VPN guide til iPhone – VPN anbefalinger til iOS

Trenger man en VPN til iPhone? Spørsmålet er vanskelig å besvare helt konkret, og vil avhenge av hva du ønsker å bruke iPhonen til og hvor mye du verdsetter anonymitet, sikkerhet, personvern og lignende.

Det er ingen hemmelighet at det meste vi foretar oss på iPhone, iPad og lignende ikke er vårt eget private anliggende. Uansett hva du foretar deg, bruker diverse apper, surfer rundt på internett, oppgir personopplysninger og lignende, vil du etterlate ekstremt mye informasjon om deg selv som for mange kan virke skummelt.

VPN app på mobiltelefon

Å bruke en VPN vil selvfølgelig ikke gjøre deg helt anonym. Skal du for eksempel bruke google maps vil for eksempel ofte bruk av VPN hindre deg bruke tjenesten riktig, og lignende. Mange apper vil kort sagt like enkelt kunne samle data om deg. Det er altså ikke slik at du vil bli usynlig dersom du laster ned og bruker en VPN til iPhone eller iPad.

En VPN kan likevel hjelpe deg oppnå mye bedre anonymitet og personvern. Det blir vanskeligere å spore deg og samle informasjon om deg, og generelt kan du anse deg litt mer trygg i hverdagen. I tillegg vil jo VPN hjelpe deg med andre ting, særlig omgå geoblokkeringer.

Skal du for eksempel se norsk TV utenfor Norge eller øke innholdet på Netflix vil jo VPN hjelpe deg med dette. Det samme gjelder dersom du befinner deg i land hvor det er mye sensur, som for eksempel Kina eller Russland.

Så svaret på om det er verdt å bruke VPN på iPhone er vanskelig å besvare konkret. Det får være opp til hver enkelt person å ta avgjørelse. Vi mener selvfølgelig det er verdt det, da du øker sikkerheten din og samtidig gir deg diverse muligheter på nett, til en billig penge og liten innsats.

I denne artikkelen forutsetter vi at leseren vet hva VPN er. For en komplett guide til VPN kan du lese denne artikkelen. Før du leser videre er dette de beste VPN tjenestene vi anbefaler til iPhone:

Om annonsering på denne nettsiden

Om vurderingene

Hvordan installere VPN på iPhone?

Det er veldig enkelt å installere en VPN på iPhone. Det du må gjøre er å gå på app store og finne en VPN, laste den ned og så aktivere VPN tjenesten. Det vil si knytte deg til den serveren du ønsker.

Konseptet med VPN er altså at når du er koblet til en ekstern server, vil all trafikken din gå gjennom denne serveren før den når ut til internett. Dermed vil alle andre på nettet tro at trafikken din kommer fra denne serveren. Det du da i praksis har gjort er å endre IP adresse, slik at du ikke lenger kan spores. Det kan enkelt sammenlignes med å gå rundt på gaten iført forkledning. Det vil være vanskeligere å forfølge deg.

Når du har knyttet deg til den serveren du ønsker vil du kunne bruke VPN til ditt enkelt formål, så fremt VPN tjenesten faktisk fungerer. Det finnes ekstremt mange dårlige VPN tjenester, hvilket vi vil komme tilbake til snart. Dersom VPN tjenesten fungerer er det bare å gjøre det du ønsker, om det så er å streame amerikansk Netflix, browse mer privat eller andre ting.

Å installere en VPN på iPhone burde egentlig ikke ta mer enn 5 minutter. Dermed er hele prosessen relativt lettvint.

Har iPhone en egen VPN?

IPhone har ikke en egen VPN tjeneste. Det er dermed ikke slik at du kan gå inn på innstillinger eller lignende og direkte koble deg til en VPN. Dette ville kanskje ikke vært helt ideelt heller, med tanke på at Apple samler inn så mye persondata, at det kanskje ikke ville gitt mening å la all trafikken strømme gjennom Apple sin VPN tjeneste. Garantien for at denne trafikken ikke ble loggført og brukt til markedsføringsøyemed ville på det beste vært tvilsom.

iPhone har imidlertid veldig god integrering med eksterne VPN tjenester. Dette innebærer at du raskt kan skru på VPN via innstillinger og deretter konfiguere dette gjennom den VPN tjenesten du har valgt. Dermed er det ikke noe problem å benytte seg av VPN på iOS systemene, enten du bruker iPad eller iPhone.

Vi har ikke hørt noen nyheter eller informasjon per dags dato i forhold til om Apple skal få sin egen VPN tjeneste, så dette lar nok vente på seg en stund til.

Gratis VPN tjenester til iPhone?

En person som bruker NordVPN på mobiltelefon

Det første de fleste er interessert i i forhold til iPhone og VPN er naturligvis en gratis VPN tjeneste. Ingen ønsker å betale for å bruke VPN, og da er det jo ekstremt nyttig dersom man kan finne en gratistjeneste. Det er også ekstremt mange gratistjenester du kan finne gjennom app store, så i utgangspunktet er det gode muligheter.

En person som bruker NordVPN på mobiltelefon

Vi vil imidlertid anbefale deg i de aller fleste tilfeller å ikke bruke en gratis VPN tjeneste. Grunnen til dette er at de fleste gratis VPN tjenester har store problemer. Hovedgrunnen til dette er naturligvis at gratistjenestene har ekstremt mye mindre ressurser enn i forhold til de betalte VPN tjenestene, og dermed blir tilbudet helt annerledes.

Det største problemet med gratistjenestene er at mange av gratistjenestene loggfører trafikken til brukerne sine og selger den til tredjeparter. Dette gjelder naturligvis ikke for alle tjenestene, men mange gjør dette. Det er jo logisk siden de trenger jo en måte å tjene penger på.

Videre er det et kjempeproblem at hastigheten til gratistjenestene som oftest er svært dårlig. Dette problemet er veldig viktig i forhold til iPhone og mobilbruk generelt, da vi er avhengig av hastighet når vi er på farten. Ingen ønsker å bruke dobbelt så lang tid på oppgaver når du har dårlig tid og er stresset.

Hovedgrunnen til at farten er så dårlig er at gratistjenestene som oftest har få servere og at disse dermed er overbelastet. Et annet problem med få servere er at du faktisk ikke får knyttet deg til de serverne du ønsker. Har ikke VPN tjenesten servere i Norge kan du jo ikke for eksempel få norsk IP adresse, hvilket naturligvis er et stort problem.

Dette er bare noe av det vi kort ønsker å nevne i forhold til gratistjenester til iOS systemene. Dersom du vil velge en gratistjeneste anbefaler vi deg velge en gratistjeneste fra VPN tjenester som også har betaltversjoner. Disse har som oftest råd til å levere en mye bedre gratistjeneste – da de bruker det samme systemet som betalttjenestene. Problemet er at du ofte ikke kan bruke mer enn en viss GB mengde i måneden. Men dette kan jo altså være en løsning dersom du bare skal bruke VPN av og til.

Hvordan velge VPN til iPhone?

I forhold til bruk av VPN vil det være forskjellige elementer du må vurdere i forhold til hva du ønsker å bruke VPN tjenesten til. Det blir vanskelig å gi en liste ut fra alle de konkrete behovene forskjellige mennesker vil bruke VPN til, men vi skal her gi en liten smørbrødliste som de fleste kan benytte til å velge seg en VPN tjeneste. Dersom du mener noe ikke er viktig i forhold til ditt bruk er det selvfølgelig bare å se bort fra dette. Dette er de viktigste elementene vi mener du bør legge vekt på når du skal bruke VPN på iOS systemene.

Har VPN tjenesten app til iOS systemene?

Et helt elementært element er selvfølgelig om VPN tjenesten har en egen app til iOS systemene. Det hjelper lite å kjøpe en VPN på PCen din, dersom den ikke har en egen app for iOS.

Heldigvis har de aller fleste VPN tjenestene – nær sagt alle – utviklet egen programvare til iOS, Android, Mac, Linux og Windows, slik at det sjelden er noe problem å bruke VPN til den programvaren du ønsker, men det er likevel en ide å dobbeltsjekke dette slik at du er helt sikker på at du ikke velger feil VPN.

Hvor godt fungerer appen på iPhone og iPad?

Dette er et viktig element og kan faktisk skille seg vesentlig i forhold til de forskjellige VPN tjenestene. De VPN tjenestene vi anbefaler på denne siden fungerer veldig bra til iOS systemene, og dette er en av grunnene til at vi nettopp anbefaler disse.

Det eneste som gjelder når du skal bruke VPN på iOS systemene, er hvor brukervennlig og intuitivt systemet fungerer på disse tjenestene.

Hvordan VPN tjenesten fungerer på PC er jo irrelevant for disse brukerne. Dette kan du enkelt sjekke ved å lese litt rundt på nettet i forhold til den VPN-tjenesten du vurderer å teste.

Hvor mange enheter fungerer VPN tjenesten på samtidig?

Dette kan være en viktig faktor dersom du ønsker å benytte deg av VPN på flere enheter samtidig. Mange ønsker for eksempel å benytte VPN på PC eller Mac samtidig som du bruker den på Iphone eller iPad.

Mange ønsker for eksempel å dele en VPN tjeneste for å spare penger eller lignende.VPN tjenestene varierer nemlig i forhold til hvor mange enheter du kan benytte tjenesten på samtidig.

De fleste betalte VPN tjenester lar deg benytte VPN på over 5 enheter, slik at dette da ikke blir en problemstilling, men mange gratistjenester har vesentlige begrensninger, og det kan derfor være greit å dobbeltsjekke før du velger.

Hvor rask er hastigheten på serverne?

En annen ting som er veldig viktig i forhold til iPhone er naturligvis hastigheten på de forskjellige serverne. Med en hver bruk av VPN vil hastigheten være noe dårligere, da all trafikk må innom en ekstern server før den når ut til internett.

Imidlertid blir hastigheten nesten ikke noe dårligere med de beste VPN tjenestene, som for eksempel de som vi anbefaler i denne artikkelen.Mange gratistjenester vil være veldig trege og hemme deg i ditt daglige bruk, disse er det viktig at du unngår.

Har VPN tjenesten servere i Norge?

En annen ting som er viktig ikke bare i forhold til iPhone, men til enhver bruk av VPN for norske borgere, er om VPN tjenesten har servere i Norge. Dette gjelder særlig dersom du befinner deg i utlandet og skal se for eksempel NRK.

Har ikke VPN tjenesten norske servere, vil du jo ikke kunne få en norsk IP adresse. Ikke alle VPN tjenester har servere i Norge, slik at dette faktisk er noe det er viktig å sjekke. Jo flere servere VPN tjenesten har i Norge, det bedre, da dette som oftest vil bety bedre hastighet.

Hvor mye koster VPN tjenesten?

En sentral faktor for de aller fleste er naturligvis pris. Dette momentet legger vi imidlertid ikke så mye vekt på, da prisen er omtrent den samme for alle de betalte VPN tjenestene.

Prisen ligger på omtrent $10 i måneden, binder du deg for en lengre periode blir prisen langt billigere. Nesten alle betalte VPN tjenester har også en 30 dagers pengene tilbake garanti, slik at du slipper å ta noen risiko.

Hvor god er sikkerheten?

Et sentralt element er naturligvis hvor god sikkerhet VPN tjenesten har – dersom dette er hovedgrunnen til at du bruker en VPN-tjeneste. Uansett er det sentralt at tjenesten ikke loggfører trafikken din.

Dersom tjenesten gjør dette vil den jo faktisk kunne overvåke alt du foretar deg, da du nærmest til enhver tid benytter deg av iPhonen din (dersom du er et vanlig dødelig menneske).

Det er faktisk en del VPN tjenester som loggfører, men dette er som oftest gratistjenestene. De VPN tjenestene vi anbefaler her loggfører naturligvis ikke noe av trafikken din.

De beste VPN tjenestene har sikkerhet og kryptering på militærnivå, hvilket innebærer at det vil være svært vanskelig å spore eller hacke deg. Den beste sikkerheten i vår test hadde NordVPN, ExpressVPN og CyberGhost.

Innholdsfortegnelse

  Beste VPN-tjenester for øyeblikket

  Express Icon

  Beste VPN i vår test

  Besøk ExpressVPN

  Beste generelle VPN i 2019

  NordVPN Icon

  Beste VPN i forhold til pris

  Besøk NordVPN

  Mest verdi for pengene

  Om annonsering på denne nettsideninfo