NordVPN vs ProtonVPN (2024): Hvilken VPN er best?
Sist oppdatert: 05/01/2024
NordVPN og ProtonVPN er begge solide VPN-tjenester. NordVPN, sammen med ExpressVPN er en av de to mest kjente leverandørene. ProtonVPN er ikke like kjent som NordVPN, men hvordan er de sammenlignet med hverandre? I denne artikkelen skal vi sammenligne de to tjenestene. Dette vil være alt fra servere til brukervennlighet. Til slutt skal vi konkludere med hvilken tjeneste vi anbefaler.
Kort om NordVPN
NordVPN kom for første gang ut på markedet i 2012. Slik som mange andre VPN-tjenester har de valgt å basere seg i et land som er utenfor EU og USA sine jurisdiksjoner. Landet de har valgt er Panama. Tjenesten er en av de aller største på markedet og du kan regne med å finne NordVPN på de fleste VPN lister. Ikke bare tilbyr de en veldig god tjeneste, men de er også veldig gode på pris.
Per i dag har de over 5000 servere i 59 forskjellige land. De har også en brukervennlig tjeneste som fungerer på tilnærmet alle plattformer. Sikkerhet er også et av hovedfokusene deres, men dette kommer vi nærmere inn på senere i artikkelen.
Kort om ProtonVPN
ProtonVPN er litt yngre enn NordVPN og ble lansert i 2014. Siden den tid har de hatt en enorm vekst og etablert som en av de største VPN-tjenestene. Selskapet er basert i Sveits som er et land som også er utenfor EU og USA sine jurisdiksjoner om privatliv. Opprinnelig var ProtonVPN rettet mot bedriftsmarkedet, men senere ble tjenesten også lansert for privatpersoner. Dette har vært en stor suksess.
ProtonVPN tilbyr over 1000 servere i 51 forskjellige land. Denne tjenesten er også spesielt opptatt av sikkerhet, noe som har gjort ProtonVPN såpass populær.
NordVPN vs ProtonVPN servere og hastighet
Uavhengig av hvilken VPN-tjeneste du bruker vil det ha en effekt på hastigheten på nettverket ditt. Dette er fordi trafikken må gå gjennom en VPN-tunnel. På den andre siden er det slik at forskjellen vil være såpass liten at den ikke er merkbar med de aller beste tjenestene.
NordVPN har som nevnt over 5000 servere i 59 land. Dette er faktisk en av de leverandørene som har flest servere på markedet. Når det er sagt kan en tjeneste ha så mange servere som de ønsker uten at det trekker opp. Det er fordi serverne både må kunne tilby høye hastigheter og ikke være sperret fra for eksempel Netflix.
ProtonVPN har litt over 1000 servere fordelt på 51 forskjellige land. Selv om dette kanskje høres lite ut i forhold til NordVPN er det vanskelig å sammenligne akkurat dette. NordVPN har uvanlig mange servere sammenlignet med andre tjenester. 1000 servere er ikke veldig mye, men det er heller ikke lite. ProtonVPN scorer altså midt på treet når det kommer til antall servere. Det er som nevnt også slik at kvaliteten på serverne er mye viktigere enn antall servere.
Det er kanskje åpenbart at NordVPN har ekstremt raske servere. Her får de terningkast 6, og du vil ikke engang merke at du bruker en VPN. Dette gjelder enten du strømmer video, laster ned filer eller gamer. På tilnærmet alle serverne i vår test var hastigheten like høy som uten en VPN. Det skal nevnes at det på noen servere kunne ta 10-15 sekunder å koble seg på, selv om dette ikke er en avgjørende faktor.
Fordelen med mange servere er at du har større sannsynlighet til å finne en server med ekstremt høy hastighet. Dette er noe du ikke trenger å tenke på med ProtonVPN. Sammenlignet med de aller beste aktørene er de helt på lik linje. Du kan strømme helt opp til 4K og game uten noen problemer.
Det er altså en større trygghet når det kommer til hastighet dersom du velger NordVPN. Men når det er sagt er det slik at du kan være helt sikker på at ProtonVPN tilbyr hastighet som er helt på linje med de beste aktørene. Når det kommer til hastighet går fortsatt seieren til NordVPN, da de har mer enn 5 ganger så mange servere.
NordVPN vs ProtonVPN sikkerhet
Dersom sikkerhet og privatliv er en prioritet for deg når du velger en VPN vil du kunne være trygg med både Nord- og ProtonVPN. Når du skal ta et valg på hvilken VPN-tjeneste du skal velge er det et par sikkerhetsfunksjoner som leverandøren burde tilby. Vi kan fortelle deg at begge leverandørene tikker alle bokser når det kommer til sikkerhet.
Det første du burde tenke på er at leverandøren er fri fra EU og USA sine jurisdiksjoner om loggføring av informasjon. NordVPN er basert i Panama, noe som gjør at de ikke trenger å lagre noe av informasjonen til brukerne sine. Dette er selvfølgelig noe de heller ikke gjør. Videre bruker de en AES-256 kryptering. 256 betyr at for å finne nøkkelen er du nødt til å teste 2^256 forskjellige kombinasjoner. Det er altså slik at det ikke finnes teknologi som klarer å gjøre dette uten å bruke milliarder av år.
NordVPN har også en dobbel VPN. Dette vil si at du har en ekstra beskyttelse i tillegg til krypteringen. En til funksjon du får er en kill-switch. Dette betyr at dersom tilkoblingen til serveren du bruker blir brutt, blir du ikke eksponert midlertidig. Vi skal også nevne at du nesten aldri mister tilkoblingen, men det er en fin ekstra sikkerhet. NordVPN har en sikkerhet som er på linje med hva det amerikanske forsvaret bruker, så du kan altså være trygg når du bruker tjenesten.
ProtonVPN har ganske like funksjoner som NordVPN. For det første er de som sagt basert i Sveits. Dette gjør at de kan føre en politikk om null loggføring som er et stort pluss. Det er faktisk slik at de VPN-tjenestene som ikke gjør dette ofte selger informasjonen din til tredjeparter, noe du vil unngå for alt det er verdt. De bruker den samme krypteringen som NordVPN, altså en AES-256. I tillegg tilbyr de kill-switch funksjon.
Det skal nevnes at begge leverandørene også har flere sikkerhetsfunksjoner. Disse er mindre og veldig tekniske, og vi har derfor ikke nevnt de i denne artikkelen. Uavhengig av dette kan vi si at begge leverandørene virkelig har tenkt på alt når det kommer til sikkerhet. Konklusjonen er altså at uavhengig av hvilken tjeneste du benytter deg av, trenger du aldri å være redd for at du ikke er trygg på nettet.
NordVPN vs ProtonVPN pris
Normen for VPN-leverandører har blitt å tilby forskjellige pakker. Som regel er de forskjellige pakkene helt like, men prisen varierer ut i fra lengden på medlemskapet. Noen tjenester gir deg for eksempel over 90% avslag på de lengste avtalene. ProtonVPN har valgt å bryte denne normen og tilbyr forskjellige typer avtaler til forskjellige priser.
Det første medlemskapet til ProtonVPN er helt gratis. Dette er faktisk en av svært få VPN-tjenester som tilbyr en gratis versjon. Men som med alt som er gratis er det begrensninger. Du kan kun bruke en enhet om gangen. Du har også bare tilgang til 3 servere og hastigheten er medium. Det er allikevel et flott alternativ dersom du ønsker å teste ut programvaren.
Du kan også velge pakken “basic”. Denne koster 4 euro i måneden og gir deg flere funksjoner. Du får tilgang til alle serverne deres og du kan bruke to enheter samtidig. Hastigheten er også høy og du får P2P/BitTorrent støtte.
Den neste pakken heter “plus” og er deres mest populære alternativ. I tillegg til hva du får med “basic” pakken kan du også bruke opptil 5 enheter samtidig. Du får også den høyeste hastigheten de tilbyr og den høyeste sikkerheten de tilbyr. I tillegg kan du også se blokkert innhold som du ellers ikke kan se uten VPN. Denne pakken koster 8 euro i måneden.
Det siste alternativet du har er ProtonVPN “visionary”. Med denne pakken får du alle de samme funksjonene som med “plus”, men opptil 10 enheter om gangen. I tillegg til dette får du også en “ProtonMail Visionary Account”. Dette er et sikkert email-system som flere millioner av mennesker bruker for å sikre e-post. Denne avtalen koster 24 euro i måneden.
NordVPN har valgt å følge en mer standard prissetting for deres tjeneste. Prisene varierer basert på hvor lenge du ønsker å melde deg opp. Alle de forskjellige tilbudene gir deg akkurat de samme funksjonene. Hvis du kun ønsker NordVPN i en måned koster det deg 11.95 dollar. Du kan også velge et 6 måneders medlemskap for 9 dollar i måneden. Det beste tilbudet er også det lengste hvor du kan melde deg opp i 12 måneder for kun 4.08 dollar i måneden. NordVPN tilbyr også en 30-dager pengene tilbake garanti dersom du mot formodning skulle vært misfornøyd med tjenesten.
Det er altså svært lite som skiller de to leverandørene når det kommer til pris på de korte medlemskapene. Det er på den andre siden ganske merkbar forskjell dersom du velger NordVPN sitt lengste medlemskap. Litt over 30 kroner i måneden for en såpass god VPN-tjeneste er nesten uhørt. Dersom du velger ProtonVPN anbefaler vi at du velger plus-medlemskapet da du mister tilgang til sentrale funksjoner med de billigere alternativene.
NordVPN vs ProtonVPN brukervennlighet på forskjellige enheter
NordVPN er kjent for sin verdenskart-funksjon. Denne lar deg enkelt velge servere ved å klikke på det landet du ønsker å koble deg til. Dette er noe vi liker svært godt, da det er mye enklere enn å scrolle gjennom en lang liste med titalls forskjellige land. Når du velger et land vil NordVPN også automatisk velge den beste serveren. Du kan selvfølgelig også søke etter land dersom du foretrekker det.
Selve programvaren er svært enkel å bruke. Den er laget slik at den er enkel å forstå også for personer med lav teknisk forståelse. Du kan enkelt endre innstillinger og kontakte kundeservice. De har også en utvidelse til nettlesere som er enda enklere. Merk at du vil miste en rekke sentrale funksjoner hvis du kun velger utvidelsen, men det er en enkel måte å for eksempel bruke amerikansk Netflix.
Du kan også laste ned app til både iPhone og Android. Denne lastes enkelt ned i enten App Store eller Google Play Store. Appen er ganske lik programvaren og svært enkelt å bruke. Du har også tilgang til verdenskart funksjonen.
ProtonVPN har også svært god brukervennlighet. Selve programvaren er noe mer komplisert enn NordVPN sin, men det vil ikke være noe problem for en gjennomsnittlig bruker. Du har også et kart som gjør at du enkelt kan koble deg til en ønsker server. Du får også en god oversikt over hvilke servere som er de beste, og du kan markere disse dersom du vil bruke de senere.
ProtonVPN sin app kan også lastes ned i både App Store og Google Play Store. Appen er også svært enkel å bruke. Husk at det er like viktig å bruke VPN på mobil som på PC. Du er oftere på offentlige nettverk med mobilen som gjør det lettere for hackere å få tilgang til informasjonen din.
Samlet sett mener vi at begge tjenestene har brukervennlige programmer både til desktop og mobil. Det er allikevel slik at NordVPN kommer seirende ut. Selve programvaren er såpass enkel å bruke at du ikke engang trenger å lete etter funksjonene. Dette betyr på den andre siden ikke at ProtonVPN ikke har god brukervennlighet, men de når ikke helt opp til NordVPN sine standarder.
Konklusjon
Med alle de største VPN-tjenestene vil det som regel være svært lite som skiller de. Dette er også tilfellet her. Begge leverandører tilbyr utmerkede tjenester som er mer enn gode nok for en vanlig bruker. Vi mener allikevel at NordVPN er den seirende leverandøren. Du kan få tjenesten for så lite som 4 dollar i måneden. Dette er en svært konkurransedyktig pris i forhold til deres konkurrenter. De har også flere servere og mer konsistente høye hastigheter.