Hvordan bruke VPN med Safari (oppdatert guide 2024)

Sist oppdatert: 05/01/2024

Virtuelt, privat nettverk, er det nødvendige verktøyet for alle som ønsker å beholde privatlivet selv om de surfer for nettet. I tillegg til et sterke personvern får du også tilgang til innhold som er blokkert i landet du befinner deg i. Det vil si at om du sitter i Norge, kan du bruke VPN for å se filmer eller serier som kun er tilgjengelige i USA. På samme måte kan VPN være nyttig om du er i utlandet og vil se programmer som kun sendes i Norge.

VPN sørger for å kryptere forbindelsen mellom din dataenhet og det store internettet. Det betyr at IP-adressen din blir skjult for resten av verden, og dermed er det ingen som vet hvor du egentlig befinner deg. Det er enkelt å sette opp VPN, og det gjelder også om du bruker nettleseren Safari.

Slik setter du opp VPN på Safari

Det aller første du naturlig nok må gjøre er å velge en VPN-leverandør, som tilbyr VPN med utvidelse for Safari. Dette gjør nemlig at du ikke trenger å gjøre annet enn å klikke på at du ønsker å legge til Safari. Deretter vil du normalt bli bedt om å bekrefte dette valget. Det er et godt tips å la selve VPN-utvidelsen kjøre i et eget, privat vindu.

Det som nå skjer, er at du vil se ikonet til VNP-leverandøren du har valgt øverst til høyre i nettleseren din. Da trenger du ikke gjøre annet enn å logge deg inn hver gang du vil benytte deg av VPN-et ditt.

Dessverre er det slik at mange av de som benytter seg av Safari får problemer med å bruke nettleseren når VPN-et er aktivt. De mest vanlige av disse problemene kan løses ved hjelp av følgende metode:

•         kontroller tilkoblingen og dennes innstillinger

•         slett nettleservinduet

•         oppdater både nettleseren og VPN-et

•         kontroller antivirus og brannmur

•         prøv en annen VPN-server

•         fjern Adware

•         start PC-en på nytt

•         start ruteren på nytt

•         bruk en tilkobling som er LAN-kablet

•         kontroller nettverksdriverne

•         kjør feilsøking på Windows

Ulike VPN-leverandører

Det finnes mange populære leverandører av VPN, og det gjelder også VPN for Safari. Her er en liten oversikt over de 3 mest brukte.

NordVPN

NordVPN er helt klart en av de aller mest kjente tilbyderne av VPN. Selskapet har ikke mindre enn 5 000 servere stående i hele 59 land. Selskapet har hovedkontor i Panama, og dermed unngår man alle restriksjonene som kommer fra blant annet USA og EU.

NordVPN tilbyr sikker tilkobling gjennom det som kalles AES 256-bit kryptering. I tillegg har de også en funksjon som kalles for kill switch, og den sikrer at forbindelsen din kuttes i samme øyeblikk som tjenesten faller ut. Dermed er du sikret at ingen kan se hva du holder på med selv om det blir brudd på linjene. Du får også økt sikkerhet gjennom det som kalles dobbel VPN. NordVPN er også en av tilbyderne som garanterer at de ikke fører noen logg over kundenes aktiviteter på nett.

Det er de mange serverne som gjør denne tjenesten så god, og mange er også fornøyd med at dette VPN-et fungerer bra med Netflix. Selskapet tilbyr en svært brukervennlig meny. De lover deg pengene tilbake om du ikke er fornøyd med tjenesten. Denne garantien varer i 30 dager fra du registrerte deg. Kundeservicen har åpent døgnet rundt, slik at du alltid får den hjelpen du trenger.

Prøv NordVPN

ExpressVPN

ExpressVPN er den største konkurrenten til NordVPN, og er en svært populær tilbyder av VPN. Noe av populariteten skyldes nok at de har vunnet flere tester, og det gjør at både nye og gamle kunder føler seg trygge. Selskapet har godt over 3 000 servere i 94 land, og fungerer sammen med de aller fleste strømmetjenester.

I likhet med andre seriøse tilbydere av VPN benytter også ExpressVPN seg av AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring. Tjenesten er kompatibel med alle de store operativsystemene og fungerer også godt på mobil. I tillegg finnes det utvidelser for alle de vanlige nettleserne, deriblant Safari. De raske serverne får gode tilbakemeldinger, og i tillegg kan kundene glede seg over kill switch-funksjonen og flere andre tiltak som sørger for at privatlivet på nett virkelig er privat.

Den brukervennlige, norske menyen forteller deg nøyaktig hvordan du skal koble deg til den ønskede serveren. Du trenger med andre ord ikke være teknisk anlagt for å få dette til.

ExpressVPN har sitt hovedkontor på De britiske jomfruøyene, og dermed faller de utenfor de strenge restriksjonene i Europa og USA. For deg som bruker betyr det at du ikke trenger å bekymre deg for at din personlige informasjon må overleveres til en tredjepart. De tilbyr dessuten den samme pengene tilbake-garantien om du ikke er fornøyd med tjenesten. Du kan dermed prøve det gratis i en hel måned.

Prøv ExpressVPN

Surfshark

Dette er en ny tilbyder av VPN, som har rukket å bli veldig populær på den tiden den har vært i virksomhet. Populariteten skyldes i hovedsak at selskapet tilbyr en VPN som klarer å komme seg forbi brannmuren den populære strømmetjenesten Netflix har satt opp. Surfshark kan tilby mer enn 500 servere i rundt 50 land, blant annet Norge. I henhold til flere tester er disse serverne både stabile og raske. Brukermenyen er av det enkle slaget, og passer godt for alle som ikke er teknisk anlagt. Det tar ikke lange tiden før du er klar til å benytte deg av VPN-et.

Det finnes egne programmer for henholdsvis Android og iPad samt utvidelser for alle populære nettlesere, inkludert Safari. Sikkerheten er like høy som hos de to andre tilbyderne, og med hovedkontor på De britiske jomfruøyene risikerer du ikke at de må utlevere informasjon om deg til andre.

Surfshark tilbyr deg ikke mindre enn en gratis prøveperiode på hele 30 dager. Du får pengene tilbake om du ikke er fornøyd med tjenesten, og dermed har du ingenting å tape på å prøve.

Prøv Surfshark

Slik fungerer VPN

Enkelt fortalt fungerer VPN på den måten at det opprettes en sikker forbindelse mellom datamaskinen din og den VPN-serveren du har valgt deg ut. All trafikken fra og til datamaskinen din sendes gjennom denne forbindelsen i kryptert form. På fagspråket kalles dette en sikker tunnel. Krypteringen sørger for at andre ikke kan spore IP-adressen din, og om noen prøver får de ikke tak i annet enn IP-adressen til den serveren du har knyttet deg opp mot.

De fleste tilbydere av VPN har plassert serverne sine over hele verden. De lokale nettsidene vil dermed tro at du befinner deg på samme sted som den valgte serveren. Dermed kan du se på innhold fra ulike TV-kanaler og strømmetjenester som ellers ikke er tilgjengelig der du bor.

Selv om det ikke er til å komme forbi at mange av de som bruker VPN gjør det nettopp for å få tilgang til et større utvalg av serier og filmer, finnes det mange andre svært gode grunner til å benytte seg av VPN. Her kommer en liten oversikt:

•         VPN skjuler IP-adressen din, slik at du kan surfe anonymt på nettet.

•         VPN gir økt trygghet på nett.

•         Med VPN unngår du såkalte geoblokkeringer.

•         Du kan se blokkerte nettsider.

•         VPN gir deg mulighet til å unngå overvåking.

Mange arbeidsgivere ønsker at du skal bruke et VPN når du er på forretningsreise. Det å koble arbeids PC-en eller den private PC-en til et offentlig nettverk, kan føre til problemer. Du stiller blant annet PC-en lagelig til for hackere. Å bruke VPN er en av tiltakene som bidrar til at du kan bruke nettet på en tryggere måte.

De aller fleste arbeidsgivere er opptatt av nettsikkerhet. Dermed ønsker de at du bruker VPN når du skal koble deg opp mot firmaets servere hver gang du befinner deg utenfor firmaets fire vegger. Å koble PC-en til et åpent, offentlig nettverk, kan by på store problemer. PC-en og all informasjonen den inneholder ligger da mer eller mindre åpen for hackere, og det er noe alle arbeidsgivere frykter. VPN sørger dermed for sikker og trygg jobbing uansett hvor du måtte befinne deg.

Nettleseren Safari

Safari er en nettleser som opprinnelig ble laget av Apple til bruk på Mac OS X. Fra juni 2007 ble den også gjort tilgjengelig for brukere av Windows. Dette ble omgjort i 2012, og nå er Safari kun tilgjengelig for alle som bruker Mac OS X og iOS.

Safari har en rekke funksjoner, som gjør den enkel å bruke for alle som har iPhone som sin foretrukne mobiltelefon. Deriblant at du kan søke etter spesifikke ord på et nettsted. Nettleseren fungerer naturlig nok med iCloud, og det betyr at du kan ha de samme fanene på alle enheter.

Five Eyes-alliansen

Dette er en allianse, som består av USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Den så dagens lys under andre verdenskrig, da de allierte hadde et behov for å knekke hemmelige koder. Deretter kom den kalde fronten mot det tidligere Sovjetunionen, og deretter dukket internettet opp og et nytt behov for å overvåke folks aktivitet.

Five Eyes-alliansen har i de senere år fått selskap av det som kalles Nine Eyes-alliansen. Denne består av de opprinnelige fem landene pluss Danmark, Frankrike, Nederland og Norge. Fourteen Eyes-alliansen er enda en utvidelse. Den skjedde da Tyskland, Belgia, Italia, Sverige og Spania også ville med.

Alle VPN-tilbydere tilbyr null loggføring av din aktivitet mens du benytter deg av deres VPN-tjenester. For å holde dette løftet må de ha hovedkontor i land som ikke tilhører noen av disse landene.

Oppsummering

VPN, virtuelt privat nettverk, kan brukes på alle nettlesere. Dette inkluderer selvfølgelig også Safari. Ønsker du å benytte deg av VPN, må du finne en tilbyder som har en utvidelse for nettopp Safari. Det gjør tilkoblingen enda enklere. Deretter legger du VPN-et til i nettleseren. Dette er som regel veldig lett. Skulle det oppstå problemer, kan du følge fremgangsmåten vi skisserte lenger opp.

VPN er en utmerket løsning om du ønsker å være privat og trygg på nettet, eller ha muligheten til å se geoblokkert innhold.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo