Hva er SoftEther VPN og hvor sikkert er det?

Sist oppdatert: 04/06/2021

Hva er SoftEther?

SoftEther er en ganske ny VPN-protokoll med åpen kildekode. Det betyr at den er gratis i bruk, og du kan tilpasse den etter eget behov. Her skal vi se nærmere hva SoftEther egentlig er for noe, og hvor sikker denne VPN-protokollen er i bruk.

Hva er SoftEther?

SoftEther er som nevnt en VPN-protokoll, og vi ønsker derfor å forklare nærmere rundt begrepet VPN-protokoll for å kunne svare på spørsmålet: Hva er SoftEther? Det er nemlig helt essensielt at du har en god forståelse for VPN og VPN-protokoller for å forstå hvordan du bruker SoftEther og hvor sikker kildekoden er.

Hva er VPN?

VPN står for virtuelt privat nettverk. En VPN lar deg kryptere internett-trafikken din og gir deg ekstra beskyttelse mot hackere. Du bevarer anonymitet og personvern på nett – selv om du surfer på offentlige nettverk. Stadig flere er bevisste på hvordan informasjon og opplysninger overvåkes og samles inn på nett, og bruk av VPN øker derfor i popularitet.

VPN lar deg i tillegg se på innhold som ellers er blokkert, for eksempel underholdningsplattformer som ikke er åpen over forskjellige landegrenser. Du kan for eksempel ikke strømme serier og filmer på NRK sine nettsider, hvis du ikke befinner deg i Norge.

Du kan også bruke VPN når du befinner deg i land med strenge regler. For eksempel, hvis du er på reise i Kina må du bruke VPN for å få tilgang til Facebook. Du vil også kunne få tilgang til amerikanske strømmetjenester som ellers ville ha vært låst for nordiske brukere.

Hvordan fungerer VPN?

Kort fortalt, så er VPN en tilkobling som sikres ved hjelp av avansert kryptering. Du kobles til en ekstern server, og all trafikk går deretter gjennom denne serveren før den sendes videre ut på internett. Det betyr i praksis at du kan koble deg til servere på forskjellige steder i verden og skjule din egentlige IP-adresse, og du omgår dermed geografiske begrensninger ved å være skjult.

VPN gjør det sikkert å koble til lokale servere også. For eksempel, forskjellige organisasjoner, universiteter og arbeidsplasser har egne lokale servere hvor det lagres sensitiv informasjon som ikke skal ut på det offentlige nettet. Du kan koble deg til arbeidsplassens lokale server på en sikker måte ved å bruke VPN.

Du trenger en server og en klient for å kunne opprette en VPN-tilkobling. Når tilkoblingen opprettes, dannes det en såkalt VPN-tunnel som trafikken sendes gjennom. Tunnelen sørger for at all informasjonen er kryptert og sikret.  Du kan koble til VPN på datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner.

Hva er en VPN-protokoll?

Det er nå VPN-protokoller kommer inn i bildet. En VPN-protokoll bestemmer hvordan trafikken og opplysningene skal dirigeres mellom VPN-serveren og enheten din. Vi har mange forskjellige typer protokoller å velge blant, ettersom det finnes mange ulike måter å kryptere data. Det finnes fordeler og ulemper ved dem alle, og det er ofte personlig preferanse som avgjør hva du bør velge. Er sikkerhet viktigst, eller ønsker du å prioritere hastighet?

Hvordan fungerer SoftEther?

SoftEther er en type VPN-protokoll som gjør det mulig å opprette en trygg og sikker VPN-tunnel. Den er rask og stabil, samtidig som det er en relativt ny VPN-protokoll på markedet. Det behøves derfor mer testing og undersøkelser for å finne ut hvor sikker den egentlig er i bruk.

Siden SoftEther har åpen kildekode, betyr det at den ikke er en enkeltstående protokoll som det mange andre VPN-protokoller er. Den fungerer på tvers av forskjellige plattformer med VPN-protokoller som L2TP/IPSec, SSL VPN, OpenVPN og Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol.

Du kan bruke SoftEther uten å betale, enten det er for privat eller kommersielt bruk. Den er kompatibel med forskjellige operativsystem som Windows, Linux, Mac, FreeBSD og Solaris. Mange bruker den som et alternativ til Microsofts’ egne VPN-servere og OpenVPN. En klar fordel med SoftEther er at den er svært rask – raskere enn for eksempel OpenVPN. Du bruker den på forskjellige måter:

 • Ad-hoc VPN: Opprett kommunikasjon mellom flere enheter, uansett avstand mellom dem.
 • Fjerntilgang til LAN: Koble til lokale nettverk, uansett hvor du befinner deg.
 • LAN til LAN BRIDGE: Opprett forbindelser mellom forskjellige nettverk.

SoftEther VPN-protokoll er brukervennlig. Du må først installere den på enheten din før du kan begynne å bruke den, selv om du abonnerer på en VPN-tjeneste. Det gjør du ved å klikke her for å komme til nettsiden. Deretter følger du bare instruksjonene.

Den største utfordringen med SoftEther er å finne en VPN-tjeneste som benytter seg av denne VPN-protokollen. Det er enda ikke så mange VPN-tilbydere som har integrert SoftEther i løsningene sine, men det kan fort løse seg i fremtiden – SoftEther er fortsatt en nykommer på markedet.

Er SoftEther sikker i bruk?

Det korte svaret på dette spørsmålet er ja – det er trygt å bruke SoftEther som VPN-protokoll, takket være pålitelig kryptering. Du kan bruke kildekoden til å unngå såkalte «Man-in-the-middle» angrep (MITM). Dette er et angrep hvor en uautorisert part kan trenge seg inn og tolke kommunikasjonen mellom to forskjellige parter, samt manipulere informasjonen som blir sendt.

Et MITM-angrep gjør det for eksempel mulig for en hacker å stjele sensitive opplysninger fra deg som for eksempel kredittkortopplysninger. Hackere kan også endre på informasjon som blir sendt tilbake til deg, slik at du får feilaktige opplysninger som tilsynelatende er fra avsender – men egentlig er det en hacker som fabrikkerer informasjonen. SoftEther tilbyr i tillegg flere nivå for autorisasjon som gir deg ekstra beskyttelse.

Vi ønsker allikevel å nevne at det oppstod et sikkerhetsbrudd tilbake i 2018. I en periode på 80 timer ble det oppdaget 11 sårbarheter, men det finnes ikke noe videre informasjon om hva dette innebærer. Vi kan også anta at sårbarhetene ble utbedret. Du kan lese videre om saken ved å trykke her om du ønsker å gå i dybden på undersøkelsen.

Er SoftEther rask i bruk?

SoftEther er utviklet med hastighet i fokus, og den har en gjennomstrømning på opptil 900 Mbps. Det betyr at den er raskere enn både OpenVPN og PPTP. Ifølge utviklerne, skyldes dette et redusert antall med minnekopi for hver syklus med VPN-pakker. Et høyt antall minnekopi kan nemlig redusere hastighet. I tillegg trenger ikke SoftEther å hanskes med det såkalte “MTU-problemet” (Maximum Transmission Unit).

Du har selv mulighet til å teste hastigheten og tilkoblingen via verktøyet Network Traffic Speed Test Tool. Du får frem verktøyet ved å velge «Tool» (verktøy) i menyen inne i klienten. Deretter trykker du på Network Traffic Speed Test Tool. Trenger du mer hjelp med testingen, kan du følge SoftEther sin egen veiledning ved å klikke her.

Flere fordeler med SoftEther

En annen fordel med SoftEther er at den hanskes svært godt med brannmurer. SoftEther VPN er derfor et godt alternativ til IPsec-baserte alternativer om brannmurer er et problem for deg. SoftEther er basert på HTTPS, og det er derfor omtrent alle typer brannmurer tillater VPN pakker om du bruker nettopp denne programvaren.

Du har mange muligheter og innstillinger under SoftEther VPN Client Manager som du kan bruke for å tilpasse brukeropplevelsen ytterligere. Du kan for eksempel bytte fra «Normal Mode» til «Simple Mode» om du er ny eller ønsker en så sømløs opplevelse som mulig.

Du kan også bruke Voice Guide Function for å få beskjeder eller instruksjoner lest opp til deg ved hjem av stemme-funksjon. Translucent Window Function lar deg bestemme hvor gjennomsiktig vinduet til VPN-klienten skal være, noe som også kan være nyttig. Det er ikke mulig å stille den inn lavere enn 20 %.

Kort oppsummering: SoftEther er sikker og rask

SoftEther er en VPN-protokoll som du kan stole på og som er et fullverdig alternativ for deg som ser etter forskjellige løsninger. Vi har sett på både fordeler og ulemper ved Softether gjennom hele artikkelen, og vi kan oppsummere dem som følger:

Fordelene med SoftEther:

 • Enkel installasjon
 • Fungerer på tvers av plattformer
 • Svært sikker i bruk
 • Åpen kildekode
 • Takler brannmurer svært effektivt

Ulempene med SoftEther:

 • En ganske ny protokoll
 • Ikke mange VPN-tjenester tilbyr SoftEther
 • Du må installere programvaren selv

Sikkerhet og hastighet er vanligvis det to største prioriteringene til brukere som vil opprette VPN-forbindelser, og disse behovene dekkes godt av SoftEther. I tillegg er programvaren svært brukervennlig og kan brukes på tvers av plattformer, noe som gjør det til et godt valg for mange VPN-brukere.

Om annonsering på denne nettsiden

Innholdsfortegnelseexpand_more

  Beste VPN-tjenester

  Beste VPN i vår test

  Prøv ExpressVPN

  Testens andreplass

  Prøv NordVPN
  Om annonsering på denne nettsideninfo