Hvorfor bruke VPN?

Sist oppdatert: 04/06/2021

VPN er noe som har blitt mer og mer populært den siste tiden. VPN har en rekke forskjellige bruksområder, så det er forskjellige grunner til hvorfor man selv skulle ønske en VPN. For noen er sikkerhet veldig viktig, mens andre er mer interessert i å åpne opp geoblokkert innhold. Uansett formål er det et par ting som er viktige å tenke på når man velger en VPN. De viktigste er hastighet og sikkerhet. Vi skal i denne artikkelen forklare bruksområdene til en VPN og gå litt mer i dybden på de aller beste. 

1. Sikkerhet

Det er dessverre slik at flere og flere blir utsatt for angrep på nett av hackere. Dette kan skje i ditt eget hjem, men det er mer vanlig når man bruker offentlige nettverk og hotspots. Hackere stjeler informasjon som passord, kortinformasjon og sensitive opplysninger for å utpresse deg. Dette vil man selvfølgelig unngå, og med en VPN kan man være trygg uansett hvor man er. En VPN gjør at trafikken din går gjennom en tunnel som krypterer innholdet, og koblingen går kun mellom enheten din og serveren du er koblet til.

De beste VPN-tjenestene lagrer ingen data, så det er ikke noe problem at dataen din går til denne serveren. I tillegg til dette er det også vanlig med en kill-switch funksjon. Dette betyr at dersom du skulle miste tilkoblingen til din VPN, selv om dette nesten aldri skjer, vil ikke IP-adressen din være midlertidig synlig. I tillegg til vanlig internettbruk kan man også laste ned torrents uten risiko. Nedlasting av torrents er en veldig vanlig måte å bli hacket på, da det ofte er liten sikkerhet på nettsidene man laster ned fra. 

2. Få tilgang til geoblokkert innhold

En VPN tjeneste tilbyr servere i flere land som man kan koble seg opp til som man ønsker. For eksempel NordVPN har et verdenskart der man enkelt kan klikke på det landet man ønsker IP-adresse i. Når man har valgt et land, vil alle nettstedene du besøker tro at du befinner deg i dette landet. Dette betyr at man kan få tilgang til innhold som blant annet BBC iPlayer, Hulu og Norsk TV i utlandet. I tillegg har tjenester som Netflix og Amazon Prime et begrenset bibliotek i Norge.

Med VPN kan du for eksempel få mer utvalg på amerikansk Netflix.

Den amerikanske versjonen av Netflix er alene en grunn til at mange skaffer seg en VPN, da biblioteket er ca tre ganger så stort. Dette er også veldig gunstig hvis man er på ferie og ønsker å se innhold fra tjenester som TV2 Sumo, Viaplay, Dplay eller NRK. Alle de beste tjenestene har mange gode servere i de største landene, men noen tilbyr et bredere utvalg. For eksempel ExpressVPN har servere i 94 land. 

3. Spar penger når du handler på nett

Det er faktisk slik at du kan spare en del penger med en VPN når du handler på nett. Mange nettsider har forskjellige priser fra land til land, og dette kan man ta nytte av. Spesielt hvis du skal ut å reise er det ofte stor variasjon på både fly og hotell.

Vi anbefaler at man tar et land der gjennomsnittslønnen er lav, som for eksempel Bangladesh. Det er selvfølgelig lurt å sammenligne så mange forskjellige land som mulig før man legger inn en bestilling. 

4. Omgå sensur på reiser til land som Kina og Russland 

Det finnes flere land som har svært strenge regler når det kommer til hva slags innhold som skal være tilgjengelig for befolkningen. For eksempel er sosiale medier bannlyst i Kina. Dersom du laster ned en VPN før du reiser til et slikt land, kan du enkelt velge en server i for eksempel Norge. Dette gir deg muligheten til å bruke internett fritt som du ellers ville gjort hjemme. 

Også nyhetskilder kan også være sensurert. Landene dette gjelder er som du kanskje har forstått ofte diktaturer. Merk at det også kan være land som for eksempel av religiøse årsaker ikke har et fritt internett. Du kan for eksempel ikke se YouTube i Tyrkia eller bruke WhatsApp i Iran. Med en VPN vil du derimot aldri oppleve noen problemer med sensur. Merk at det er en god ide å laste ned før du reiser, da sidene for å laste ned VPN klienten som regel også er sensurert. 

5. Vær anonym på nett og skjul bevegelsene dine 

I tillegg til sensur er det også en rekke land som er svært opptatt av å overvåke befolkningen og alle som besøker landet. Dette ble et stort tema i for eksempel USA etter at Edward Snowden lekket informasjon om hvordan dette foregår i praksis. Og selv om dette er et ekstremt eksempel, er det svært vanlig at du blir overvåket til enhver tid på nettet. 

Når du endrer IP adressen din blir du helt anonym – her NordVPN.

Dette er en av hovedgrunnene til at VPN har blitt såpass populært de siste årene. Når du krypterer dataen din kan du surfe uten å bekymre deg over om du blir overvåket. Skreddersydd reklame er blant annet noe flere opplever som svært ubehagelig. Dette kan unngås når du bruker en VPN. Merk at du manuelt må huske å slette cookies i etterkant da du er avhengig av disse for å bruke flere sider. Et annet alternativ er å bruke en trygg browser. 

Hvis du skal laste ned torrents er det også flere VPN tjenester som gir deg ekstra trygghet når du gjør dette. For eksempel ExpressVPN har P2P optimaliserte servere som gjør det trygt å laste ned torrents.

Anbefalte VPN-tjenester

Det finnes ekstremt mange VPN-tjenester der ute. Mange av disse fungerer bra. Det viktigste er selvfølgelig at VPN-tjenesten fungerer så bra som mulig i forhold til alle punktene vi har nevnt ovenfor. De vi nevner her er noen av de bedre:

ExpressVPN

 • Beste VPN på markedet.
 • Veldig bra kryptering.
 • Servere i 94 land.

Hvis du leter etter en VPN som tikker alle bokser er ExpressVPN det åpenbare valget. Denne leverandøren finner du som regel på førsteplass i alle tester av VPN. Dette er fordi når man bruker tjenesten er det så bra hastighet og ytelse at man ikke engang merker det. Med alle VPN-tjenester vil det være noe dropp i hastighet på internettet ditt fordi trafikken må gå gjennom en ekstern server som krypterer dataen før det når internett. Med ExpressVPN er denne forskjellen noe man ikke engang merker, så du kan surfe, spille eller strømme slik som du ellers ville gjort. De har også servere i 94 forskjellige land, som er noe av det meste i bransjen. 

Når det kommer til sikkerhet kan du alltid være trygg når du bruker denne leverandøren. I tillegg til den anbefalte krypteringen har de også egne privat krypterte DNS på hver server, som fungerer som ekstra beskyttelse. Selskapet er også basert i De Britiske Jomfruøyer, så de er utenfor EU og USA sin jurisdiksjon om å loggføre aktiviteten til brukerne sine. Dette betyr altså at hvis noen skulle klare å hacke en server (som aldri har skjedd), er det ingenting å finne der. Videre har de også en kill-switch som betyr at hvis man mot formodning skulle miste tilkoblingen vil ikke IP-adressen din bli midlertidig eksponert. 

Med tanke på at ExpressVPN leverer en såpass bra tjeneste har de en veldig god pris. Som de fleste leverandører koster tjenesten ca 100 kroner for en måned, men de har gode tilbud på lengre medlemskap. Det lengste medlemskapet de tilbyr er på 15 måneder og da koster det rundt 50 kroner i måneden. Du kan også teste ut tjenesten i 30 dager uten risiko og få igjen pengene dersom du er misfornøyd. 

Prøv ExpressVPN

NordVPN

 • Bruker TOR over VPN tilkoblingen.
 • Tilbyr kill-switch.
 • IP og DNS-lekkasje.

Selv om NordVPN kommer på andreplass på vår liste, er det lite som skiller denne leverandøren og ExpressVPN. De tilbyr servere i over 60 land der alle har veldig gode servere. Hastighetsmessig vil man heller ikke merke noe forskjell når man bruker NordVPN. Nesten alle serverne deres har veldig god hastighet, men det kan ta litt lenger tid å koble til disse enn med ExpressVPN. 

NordVPN har også en sikkerhet som er blant de aller beste. De har også den anbefalte krypteringen, som faktisk er på linje med det amerikanske forsvaret sin. For å gjøre tjenesten ekstra sikker bruker de en TOR over VPN i tillegg til krypteringen. De er basert i Panama som gjør at de kan operere med en politikk der de ikke lagrer noe data. Videre har de også en kill-switch og beskyttelse mot IP og DNS lekkasjer. 

Dersom du kun er interessert i NordVPN i en måned koster det ca 100 kroner. Man kan på den andre siden melde seg opp i hele 3 år og få tjenesten for bare omkring 35 kroner i måneden. Dersom man av hvilken som helst grunn skulle være misfornøyd med tjenesten tilbyr de også en 30-dager pengene tilbake garanti. 

Prøv NordVPN

SurfShark

 • Veldig god kryptering.
 • Ha ubegrenset med enheter koblet til samtidig.
 • Null loggføring.

Dette er en leverandør som ikke er like stor som de andre da den er mye yngre. Dette betyr på den andre siden ikke at SurfShark ikke leverer en veldig god tjeneste. De tilbyr servere i 50 land. Selv om dette er litt færre enn ExpressVPN har de uttalt at de jobber med å øke dette tallet. Hastigheten på serverne er veldig god i nesten alle landene, men i de minste landene kan det være noe dropp i hastighet. Dette inkluderer ikke de nordiske landene. 

SurfShark har en veldig god kryptering, så du kan være sikker på at dataen din er trygg. Men selv om de har en god kryptering, er det ikke noen ekstra sikkerhetsfunksjon som hos de ovennevnte. De tilbyr derimot politikk om null loggføring og en kill-switch. 

Der denne leverandøren virkelig skiller seg ut er at man kan bruke så mange enheter man vil samtidig. Dette er perfekt dersom man skal ha VPN for hele familien. Prisen for en måned er som de andre, men de har et enormt dropp i pris for den lengste avtalen. Prisen per måned hvis man melder seg opp i 2 år koster så lite som 16 kroner i måneden. 

Prøv Surfshark

Kan man bruke en gratis VPN?

Siden det finnes en rekke gratis leverandører kan de være fristende å velge en av disse. Dette er noe vi anbefaler å styre unna av en rekke grunner. For det første er det ofte få servere som er trege, så det vil sjeldent være mulig å surfe som normalt og strømme innhold i HD. Dersom du skulle finne en gratis leverandør med god hastighet er det dessverre også en datahette på de fleste. Dette betyr at man kun kan bruke en viss mengde med data om dagen. Les hvorfor du burde unngå gratis VPN-tjenester her.

I tillegg til dårlig hastighet og ytelse er det også slik at flere gratis VPN-leverandører selger informasjonen til brukerne sine videre til tredjeparter. Selv om dette går imot hva man ønsker med en VPN, er det slik disse leverandørene overlever. Ofte er det også slik at de gratis tjenestene kun er gratis i en liten periode før man må betale uansett.

Oppsummering 

Det er flere gode grunner til hvorfor du burde bruke en VPN til enhver tid. For det første gir en VPN deg sikkerhet og anonymitet når du surfer på nettet. Dette gjør at du ikke trenger å være bekymret over din sensitive informasjon. I tillegg til sikkerhet får du også andre fordeler som muligheten til å spare penger når du handler på nettet og muligheten til å åpne geoblokkert innhold. Bare den amerikanske versjonen av Netflix er grunn nok for mange til å laste ned en VPN. 

Det finnes i dag hundrevis av forskjellige VPN tjenester å velge mellom. Når det er sagt er det ikke altfor mange tjenester som leverer til den standarden man ønsker. Tre av de aller beste leverandørene på markedet er blant annet de ovennevnte.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo