ExpressVPN vs ProtonVPN (2024): Hvilken VPN er best?
Sist oppdatert: 05/01/2024
ExpressVPN og ProtonVPN er begge to godt etablerte VPN-leverandører. ExpressVPN er som regel den tjenesten du finner på førsteplass i alle lister over VPN og er mest sannsynlig den mest kjente leverandøren og. ProtonVPN er en yngre tjeneste, men har blitt anerkjent for sin solide tjeneste.
I denne artikkelen skal vi sammenligne de to leverandørene på en rekke områder. Til slutt skal vi også konkludere med hvilken leverandør du burde velge dersom du er ute etter en VPN-tjeneste.
Kort om ExpressVPN
ExpressVPN har vært på markedet helt siden 2009 og har siden den gang bygget seg opp til å bli sett på som den beste VPN tjenesten på markedet av de fleste. Selskapet er basert i De Britiske Jomfruøyer for å unngå “de 14 øynene” og sikre brukerne sine.
ExpressVPN tilbyr over 3000 servere i hele 94 land. Det er svært få leverandører som det hele tatt kommer i nærheten av både antall servere og land i forhold til ExpressVPN. De tilbyr også en sikkerhet som er svært solid. Mer om dette senere i artikkelen.
Kort om ProtonVPN
ProtonVPN ble lansert litt senere enn ExpressVPN i 2014. Siden dette har de vokst til å bli en av de største leverandørene på markedet. Dette er også delvis på grunn av deres trygge e-post system som mange bedrifter bruker. Selskapet er også basert i Sveits for å unngå jurisdiksjonene til “de 14 øynene”.
ProtonVPN ble opprinnelig basert for bedriftsmarkedet, men er i dag populært for privatpersoner og. De tilbyr over 1000 servere i 51 land. I tillegg til god ytelse tilbyr de også svært god sikkerhet.
ExpressVPN vs ProtonVPN servere og hastighet
Som du kanskje vet vil en VPN påvirke hastigheten på nettverket ditt. Det finnes faktisk gratistjenester som kan kutte hastigheten din med så mye som over 90%. På den andre siden vil en god leverandør ha såpass gode servere at det ikke er noen merkbar forskjell. Dette er en av de viktigste faktorene når du velger en leverandør.
ExpressVPN har som nevnt over 3000 servere fordelt på 94 land. Dette er åpenbart veldig mange servere og land. På den andre siden betyr ikke mange servere noe som helst dersom det ikke er høy hastighet på de.
Dette er ikke noe problem med ExpressVPN og i vår test opplevde vi ekstremt høye hastigheter på alle serverne vi testet ut. Du kan altså bruke nettet til det du skulle ønske som vanlig. Dette er også uavhengig av hvilket land du velger å koble deg til. Tilkoblingstiden er også veldig kort og du er tilkoblet så og si i det du trykker på en server.
ProtonVPN har ca en tredjedel av serverne til ExpressVPN med litt over 1000. Disse er fordelt på 51 land så det er på ingen måte et dårlig utvalg av servere. Ulempen med mindre servere er at det blir mindre sannsynlighet for å finne gode servere. Men dette er ikke et problem med ProtonVPN da deres servere er noen av de beste på markedet.
Dette er altså to leverandører du kan være sikker på at tilbyr høye hastigheter. Du har også tilgang til alle de største landene (og Norge) med begge leverandører. På den andre siden tilbyr ExpressVPN servere i nesten dobbelt så mange land og tre ganger så mange servere. Da kommer det heller kanskje ikke som noe sjokk at det er ExpressVPN som kommer seirende ut i sammenligningen om servere og hastighet.
ExpressVPN vs ProtonVPN sikkerhet
For de aller fleste som skaffer seg en VPN er sikkerhet det aller viktigste. Siden du leser denne artikkelen er du kanskje allerede kjent med hvorfor det er en god ide å sikre seg selv på nettet. Det har kommet flere og flere funksjoner for å sikre deg på nettet fra forskjellige VPN leverandører. For det første burde du aldri bruke en VPN som ikke er utenfor EU og USA sine jurisdiksjoner om loggføring av brukernes informasjon. Både ExpressVPN og ProtonVPN har en streng politikk om null loggføring så du kan være sikker på at informasjonen din er trygg.
ExpressVPN bruker den kjente 256-bit-AES krypteringen. Dette er den samme som det amerikanske forsvaret, så du kan være trygg på at ingen kan hacke deg. Det er faktisk slik at den eneste teknologien som kan åpne denne krypteringen ville brukt milliarder av år på å gjøre det. Men selv om krypteringen er såpass solid stopper det ikke der.
I tillegg til krypteringen har de også egne privat krypterte DNS på hver server for å øke sikkerheten enda mer. De har også en kill-switch funksjon som gjør at informasjonen din ikke blir midlertidig lekket dersom du skulle miste tilkoblingen til serveren du bruker. Det skal nevnes at dette nesten aldri skjer, men det er en veldig bra sikkerhet. I tillegg til disse funksjonene har også ExpressVPN gjort en rekke tiltak for å sørge for brukerne deres sin sikkerhet.
ProtonVPN sine sikkerhetsfunksjoner er relativt like ExpressVPN sine. De bruker den samme krypteringen. De fleste topp leverandører bruker denne da det er den mest sikre krypteringen på markedet. De har også beskyttelse mot DNS- og IP lekkasjer og kill-switch funksjon.
ProtonVPN har til og med sørget for å sikre maskinene serverne er lagret i. Disse blir oppbevart i et gammelt militært hvelv 100 meter under bakken i Sveits. Videre har de også en rekke ekstra sikkerhetsfunksjoner for å sikre brukerne sine.
Det er altså lite som skiller ProtonVPN sin sikkerhet fra ExpressVPN sin. Begge to har sikkerhet i verdensklasse og du kan føle deg trygg uavhengig av hvilken leverandør du bruker. Når det kommer til sikkerhet er det altså ingen av disse tjenestene som overgår den andre.
ExpressVPN vs ProtonVPN pris
Det har blitt vanlig blant VPN leverandører med en standard avtale som varierer i pris basert på hvor langt medlemskap du velger. Dette vil si at det ikke er noen forskjell når det kommer til funksjoner, men kun pris. ExpressVPN sin prismodell følger denne normen, men dette er ikke tilfellet for ProtonVPN.
Med ProtonVPN kan du velge en rekke forskjellige avtaler som varierer i pris. Det første medlemskapet de tilbyr er helt gratis. Det er åpenbart en del funksjoner du ikke får tilgang til, men dette er en fin måte å teste tjenesten på. Du kan da bruke tjenesten på en enhet om gangen. Du får tilgang til tre forskjellige servere og hastigheten du får er medium.
Det billigste medlemskapet koster 4 euro i måneden og heter “basic”. Du kan da ha to enheter tilkoblet samtidig og hastigheten er høy. Videre har du også tilgang til servere i alle landene. Ulempen er at du mister en del av sikkerhetsfunksjonene deres.
ProtonVPN sitt mest populære medlemskap heter “plus” og koster 8 euro i måneden. Du har da tilgang til alle funksjonene de tilbyr og du kan ha opptil 5 enheter tilkoblet samtidig. Det viktigste er kanskje at du får den høyeste hastigheten de tilbyr og alle sikkerhetsfunksjonene. Dette er blant annet TOR over VPN og “secure core VPN”.
De har også et siste medlemskap som heter “visionary”. Du vil da få tilgang til alt du har tilgang til med “plus”. Videre får du også tilgang til deres eget mail-system som sikrer e-poster. Dette systemet er hva som gjorde at ProtonVPN kunne etablere sin VPN tjeneste såpass raskt. Dette medlemskapet koster 24 euro i måneden.
ExpressVPN har som sagt de samme funksjonene uavhengig av hvilket medlemskap du velger. Du kan velge en måned for 12.95 dollar. Jo lengre medlemskap du velger, jo mer penger sparer du. Videre kan du velge 6 måneder for 9.99 dollar i måneden eller 12 måneder for kun 8.32 dollar i måneden. Alle medlemskapene lar deg også bruke opptil fem enheter samtidig.
Det er altså ikke en veldig stor forskjell i pris på disse to leverandørene. Vi anbefaler at du unngår ProtonVPN sin gratis versjon og “basic” medlemskap. Dette er fordi du rett og slett mangler for mange av de sentrale funksjonene man trenger fra en VPN. Når det er sagt er ProtonVPN sin gratis versjon fin å bruke dersom du vil teste ut hvordan tjenesten fungerer.
Med ProtonVPN “plus” betaler du altså litt mer enn du gjør for det lengste medlemskapet til ExpressVPN. Men med tanke på at forskjellen i pris er såpass liten er det vanskelig å kåre en vinner når det kommer til pris. ExpressVPN gir deg også 30 dager pengene tilbake garanti på alle medlemskapene sine.
ExpressVPN vs ProtonVPN brukervennlighet og forskjellige enheter
Brukervennlighet er åpenbart noe som er svært viktig. Da en del av begrepene rundt VPN er langt utenfor de fleste personers forståelse er det greit at ting blir gjort enkelt. Ikke bare dette, men det skal være enkelt å navigere seg rundt. Man ønsker heller ikke unødvendige pop-ups fra programmet.
ExpressVPN har en svært god brukervennlighet. Når du bruker programmet for første gang vil du ikke få følelsen av at det er noe helt nytt. Det er heller ingen irriterende pop-ups fra programmet. Du kan enkelt søke etter det landet du ønsker å koble deg på eller scrolle gjennom en liste. Du har også enkel tilgang til de avanserte funksjonene i menyen.
Når det kommer til andre enheter enn PC dekker de også behovene dine her. De har utvidelser til nettlesere og apper til smarttelefon. Du kan også bruke ExpressVPN på for eksempel Smart-TV eller spillkonsoller også. Her kan du ikke direkte laste ned programmet, men det finnes en rekke manualer på sidene deres.
ProtonVPN har også svært god brukervennlighet. Når det er sagt kan programmet være noe mer teknisk enn ExpressVPN, men det er ingen stor forskjell. Programmet lar deg også legge til de serverne som funker best for deg i bokmerker. De har også et kart som gjør det enda enklere å velge hvilket land du ønsker å koble deg til.
Videre kan du bruke ProtonVPN på alle de enhetene du ønsker. De har egne apper til både iPhone og Android som kan lastes ned i App Store eller Google Play Store. Du kan også bruke ProtonVPN på spillkonsoller, Smart-TV og så videre.
Når det kommer til brukervennlighet er det igjen ikke så mye som skiller de to leverandørene. Vi setter allikevel ExpressVPN på førsteplass når det kommer til brukervennlighet. Selve programvaren er enklere å bruke og generelt mer ryddig. Dette betyr ikke at vi snakker ned ProtonVPN, bare at ExpressVPN sin brukervennlighet er bedre.
Konklusjon
På noen måter kan man si at det er urettferdig å sammenligne ExpressVPN med ProtonVPN. ExpressVPN er den leverandøren du finner på førsteplass på nesten alle lister over VPN og er en av de originale leverandørene. På den andre siden er ProtonVPN mindre kjent og har kun vært på markedet siden 2014.
Det er allikevel slik at selv om ProtonVPN er mindre kjent og en nyere tjeneste har de virkelig overrasket oss. De leverer en svært god tjeneste og har ingen synlige mangler. Sikkerheten og hastigheten er svært god og de tilbyr servere i 51 land.
Men til tross for at ProtonVPN leverer en veldig god tjeneste når de ikke helt opp til de standardene som er satt av ExpressVPN. Det er ikke uten grunn at de er markedsleder. Det er som nevnt svært få leverandører som tilbyr servere i såpass mange land og ikke minst såpass mange servere. I tillegg leverer de hastigheter som ingen andre og har svært brukervennlige programmer. De har også en kundeservice som gir deg svar på sekunder og som er tilgjengelig 24 timer i døgnet.
Konklusjonen er derfor at selv om ProtonVPN definitivt er en veldig god leverandør er de ikke på helt samme nivå som ExpressVPN. ExpressVPN er rett og slett den leverandøren som leverer best på tilnærmet alle mulige punkter. Det er også derfor de har etablert som som markedsleder blant VPN-leverandører.