NordVPN vs SurfShark (2024): Test og sammenligning

Sist oppdatert: 05/01/2024

Både SurfShark og NordVPN er gode VPN-tjenester.

NordVPN og SurfShark er begge gode VPN-tjenester som gir deg mye igjen for pengene. Mens NordVPN er blant de mest populære og velkjente VPN-tjenestene, er SurfShark veldig prisvennlig.

Vi skal her sammenligne NordVPN og SurfShark på en rekke ulike områder. Finn ut hvordan de to ulike VPN-tjenestene scorer når det kommer til blant annet hastighet, sikkerhet, kundeservice og brukervennlighet!

Om NordVPN

Hjemmesiden til NordVPN

NordVPN er kanskje det mest kjente VPN-merket på verdensbasis, og ble etablert i 2012 av Tefincom & CO, S.A. Siden NordVPN har sitt hovedsete i Panama, er tjenesten utenfor både amerikansk og europeisk internettkontroll.

Det finnes flere årsaker til at NordVPN er så populær. Den kanskje mest åpenbare grunnen er at denne VPN-tjenesten gir forbrukeren et kvalitetsprodukt til en relativt lav pris. Med rundt 5 500 servere fordelt på 60 ulike land, får du mange muligheter med NordVPN.

Programvaren fra NordVPN kan benyttes på alle de mest populære enhetene og operativsystemene, inkludert iOS, Android, Windows, macOS og Linux.

Om Surfshark

Hjemmesiden til Surfshark.

SurfShark eies av et firma på De britiske Jomfruøyer, og er en relativt ny VPN-tjeneste. Nye VPN-tjenester har ofte vesentlige mangler, men SurfShark har vist seg å være konkurransedyktig med store kjemper som NordVPN og ExpressVPN.

SurfShark har i overkant av 1 700 servere fordelt på 63 ulike land. Her kan du også se fram til høy hastighet, og en velfungerende tjeneste for streaming i HD-kvalitet og gaming. Spesielt når det kommer til brukervennlighet, evner SurfShark å skille seg positivt ut i mengden.

Sammenligning av NordVPN og SurfShark

Vi skal nå sammenligne NordVPN og SurfShark på de områdene vi mener er de viktigste i forhold til kjøp av VPN.

NordVPN vs SurfShark serverutvalg

NordVPN er blant bransjens tungvektere når det kommer til serverutvalg. Med mer enn 5 000 servere er NordVPN klart bedre enn SurfShark, som kun har i overkant av 1 700 servere.

NordVPN har servere i hele verden.

Hvorfor er dette relevant? Jo, flere servere er som regel synonymt med høyere hastighet, bedre sikkerhet og tilkobling, og lignende. NordVPN har flest servere, men SurfShark har servere i flere land.

Dette vil imidlertid ha liten betydning for forbrukeren, som mest sannsynlig ikke har bruk for å koble seg til fjerntliggende og eksotiske land. Fordelen med NordVPN er at denne VPN-tjenesten har servere i landene du mest sannsynlig ønsker å koble deg opp mot.

Surfshark har også servere i hele verden.

SurfShark gir deg imidlertid en fordel ved at du kan ha et ubegrenset antall oppkoblinger. NordVPN har en grense på seks oppkoblinger, mens SurfShark lar deg koble deg opp til et ubegrenset antall områder. Perfekt om du har svært mange enheter!

NordVPN vs SurfShark – hastighet

Når det kommer til hastighet, er det spesielt to faktorer som er viktige å ta hensyn til. Den ene handler om oppkoblingstid mot server, mens den andre handler om selve hastigheten til serveren.

Ved bruk av VPN-tjenester blir ofte internetthastigheten reduseres noe. Dette skyldes at all internett-trafikk må gå via en ekstern server før den til slutt når ut til nettet.

I Surfshark sin app kan du faktisk hastighetsteste forskjellige servere og velge den raskeste.

SurfShark imponerer med minimal reduksjon i internetthastighet, og det samme gjelder NordVPN. Sistnevnte gir bare 6–8 % hastighetsreduksjon.

Når det kommer til serverhastighet, er NordVPN noe bedre enn SurfShark. NordVPN kan skilte med en gjennomsnittlig hastighet på 169 Mbps, mens SurfShark har en gjennomsnittshastighet på 114 Mbps.

NordVPN vs SurfShark – sikkerhet

Når det gjelder sikkerhet, har NordVPN en sikkerhetsprotokoll basert på AES-kryptering av typen 256-bit. Denne VPN-tjenesten har heller ikke noen loggføringspolitikk, og har en såkalt kill switch.

Også SurfShark kan skilte med å ikke ha noen loggføring av brukerne, samt kill switch og 256-bits AES-kryptering.

NordVPN tilbyr blant annet Kill Switch funksjon.

AES-kryptering går ut på at data som sendes til og fra serveren blir kryptert, og her ansees 256-bit for å gi svært god sikkerhet. Med en kill switch vil ikke IP-adressen din synliggjøres dersom tilkoblingen av en eller annen grunn skulle falle ut.

Loggføringspolitikk er også greit å ta hensyn til, da dette handler om hvorvidt VPN-tjenesten loggfører hvilke nettsider du besøker og lignende. Et VPN-firma som ikke loggfører trafikken din, vil derfor være fordelaktig. Da kan nemlig ikke tjenesten selge informasjon om forbrukeren videre til tredjeparter.

Fungerer NordVPN og SurfShark med Netflix?

Mange som benytter seg av VPN-tjenester gjør dette for å kunne få tilgang til amerikanske Netflix, da utvalget her er bedre enn via norsk Netflix. Den gode nyheten er at NordVPN gir deg tilgang til amerikanske Netflix uten problemer.

Både NordVPN og Surfshark er gode valg for Netflix.

Mange VPN-tjenester kan ikke benyttes til å se på amerikansk Netflix, siden denne streaming-tjenesten gjør en rekke tiltak for å forhindre nettopp dette. NordVPN jobber aktivt med å oppdatere serverne sine, slik at du kan fortsette å se på amerikansk Netflix.

Også SurfShark kan gi deg tilgang til Netflix i andre land. Med servere av høy kvalitet som er lokalisert i USA, kan du enkelt se på amerikansk Netflix. Dette gir deg tilgang til mange spennende serier og filmer.

Hvilken tjeneste gir deg mest for pengene?

NordVPN er kjent for å være en svært prisgunstig VPN-tjeneste, og koster fra 3,49 dollar i måneden dersom du binder deg i tre år, noe som tilsvarer rundt 30 kroner. Dersom du kun skal benytte tjenesten i én måned, koster NordVPN 11,95 dollar. Se prisene nærmere her:

Oversikt over NordVPNs priser.

SurfShark koster enda mindre. Dersom du knytter deg til denne VPN-tjenesten i to år, vil den ikke koste mer enn 1,99 dollar i måneden, noe som tilsvarer rundt 20 kroner. Skal du kun benytte tjenesten i én måned derimot, er prisen den samme som for NordVPN, 11,95 dollar. Se prisene nærmere her:

Oversikt over Surfsharks priser.

Hvilken tjeneste som lønner seg mest for deg, kommer litt an på hvilke krav du setter til tjenesten. Sammenlignet med hastighet, vil kanskje NordVPN være det mest prisgunstige alternativet.

NordVPN vs SurfShark brukervennlighet

NordVPN er kjent for å være svært brukervennlig. Du kan enkelt velge hvor serveren skal være lokalisert ved å klikke på et verdenskart. Dette er både oversiktlig og ukomplisert.

Også SurfShark er meget brukervennlig. Denne VPN-tjenesten har et veldig brukervennlig og enkelt design som enkelt kan anvendes selv av «nybegynnere». SurfShark er brukervennlig både på PC og via app.

Det er enkelt å manøvrere seg rundt i NordVPNs app.

Når det kommer til brukervennlighet er disse to VPN-tjenestene veldig like. SurfShark har riktignok ikke et eget kart over server-lokaliteter, men du finner en oversiktlig liste over tilgjengelige land.

Uansett om du går for NordVPN eller SurfShark, vil du enkelt kunne navigere via en egen app. Begge tjenestene har apper med moderne design og nyttige funksjoner. Foretrekker du imidlertid kart, er NordVPN det beste alternativet.

NordVPN vs SurfShark kundeservice

Når det kommer til VPN-tjenester og teknologitjenester generelt, er kundeservice nyttig å ha.

Skulle det oppstå tekniske utfordringer mens du benytter NordVPN, kan du enkelt komme i kontakt med kundeservice via chat. Her kan du forvente svar omgående. Ellers finnes det muligheter for å kontakte VPN-tjenesten via e-post, noe som har litt lengre responstid.

Både Surfshark og NordVPN har live chat, som fungerer bra.

Også SurfShark tilbyr kundeservice via live chat, og kan ellers kontaktes via et kontaktskjema.

Både SurfShark og NordVPN har nyttige hjelpesider der du kan finne svar på vanlige problemstillinger relatert til tjenestene. Ellers kan begge tjenestene vise til døgnåpen kundeservice slik at du kan motta hjelp 24/7.

Utvidelser og apper

NordVPN tilbyr programvare og apper til enheter med for eksempel iOS eller Android. Dette er standard apper som følger med VPN-tjenesten. Disse gjør at du kan få sikker beskyttelse for eksempel dersom du benytter et offentlig nettverk mens du sjekker nettbanken.

Det er raskt gjort å installere tilkoblinger til appene, noe som betyr at du kan oppnå umiddelbar beskyttelse. NordVPN gir deg dessuten mulighet til å ha flere enheter tilkoblet på én gang. Du kan installere tjenester på både mobil, nettbrett og PC for eksempel.

NordVPNs utvidelse for Chrome.

NordVPN kan skilte med mer enn 10 millioner nedlastninger og høy rating for appen sin. Dette bekrefter at den er brukervennlig og populær blant forbrukerne.

SurfShark sin app er også svært brukervennlig og funksjonell. Appen kan åpnes med en quick-connect-knapp, og gir deg en oversiktlig liste over tilgjengelige innstillinger og servere.

Penger tilbake / garanti

NordVPN er ikke mulig å finne i gratisversjon. Denne VPN-tjenesten gir deg imidlertid pengene tilbake dersom du ikke skulle være fornøyd. Med fornøyd-garanti har du ingenting å tape på å benytte tjenesten. Du må i så fall angre på abonnementet innen 30 dager.

Også SurfShark tilbyr pengene tilbake dersom du melder fra om at du ikke er fornøyd innen 30 dager. NordVPN og SurfShark er med andre ord veldig like når det kommer til garanti!

Det å ha mulighet til å få pengene tilbake dersom du ikke skulle være fornøyd, bidrar til å gi en trygg og god brukeropplevelse. Synes du for eksempel at tjenesten ikke holder det den lover, trenger du bare å kontakte kundeservice og gi en klage.

NordVPN vs SurfShark til torrenting

På tross av at mange i dag benytter seg av streaming, er torrenting fortsatt nokså populært. Siden myndighetene har sørget for å slå ned på ulovlige torrenting-tjenester, er det i dag nærmest umulig å laste opp eller ned musikk, videoer og lignende på nett.

Med VPN-tjenester er det imidlertid mulig å gjennomføre torrenting-aktiviteter. Siden hverken NordVPN eller SurfShark loggfører brukernes aktiviteter, kan brukerne laste opp og ned filer uten at dette blir notert.

Også serverens stabilitet og hastighet er avgjørende for en god torrenting-opplevelse. Her scorer både SurfShark og NordVPN bra, men sistnevnte trekker det lengste strået. Både SurfShark og NordVPN vil forflytte deg til en egnet server dersom P2P-trafikk detekteres.

Siden NordVPN kan skilte med noe raskere nedlastningshurtighet enn SurfShark, vil dette kanskje være den optimale tjenesten om torrenting er viktig for deg. Merk likevel at begge tjenester fungerer bra på dette området.

NordVPN vs SurfShark for bruk i Norge

NordVPN retter seg blant annet mot forbrukere på det norske markedet, og tilbyr diverse serverpakker i Norge. Tjenesten har noen titalls servere lokalisert i Norge, noe som sørger for god stabilitet og hastighet på tjenestene.

NordVPN har en rekke servere i Norge.

Dersom du for eksempel befinner deg i utlandet og ønsker å få tilgang til innhold som normalt sett er reservert forbrukere i Norge, kan en VPN-tjeneste være midt i blinken. Da kan du for eksempel se på NRK mens du er i Spania.

Også SurfShark har egne servere som er lokalisert i Norge. I likhet med NordVPN sine servere, har disse høy kvalitet og tilbyr hurtig tilkobling. SurfShark er faktisk en av de beste VPN-tjenestene når det kommer til pålitelighet og hurtighet på norske VPN-servere.

Surfshark har mange servere i Norge.

Som nordmann kan du med andre ord ta i bruk både NordVPN og SurfShark, og forvente en velfungerende VPN-tjeneste. Mange nordmenn ønsker VPN-tjenester for å få tilgang til amerikansk Netflix, noe du vil kunne få enten du velger NordVPN eller SurfShark.

NordVPN vs SurfShark spesialfunksjoner

NordVPN er kjent for å være først ute blant VPN-tjenestene når det kommer til lansering av nye, spennende tjenester. Denne VPN-tjenesten kan blant annet skilte med dobbel kryptering for ekstra sikkerhet.

Dobbel kryptering innebærer at når du benytter deg av et VPN, vil trafikken din gå gjennom en ekstern server hvor trafikken krypteres. Dette sikrer at ingen kan få tilgang til din trafikk. Med dobbel kryptering er du i ekstra trygge hender.

Surfshark har en rekke avanserte sikkerhetsfunksjoner.

Både NordVPN og SurfShark har spesialfunksjoner som kill switch, som sørger for å stanse all trafikk hvis en server plutselig skulle tape funksjon. Dette sørger for at ingen informasjonslekkasjer kan oppstå.

En annen spesialfunksjon du kan få med NordVPN, er blokkering av annonser og usikre lenker. Slik kan du slippe de irriterende annonsene som ofte dukker opp online, samt utrygge forbindelser.

Konklusjon

Både SurfShark og NordVPN er velfungerende VPN-tjenester for nordmenn som ønsker å kunne koble seg til servere i andre land. Begge tilbyr sikre løsninger med kill switch og opererer ikke med loggføring.

Disse VPN-tjenestene vil også gi deg mulighet for torrenting og tilgang til amerikansk Netflix, samt tilkobling til servere i Norge dersom du er i utlandet. Sistnevnte er praktisk dersom du ønsker tilgang til innhold på nett som er reservert for nordmenn.

Når det kommer til pris er SurfShark litt billigere enn NordVPN, noe som gjør det til et budsjettvennlig alternativ. Det skal likevel påpekes at prisforskjellen ikke er spesielt stor – vi snakker kun en differanse på ca. 10 kroner i måneden om du velger langtidsabonnement.

For kortsiktige abonnementer på én måned, er prisen akkurat den samme for SurfShark og NordVPN. Tatt i betraktning at NordVPN har noe bedre hastighet og et svært godt omdømme, er kanskje NordVPN det beste alternativet for den gjennomsnittlige bruker.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo