis VPN tjenester til nordmenn. For det første vil de fleste gratistjenestene egentlig ikke være mulig å bruke. Grunnen til dette er at tjenestene gjerne er gratis kun til en viss mengde databruk, for eksempel 1 GB eller lignende. Etter dette vil du bli blokkert, og kan bli nødt til å betale for å benytte deg videre av tjenesten. Dette gjelder for eksempel for tjenester som Windscribe og Tunnelbear.

I tillegg til dette har de færreste gratistjenestene servere i Norge, og dersom de har dette vil de som oftest ikke være noe særlig gode. Gratistjenestene har mindre kapasitet, og må dermed som oftest fokusere på større land som Tyskland, USA og Storbritannia.

Videre er det også mange rykter som har versjert om at gratistjenestene loggfører aktiviteten til brukerne sine for så å selge denne informasjonen til tredjeparter. Kjente VPN tjenester som blant annet HolaVPN har blitt beskyldt for dette av mange eksperter.

Hovedgrunnen er sannsynligvis likevel at de betalte VPN tjenestene er så utrolig mye bedre og samtidig koster veldig lite. Nordmenn generelt har veldig god råd, og særlig da blir det en nærmest ubetydelig utgift å betale 50 kr i måneden for å ha en god VPN tjeneste. I tillegg har alle de betalte VPN tjenestene 30 dagers pengene tilbake garanti, slik at man kan bruke denne dersom man er ekstra gjerrig.

Tips til bruk av VPN i Norge

Det er visse feller norske borgere vanligvis synes å gå i og vi vil derfor gi noen tips slik at du kan unngå å gjøre de vanligste feilene.

 • Ikke les internasjonale anmeldelser om bruk av VPN til Norge

  Som vi har nevnt er dette en klassisk felle mange nordmenn gjør. Grunnen til at du ikke må basere deg på utenlandske anmeldelser om VPN i forhold til Norge er at disse som oftest egentlig ikke har peiling på hva de snakker om.
 • Ikke velg VPN ut fra pris

  Mange velger VPN ut fra pris, som ofte involverer å teste ut gratis VPN tilbydere. Ovenfor har vi nevnt hvorfor du ikke burde gjøre dette, da det som oftest vil involvere mye hodebry, frustrasjon, potensiell overvåkning og som oftest en avslutning hvor du ender opp med å bytte til en betalt VPN tjeneste uansett.
 • Hvor mange land tjenesten tilbyr er som oftest ikke viktig

  Mange VPN tjenester reklamerer stort med at de tilbyr ekstremt mange servere i over 150 land. I forhold til norske borgere er vår erfaring at dette egentlig ikke er så relevant. Som oftest vil vi kun trenge servere i Norge, USA og et par andre land uavhengig av ditt enkelte bruk. Til gjengjeld er det mye viktigere hvor gode akkurat disse serverne og det øvrige tilbudet er.
 • Se om tjenesten ser ut til å ha fokusert på Norge

  Etter vår erfaring pleier forskjellige VPN tjenester å fokusere på litt forskjellige land. Dette kan du gjerne se i forhold til hvor mange servere de har i vært land, og om de for eksempel har oversatt nettsidene til norsk.

  NordVPN og ExpressVPN er for eksempel tjenester som satser tungt i Norge, og dette vil som en indikator bety at de kan være et godt valg for norske borgere.
 • Les brukeranmeldelser på uavhengige sider

  Nesten alle VPN sammenligningssider på nettet får betalt per henvisning. Dette innebærer at nettsiden får betalt dersom en besøkende klikker seg gjennom siden til en VPN tilbyder og kjøper produktet. Dette vil alltid føre til at du ikke kan være helt sikker på om nettsiden er helt til å stole på.

  Vi mottar også slik kompensasjon, men mener at det påvirker meningene våre minimalt. Uansett kan det være greit å lese brukeranmeldelser på uavhengige sider, da du vil få litt bredere inntrykk og kan være helt sikker på at meningene er helt uavhengige.

Forskjellig VPN tjenester til ulike byer?

Vi for av og til spørsmål om hvilken by man bor i burde ha noen innvirkning på hvilken VPN tjeneste man burde velge. Antakelsen er at man kanskje burde velge en VPN tilpasset for eksempel Oslo, Trondheim, Bergen eller Tromsø.

Vårt korte svar på dette er nei. Grunnen til dette er at så vidt vi er klar over er det ingen VPN tjenester lar deg velge servere i forskjellige byer. I større land kan dette være aktuelt, for eksempel i Tyskland der du kan velge servere i Berlin, Hamburg og lignende. Men I Norge er det egentlig ikke noe behov for dette, da landet uansett og så lite og det ikke er noe som er geoblokkert innenfor hver enkelt by. Hastigheten blir etter våre målinger heller ikke nevneverdig påvirket ut fra hvor i landet serveren befinner seg.

Merk at dersom du skal bruke VPN for å koble deg til for eksempel universitetet i Oslo, Bergen eller Tromsø vil disse universitetene ha egne VPN løsninger for å koble seg til disse nettverkene. Du vil ikke trenge en ekstern VPN tilbyder, og dette vil heller ikke fungere.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Express Icon

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo